"Băiatul" din "Dosarele X" - DAVID DUCHOVNY în concert la București - "M-am apucat să cânt la chitară așa... ca să mă aflu-n treabă"

Dana Ene
- A câștigat "Globul de aur" pentru "Cel mai bun actor" într-un serial de tele­vi­ziune, atât la categoria dramă, cu "Dosarele X", cât și la comedie, pentru "Califor­nication". A jucat în 32 de filme de lung metraj și în vreo 12 seriale, a scris trei cărți și a lansat două albume muzicale, o carieră prodigioasă, care i-a adus celebritate și simpatie. Dovada va fi văzută la București, unde artistul american concertează cu ocazia turneului său european -

Un "diletant"

Carismaticul actor newyorkez, care a devenit cunoscut în lumea largă în 1993, după rolul Fox Mulder din "Dosarele X", este posesorul unei li­cențe pentru limba și literatura engleză, obținută la Princeton University, și al unui masterat la Yale Uni­versity, în același domeniu. Iar înainte de a deveni actor, a scris o bucată de timp poezie, însă a făcut-o mai degrabă ca să cucerească fetele decât de dragul de-a scrie. Acum, după mai bine de 25 de ani de actorie, s-a apucat serios de scris și de... mu­zică. A făcut-o la 52 de ani, imediat după divorțul de actrița Tea Leoni, cunoscută, și ea, din serialul "Frasier". Căsătoria lor a durat 17 ani și au împre­ună doi copii a căror custodie au împărțit-o. Au avut o căsnicie cu adevărat hol­ly­woodiană, pre­să­rată cu câteva hopuri și scan­da­luri răsunătoare, dar asta nu-l împiedică pe actor s-o regrete. După divorț, David și-a găsit o formă de terapie în scris. Recu­noaște că nu a cântat în viața lui, nici măcar în corul școlii, și că nu și-a propus din prima să devină muzician, ci că pur și simplu s-a întâmplat. "M-am apucat să cânt la chitară așa... ca să mă aflu-n treabă", se confesa el într-un interviu. "Nu mi-a trecut prin cap niciodată că voi compune un cântec, dar să-l mai și înregistrez! Și nu am visat că o să ajung să cânt live. Am folosit muzica ca să-mi exprim și analizez senti­mentele. Nu am avut un scop, o direcție. Am aflat încă vreo câteva persoane dispuse să cânte cu mine, mai întâi în joacă, apoi serios, și mi-am găsit «vocea». Sunt sigur că se observă în muzica mea influența unor mari muzicieni și a cântecelor ce mi-au plă­cut mie în copilărie, dar nu cred că ăsta e un lucru rău", completa el.
Cântatul i-a umplut timpul liber și i-a dat o direcție. Dar Duchovny n-a pus nici actoria în cui, între timp a jucat în serialul polițist "Aquarius" (2015-2016), iar din 2015, s-a întors într-o conti­nuare a "Do­sarelor X", pentru șase noi episoade. Prima carte și primul album muzical "Hell or Highwater", au fost duse la capăt în primul an de la divorț. Și nu a fost chiar o floare la ureche, mai ales partea muzicală: "Prima zi în studio a fost oribilă. Aproape imediat după ce am început să în­registrez m-am culcat pe jos, pe podea, sub microfon și am început să strig că a fost o greșeală. Deși ideea albumului îmi aparținea în întregime. Nu mă presase ni­meni să-l fac", povestea el. Până la urmă, a înre­gistrat 12 cântece și a lansat discul, care s-a vândut mai degrabă mul­țumită fai­mei lui, și nu ca­li­tă­ții extraor­di­nare a cânte­celor. O com­bi­nație de rock, folk și country, melodiile lui au fost declarate de critici drept "accep­tabile". ?nsă David nu s-a supărat pe aceste aprecieri, dimpotrivă, le-a luat ca pe ceva constructiv. Sti­mează critica și admite că abia acum experimentează noile dome­nii artistice în care s-a băgat. Pe pa­gina lui personală de Twitter și-a trecut la biografie "diletant", și admite fără să se rușineze că o parte din succesul lui muzical se datorează faimei de actor. "La început, când oamenii mă recunoșteau pe stradă și ziceau - e Fox Mulder - mă irita la culme. Apoi, cu timpul, a început să fie amuzant și să nu mă mai deranjeze. Ime­diat după debutul meu muzical, am cântat acasă la New York. Acolo sunt ex­trem de cunoscut, dar și legenda agentului Mulder persistă. Nici nu am intrat bine pe scenă, că l-am și auzit pe un tip din public zicând: «Drace! E chiar băiatu' nostru din dosarele X!». Mi-a plăcut la nebunie expresia, așa că am îm­prumutat-o, și acum mă prezint, uneori, drept «bă­iatu' din Dosarele X»", se confesa el.
A lucrat îndârjit pentru cel de-al doilea album și nu i-a băgat în seamă pe cei care i-au sugerat că melodiile lui ar avea mai mare succes dacă ar fi cântate de altcineva. ?n 2018, a lansat albumul "Every Third Thought" și este la un pas de-a fina­liza și discul cu numărul trei. "?ncet, încet, am început să mă simt din ce în ce mai bine pe scena muzicală. Cea mai mare petrecere la care am cântat avea 2.500 de invitați. Am fost puțin stresat și îmi făceam probleme cum să-i țin în priză pentru două ore, fără să recurg la glume proaste, inspirate din «Dosarele X» sau din «Cali­fornication», dar într-un final am reușit. Mai o baladă, mai un rock, și lumea s-a simțit bine. Azi am un respect ieșit din comun pentru muzicienii care reușesc să țină vrăjit un stadion întreg, timp de 3-4 ore, ca: Bruce Springsteen, Tom Waits sau Bob Dylan", spunea el.
?n 2019, turneul lui muzical european începe în Rusia, iar România este cea de-a doua țară pe care a pus-o în agendă. Aici ajunge pe 10 februarie și va cânta la Sala Palatului. Prețul biletelor este cuprins între 90 lei categoria a IV-a și 350 lei categoria VIP, și pot fi procurate în rețeaua Eventim.