Lușcu

Cititor Formula AS
După înfățișare, ai fi zis că e câine la oi.

Mare, alb și lățos, avea însă nume de floare: Lușcu - de la lușcuță, o floricică parfumată și albă care creș­te în Maramureș prin toate grădinile. Fără să fi fost vreodată dresat, își cunoștea îndatoririle mai ceva ca un om. Cuvintele nu aveau niciun secret pentru el, atâta doar că nu putea răspunde la ele.
Era o toamnă târzie și tata nu adusese încă me­rele acasă din grădina noastră, aflată mai departe de sat. Stăteau în șiruri lungi pe pă­mânt tone de me­re roșii și gălbioare, păzite cu strășnicie de Lușcu. Nu era legat nicio­dată, ca să poată pune pe fugă even­tualii hoți. Zilnic îi ducea cineva de mâncare și Lușcu era mulțumit. Sub un măr, avea o colibă mică, plină cu fân. Stătea acolo cuminte, cu botul pe labe, mai dădea câte o raită prin preajmă, dar n-avea trea­bă cu nimeni, dacă nu se atenta la averea pe care-o păzea.
Într-o zi, ne-am trezit cu Lușcu la poartă. Luată cu treburi, mama uitase de el și îl lăsase o zi întreagă flămând. Tata, neștiind cum stă treaba, a tăbărât cu gura pe el: "Ce-ai făcut, ai lăsat merele nepăzite? Marș înapoi!". Flămând cum era, Lușcu a pus capul, trist, în pământ, a ascultat de porunca stăpânului și a plecat. Niciodată nu s-a întâmplat să-și părăsească postul pentru a-și cere drepturile de paznic bun, deși greșeala cu mâncarea s-a repetat. Din cauza asta, a și făcut, bietul, un compro­mis. Mort de foame, a pri­mit un boț de mămăligă amestecată cu otravă de la un rău care a furat în noap­tea aceea o căruță de mere. În vremea asta, Lușcu al nostru murea în chi­nuri groaznice... În zorii zilei, l-am auzit pe tata între­bând: "Lucreție, ai tri­mis câinelui de mâncare?". "Ce-ți veni?", s-a răstit la el mama. "Nu le-am dat de mâncare nici la copii." "Te-ntreb, pentru că, înainte să mă ridic din pat, l-am văzut pe Lușcu la geam. Se uita pe fereastră la mine." "Ce vorbești, omule, cine-a mai auzit să se uite câinele pe fereastră?", l-a dojenit iarăși mama. Dar tata a pus mâncare în traistă și s-a pornit către el. Nu peste multă vreme, l-am văzut venind cu Lușcu în brațe. Îl ținea strâns la piept, ca pe-un copil. Tata era un munte de om și, văzându-l plângând, ți se ru­pea inima. Am început să plângem cu toții. Plân­geam de se scutura cămașa pe noi și nu mai era ni­meni în stare să ne oprească. Îl jeleam ca pe-un mort, îl mân­gâiam pe blana lui mițoasă și albă și nu voiam să fie luat dintre noi. După ce ne-am săturat de plâns, a trebuit să ne gândim la îngro­pare. La noi în sat, ani­malele moarte se îngropau într-o râpă, numită Puțul Săc. Când ne-am dat sea­ma că Lușcu va să fie înstrăinat, noi, co­piii, ne-am pus iar pe plâns. Ca să ne aline durerea, părinții au hotărât că Lușcuț nu va fi dus departe de casă, ci va fi înmormântat în grădină, sub un măr ionatan. Tata i-a săpat groapă adâncă, noi l-am pus pe o targă de brad și l-am condus în liniște, toată familia, cu mama în frun­te. L-am așezat încet, l-am acoperit cu pă­mânt și i-am pus pe mormânt o cruce de scân­durele. Murise, săracul, nevinovat. Convins că sufletul lui va sta pe aproape de casă, tata a spus pentru el o rugăciune în gând. Cât despre furul și RĂUL care l-a omorât, ni­meni să nu pățească ce-a pățit el. S-a stins din viață după o săptămână de chinuri cumplite, confundând o sticlă de țuică cu una de sodă caustică. Așa i-a fost datul. Un destin scris în credin­țele populare: "Câine­le nu-i voie să fie omorât, că-i foarte credincios și are mare încredere în om. Cine-l omoară se șterge sin­gur de pe fața pământului. Câinele trebuie să moară de moarte bună, de bă­trânețe, când va hotărî Dum­nezeu". Și credințele nu-s vorbe în vânt.

Epilog
Anul acesta, am revenit în grădina co­pilăriei mele. Mormântul lui Lușcu era aco­perit de ghiocei și luș­cuțe, albe și luminoase ca niște stele căzute din cer. În mijlocul lor, un ghiocel mult mai mare, cu patru petale, mă îndemna să-l culeg. L-am dus la buze, bucuroasă că sufletul lui Lușcu nu plecase din preaj­ma casei. O păzea și din lumea de dincolo.

IRINA M. - Maramureș