Festin cu varză, sfeclă și țelină

Redactia
Mâncărică de varză albă (vegetariană)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g varză, 250 g morcovi, 250 g cartofi (nesfărâmicioși), 2 rădăcini de pătrunjel (circa 40 g), 1/2 l concentrat de legume (Knorr+apă), 1 l lapte, 30 g făină, 40 g unt, 1/2 legătură mărar verde, sare, piper măci­nat proaspăt.
Mod de preparare: Se curăță var­za, se îndepărtează cotorul și se taie frunzele fâșii late de circa 2 cm. Se curăță și celelalte legume și se taie: morcovii știfturi, cartofii cubulețe și pătrunjelul rondele. Se dă în clocot zeama de legume, se introduce zarzavatul și se fierbe aproximativ 5 minute, după care se încorporează laptele bătut bine cu făina și apoi untul și se lasă să fiarbă încă 4 mi­nute, amestecând din timp în timp. Se adaugă măra­rul, spălat și tocat mărunt, sare și piper și se servește cu pâine de casă (ță­rănească) unsă cu unt și presărată cu mă­rar verde.

Ragout de țelină cu rulouri de pește

Ingrediente (pentru 3 persoane): 750 g țelină (rădăcină), 1/2 lămâie, 3 linguri ulei, 1 cățel de usturoi, 1-2 lingurițe curry, 150 g smântână, sare, 400 g fileuri de pește dezosat, piper, 1/2 legătură coriandru, 4 linguri vin alb sec (sau concentrat de legume), zeamă de lămâie, sare de mare.
Mod de preparare: Se curăță țelina de coajă și se taie fâșii subțiri și lungi de un deget. Se opărește lămâia, se cojește, și jumătate din coajă se taie, de asemenea, fâșii subțiri. Țelina și coaja de lămâie se prăjesc puțin în uleiul încins și apoi se lasă să se dunstuiască - cu capac - circa 5 mi­nute. Se adaugă usturoiul pisat, praful de curry și smântâna, se mai lasă să dea câteva clocote și se gustă de sare. Se spală fileurile de pește, se zvântă, se taie în două pe lung, se sărează, se piperează, se presară peste fiecare câte puțin coriandru, se rulează și se prind - eventual - cu scobitori. Se așază peste țelină cu "lipitura" în jos (ca să nu se desfacă), se toarnă peste ele vinul și se dunstuiesc - cu capac - încă vreo 8-10 minute, până când peștele s-a fiert. Se presară sarea de mare și se servesc cu garnitură de orez.

Sfeclă roșie umplută

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 sfecle (de circa 200 g fiecare), 6 linguri ciu­perci tăiate mărunt, 2 cepe mici (de arpa­gic), 1 lingură de ulei, 400 g cartofi făi­noși (fierți), 200 g brânză de vaci condimentată cu ierburi, piper, 1/2 legătură codițe de ceapă verde, sare de mare, 200 g smân­tână subțire (sau frișcă nebătută).
Mod de preparare: Se spală bine sfeclele (cu peria) sub jetul de apă și li se taie căpăcelul. Cu o linguriță se sco­bește miezul, lăsându-se o margine de circa 1 1/2 cm. Se fierb aproxima­tiv 8 mi­nute în apă cu sare, se întorc cu gura în jos și se lasă să se scurgă. Cea­pa și ciupercile se taie mărunt, se pră­jesc puțin în uleiul încins și se lasă să se răcească. Se zdrobesc cartofii cu fur­cu­lița, se amestecă cu ceapa, ciu­per­cile, brânza și codițele de ceapă ver­de tă­iate rondele. Se sărează, se piperează și, cu amestecul astfel preparat, se umplu sfeclele, care se așază într-o for­mă rezistentă la foc. De jur împrejurul lor se pune miezul sco­bit, condimentat cu sare și piper, iar deasupra se toarnă smântâna. Se acoperă forma cu un capac, se bagă în cup­torul încins la 170°C și se lasă aproximativ 75 de minute. Pentru ca umplutura să nu se închidă prea tare la culoare, la jumătatea timpului de copt, capacul poate fi înlocuit cu hârtie de pergament.

Sfeclă la cuptor cu sos de hrean și mărar

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 cartofi nefăinoși (a circa 150 g fiecare), 8 sfecle mici (în total 1 kg), 2-3 lin­gu­rițe chimen, 2-3 linguri sare grunjoasă, 2 linguri ulei, 1 legătură mărar, 400 g smân­tână, 450 g iaurt, 4-5 lingurițe hrean (gata preparat), sare, piper, zahăr.
Mod de preparare: Se spală sfecla și, udă, se presară cu puțin chimen și sare grunjoasă, după care se înfășoară în folie de aluminiu și se așază într-o tavă unsă. Printre sfecle se pun cartofii bine spălați, se presară și ei cu sare și chi­men și se bagă la cuptor. Se lasă să se pătrundă circa o oră și un sfert la 200°C (se încearcă dacă sunt gata cu vârful unui cuțit). Le­gumele coapte se servesc cu un sos preparat din smântână și iaurt, în care se încorporează hreanul, mă­rarul tocat, sare, piper și zahăr și se amestecă bine.