Slăbiți, dar nu muriți!

Redactia
Greutatea ideală

Ca să poți urma un regim de slăbit trebuie să știi mai în­tâi care este greutatea ade­vărată la care trebuie să ajungi. Ce visăm nu se potrivește întot­deauna cu realita­tea. Din fericire, există o metodă științifică prin care toți cei ce vor să slăbească pot afla greutatea normală la care trebuie să ajungă în funcție de înălțime și vârstă.

Un concept depășit

Formula mai veche, "înălțimea în centimetri minus 100 = greuta­tea normală", nu mai este valabilă. Motivul? În fe­lul acesta, per­­soanele mici de sta­tu­­ră sunt ca­ta­­logate re­pede drept prea gra­se, iar cele înalte, prea slabe. În­tre timp, savanții nutri­țio­niști vor­besc despre o greutate op­timă, în­țe­legând prin aceasta o zonă care începe la 10% sub greu­tatea nor­mală și se termină la 10% peste ea. Pentru o femeie de 1,70 m, de pildă, aceasta înseamnă că poate să cân­tărească 70 kg plus/minus 10%, adică între 63-77 kg.

Indexul Body-Mass

Mai sigur decât greutatea nor­ma­lă este Indexul Body-Mass (BMI), un concept actual stabilit de spe­cialiști. Se cal­culează astfel: greu­tatea corpului în kg se împarte la înălțimea cor­pului la pătrat.
De exemplu: o femeie de 1,70 m care cântărește 65 de kg are urmă­torul BMI
Calculul: 65 împărțit la 2,89 (1,7 x 1,7 = 2,89) = 22,49. Cifra obținută se cau­tă în diagrama pe care vă pu­­teți citi BMI-ul (greutatea idea­lă).
Dacă BMI-ul exemplului dat se situează sub 18, per­soana res­pectivă are sub-greu­tate, adică mai poate pu­ne câteva kilo­grame în plus. Va­lorile între 20-25 înseamnă greu­tatea nor­mală. Deci, în ca­zul dat, 22,49 este bine. Per­soana res­pectivă poate rămâne așa cum este. La valori peste 26, ar fi bine să vă gândiți la slăbit.