Răspuns pentru fam. POPESCU - Spania, F. AS 1300 - "La doar 16 ani, fiica mea are sindrom Crest"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată familie Popescu,
Sindromul CREST este o formă a unei boli auto­imune, numită sclerodermie, o afecțiune rară, cu mai multe forme de manifestare. Sindromul CREST a fost descris prima dată de către doc­torii Thibierge și Wissenbach, în 1910, și numele său este un acronim pentru următoarele caracteristici ale bolii:
Calcinoză cutanată - de care su­feră și fiica dumneavoastră. Se mani­festă prin depuneri de calciu la nivelul țesuturilor moi, în special la nivelul degetelor. Aceste depuneri pot fi dureroase, uneori putând fi eliminate prin pie­le, așa cum sunt descrise de dumneavoastră.
Sindrom Raynaud - se ma­nifestă cu mâini reci, care se decolorează la expunere la frig, devenind inițial albe, apoi vinete și în final, roșii. A­ceste manifestări sunt cauzate de modificarea circulației sân­ge­lui în degete (reducerea, o­pri­rea, apoi reîntoarcerea spre nivelul anterior). Durerea, amorțelile și senzația de fur­ni­cături sau înțepături și ulcere la nivelul vârfurilor degetelor pot însoți aceste manifestări.
Dismotilitate esofagiană - care se manifestă prin difi­cultăți la înghițire, din cauza unei contracții anormale și ineficiente la nivelul eso­fa­gian inferior.
Sclerodactilie - este un sindrom care începe de la vârfurile degetelor și merge înspre articulația pumnului. Poate afecta și fața, micșorând gura și eli­minând expresiile faciale. Aceasta din cauza de­punerii de colagen, ce contribuie la rigiditatea acestor zone.
Telangiectazii - se manifestă sub forma unor zone roșii, plate, constituite din vase dilatate la ni­velul cutanat, putând afecta fața, buzele și degetele.
Sclerodermia este mai des întâlnită la femei și la oamenii de rasă neagră. Vârsta de debut este între 30-65 de ani. Astfel, fiica dumneavoastră, în vârstă de doar 16 ani, este un caz de excepție.
Cauza bolii este necunoscută. Sclerodermia (inclusiv sindromul CREST) este o boală autoimu­nă, în care sistemul de autoapărare al corpului se împotrivește sieși. Acest proces duce la producerea unui exces de colagen, care se depune la nivelul cu­tanat și al altor organe, împiedicându-le funcțiile.
Factorii de risc (cu excepția celor deja numiți) sunt:
* Genetici - riscul este crescut la cei care au membri de familie cu alte boli autoimune, cum ar fi poliartrită reumatoidă, lupus eritematos, sindrom Sjogren, tiroidită.
* Expunere la toxine - cele mai vizate sub­stanțe includ siliciul, PVC-ul, acidul tricloroacetat.
Din punct de vedere naturist, se consideră că exis­tă o stagnare energetică, probabil din cauza unei slăbiciuni la nivelul ficatului, al plămânului și al rinichilor, care duce la depuneri la nivelul țesu­turilor, dar și la blocarea vaselor sangvine.
Tratamente
* Oprirea fumatului - fumatul afectează cir­culația sangvină, agravând manifestările sindro­mului Raynaud (menționat mai sus).
* Protecție la frig - cere purtarea mănușilor, a căciulilor de lână și a altor articole de îmbrăcăminte care să țină cald, având grijă ca încălțările să nu taie circulația sangvină.
* Mișcarea - sunt necesare exerciții fizice, in­clusiv cele care ajută la mobilitatea mușchilor fa­ciali. Pentru aceasta trebuie consultat un specialist. Mișcarea se va evita imediat după mese.
* Masajul degetelor - împiedică rigidizarea.
* Îngrijirea pielii - este importantă, fiindcă excesul de colagen duce la distrugerea glandelor sudoripare. Trebuie evitate săpunurile iritante. Să se folosească cele emoliente. Se impune protecție față de razele solare.
* Mesele - să fie dese, mici, să nu fie picante sau grase și să nu includă ciocolată, cofeină sau alcool.
* După mese - nu este recomandată a se sta în poziție întinsă, ci în poziția așezat, pentru a evita refluxul cauzat de slăbiciunea esofagiană. Noaptea, din acest motiv, este recomandat dormitul cu partea de sus a corpului ridicată.
* Dieta bogată în fructe și legume - atât pentru puterea lor antioxidantă, cât și pentru calitățile unora dintre ele, cum ar fi conținutul de bromelaină (din ananas), acid para-aminobenzoic (din avocado și soia) care ajută la înmuierea zonelor întărite. Trebuie evitate alimentele foarte prelucrate, căci ele stimulează inflamația.
* Suplimente bogate în vitaminele C, D și E - sunt antioxidante și îmbunătățesc capacitatea de vindecare.
* Plante medicinale - Ulei esențial de primulă - crește di­latația vaselor. Infuzie de Ange­lică (Angelica archangelica) - are proprietăți anticoagulante (însă trebuie consumată cu grijă, căci poate dăuna pielii și ochilor, la expunerea solară).
* Acupunctura - ajută la de­blocarea energetică, mișcarea ener­getică prin corp și reechi­li­brarea acesteia. Este un tratament excelent pentru boală, cât și pen­tru complicațiile ei.
* Homeopatia - acționează profund, atingând cauzele emo­ționale care stau la baza bolii. Unele medicamente, cum ar fi Au­rum metallicum, Secale cor­nutum sau Silicea ar putea fi de ajutor, dar eficiența maximă se obține printr-un tratament individual, constituțional.
Vă urez succes!


LIDIA HOLBAN - nutriționist, tel. 0722/26.04.45, www.lanutritie.ro


"Ulcerul gastric îmi dă senzație de arsuri în intestine"
(Răspuns pentru ANASTASIA - Iași, F. AS nr. 1342)


Ulcerele stomacale, în cea mai mare parte, dar nu în totalitate, sunt cau­zate de infecția cu bacteria Helicobacter pylori, și de regulă sunt tratate cu antibiotice și un medicament cu rol de inhibare a pompei de protoni, care împiedică producerea de acid în stomac. Medicamentele trebuie luate doar pe termen scurt, deoarece suprimarea acelui acid este extrem de dău­nă­toare pentru absorbția nutrienților și poate da tot felul de complicații.
Există și remedii naturale care ajută la tratarea acestor infecții, fără nici un fel de riscuri. Bacteriile Acidophilus și Bifidus încetinesc dezvoltarea bacte­riei H. Pylori în șase săptămâni, și chiar o pot ani­hila. Vă recomand să luați un produs probiotic com­plex Acidophilus Plus, ce conține un amestec exclusiv din cinci varietăți de probiotice testate clinic, și anume: Lactobacillus acidophilus, Lacto­bacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Bifi­do­bacterium animalis și Streptococcus termophiles, atât înainte cu o săptămână de terapia cu anti­biotice, cât și 3 luni de zile după. De asemenea, produsul Gel-Guard asigură apărarea contra aci­dității stomacului, în așa fel încât un număt cât mai mare de bacterii să ajungă în intestin (nu se găsește în farmacii). Extractul de lemn-dulce DGL sto­pează și el dezvoltarea bacteriei H. pylori și ajută la întărirea și repararea mucoasei stomacului. Lem­nul-dulce trebuie luat în formulă completă DGL, din sursă naturală, deoarece luat pe termen lung, poate crește tensiunea arterială. Recomand un pro­dus pe bază de legume crucifere cu lemn-dulce, Cruciferous Plus, o formulă exclusivă, testată clinic, care împreună cu complexul probiotic nu­mit, distruge Helicobacter pylori. Vitamina A și ami­noacidul glutamină ajută la regenerarea celu­lelor epiteliate sănătoase, care căptușesc tractul digestiv. Stomacul produce acid pentru digerarea proteinelor, așadar, dacă mâncați des alimente bo­gate în proteine, cum ar fi: carne, pește și ouă, s-ar putea să agravați starea de inflamare a mucoasei stomacului. Totuși, peștele gras se bucură de avan­tajul că are în compoziție acizi grași esențiali Omega 3, cu proprietăți antiinflamatoare, care ajută la calmarea membranelor inflamate, așa încât con­sumul moderat de pește gras este probabil să facă mai curând bine decât rău. Cafeaua și alcoolul, pre­cum și analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene irită, și ele, peretele intestinal. Combinația dintre analgezice și alcool este extrem de periculoasă pen­tru persoanele ce au ulcer, deoarece poate provoca sângerare internă. Evitați alergiile și intoleranțele alimentare. Dacă mâncați un aliment la care sunteți alergic sau intolerant, inflamația va crește și ulcerul se va agrava. O alergie alimentară neidentificată poate chiar să precipite această boală, mai ales dacă există boala celiacă nediagnosticată.
Multă sănătate!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Soțul meu are diabet și glicemia o ia razna"
(Răspuns pentru ANTONIA M. - F. AS nr. 1341)


Argila are "inteligența naturii" și acționează acolo unde este nevoie, reglând foar­te fin meca­nismele metabolice. Ar­gila reglează toate glandele endo­crine, indiferent dacă sunt în hipo sau hiper­funcție. O cură prelungită cu argilă ALGO (150 g/zi) reglează funcția pancreasului și, implicit, duce la scăderea treptată a dozei de insulină - desi­gur, la recomandarea medicului. Cura trebuie pre­lungită și după ce se întâmplă acest lucru, existând speranța renunțării totale la insulina de sin­teză. În plus, argila com­bate și efectele secundare ale insulinei, care la o folosire îndelungată face ravagii asupra organis­mului (unde, de obicei, rinichii sunt primii afec­tați). Soțului dvs. îi reco­mand să folo­sească doar zahărul de ștevie ca în­dulcitor, fiind un produs natural cu indice glicemic zero.
Pentru alte detalii mă puteți contacta la tel. 0788/23.38.73. Argila ALGO se poate comanda la tel. 0258/86.56.77.
Multă sănătate!