Concerte de Anul Nou la Sibiu și București

Dana Ene
Am împrumutat multe lucruri din Vest și e drept că nu ni se potrivesc chiar toate.

Însă una dintre tradițiile "de import" care s-a lipit de inima noastră sunt Concertele de Anul Nou, inspirate de celebrul spectacol organizat anual în Viena, de orchestra Wiener Philharmoni­ker, începând din 1939. Este un spectacol de gală care mai păstrează fulgurații imperiale și pentru care românii amatori de acorduri romantice sunt gata să se îmbrace în rochie lungă și frac. Și chiar dacă nu au încă prestigiul Concertului de la Viena, concer­tele noastre, oficiate de Anul Nou, încep să aibă tradiție în anumite orașe ale României, precum Si­biul și Bucureștiul.

"Povești și dans" la Sibiu

Tradiția de a sărbători Anul Nou printr-un ele­gant concert de muzică clasică continuă la Sibiu, prin ediția a zecea a Concertului de Anul Nou, eve­ni­ment organizat de UCIMR (Uniunea de Creație Interpreta­tivă a Muzicienilor din România). Nume mari ale scenei româ­nești, dar și din străinătate, vor crea pen­tru publicul sibian o seară ca de poveste, cu un program cu totul și cu totul spe­cial.
Tema evenimentului se numește anul acesta "Povești și dans", se va desfă­șura la Sala teatrului Thalia și va avea două reprezentații, pe 31 decem­brie și pe 1 ianuarie, cererea de bilete fiind foarte mare. Amfitrion va fi Marius Constantinescu, re­por­terul TVR cunos­cut din interviurile de excepție realizate la Festivalul "George Enescu". Va con­certa Orchestra ICon Arts din Sibiu, care va evolua sub bagheta lui Peter Ash, compozitor și dirijor american stabilit în Marea Britanie, invitat special cu prilejul acestui eveniment jubiliar. În vârstă de 57 de ani, Peter Ash este și dirijor al "London Schools Symphony Orchestra", iar cea mai cunos­cută compoziție a sa, "The Gol­den Ticket" (Biletul de Aur), lansată în 2010, a fost inspirată din roma­nul lui Roald Dahl - "Char­lie și fabrica de ciocolată".
Alături de publicul din Si­biu, la trecerea dintre ani vor fi prezenți și soliști de reputație internațională, pre­cum îndrăgita cântăreață de tango de origine argentiniană Analia Selis, care va evolua alături de soțul ei, Răz­van Suma - unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai mo­mentului, și Ciprian Dancu - reputat clarinetist. Pe scenă vor urca, de asemenea, so­liștii-balerini ai Teatrului de Balet din Sibiu, cu o core­gra­fie aparte, semnată de Adela Floricioiu.
"SIBIU! Tango de Reve­lion! Abia aștept!" - scria entuziastă Analia Selis pe pagina ei de facebook. Ana­lia este deți­nă­toarea cetățe­niei române și se simte ex­trem de mândră de această "performanță". Ea a lan­sat de curând concertul Tan­go sim­fonic, ediția a II-a, "Mi­lon­ga de mis amores", și este pre­gătită să pornească la anul cu el la drum, să poarte tangoul ar­gentinian prin întreaga Ro­mânie.
Programul "Poveștilor" din Sibiu va cuprinde lucrări ale compozitorilor E. Grieg, A. Piazzolla, J. Sibelius, G. Gersh­win, C. Saint-Saëns, B. Bartók, dar nu vor fi ocoliți nici compozitorii autohtoni, deci nu vor lipsi lucrări ro­mâ­nești, com­puse pentru clipele de săr­bătoare care anunță ve­nirea anu­lui nou.
Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vi­nuri alese, ofe­rite de marca româ­nească de renume inter­națio­nal, Jidvei.
Și pentru ca marele eve­ni­ment muzical să aibă cores­pon­dent și în ținuta vesti­mentară, ea trebuie să fie, obligatoriu, de protocol!
(Bi­letele sunt disponibile în rețeaua MyTicket și Enter­tix, dar și la Casa de bilete a Filar­monicii din Sibiu, la două cate­gorii de prețuri - 60 și 90 de lei.)

Arii clasice și dansuri - la București

În Capitală, chiar în primele zile ale anului nou, mai exact pe 7 ianuarie, Fundația Calea Victoriei vă invită la cea de-a VI-a ediție a Concertului Extraordinar de Anul Nou - "Celebrate 2019: Classical arias and dances!".
Magia muzicală este creată de dirijorul Tiberiu Soare și de Symphactory Orchestra, care vor avea alături trei soliști de operă remarcabili: mezzosoprana Maria Miron (Jinga), bas-baritonul Cătălin Țoropoc și soprana de co­loratură Mădălina Andreea Barbu.
Vă puteți în­cân­ta sufletul cu splen­dide creații ale unor mari com­pozitori de mu­zică clasică și operă, pre­cum Mozart, Rossi­ni, Donizetti, Brahms, Ceai­kov­ski, Bizet, Strauss, Deli­bes, Gounod și Pucci­ni. Din program nu vor lipsi val­suri, marșuri, precum și dan­suri care și-au păstrat far­me­cul, în ciuda tre­cerii tim­pu­lui, dar și arii, duete și terțete faimoase, po­vești de dra­gos­te însufle­țite de vocile vibrante și pli­ne de patos ale celor trei soliști invitați.
(Spectacolul se desfășoară la Sala Mare a Teatrului Național din București, iar biletele se pot cumpăra numai prin rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 95 de lei, la categoria a III-a, și 150 ron la categoria I.)