Cele mai vechi medicamente din lume - Ceaiurile din plante

Rodica Demian
- Fiecare boală are leacul ei -

Fiecare european bea, în medie, circa 25 l de ceai pe an. Bine-ar fi dacă consumul ar crește, pentru că ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul de plante sunt mult mai sănătoase decât cafeaua. Și sunt cele mai vechi "medicamente" din lume. O ceașcă cu ceai - ce idee bună, mai ales acum, când ne simțim înfri­gurați, din cauza umezelii și a ceții de-afară! Ceaiul nu ne dăruiește doar căldură și liniște interioară: planta medicinală - indiferent care - ajunsă în ceașcă înseamnă terapie. Nume­roase studii arată că asemenea ceaiuri vindecă la fel ca medicamentele, doar cu puțină răbdare.


Afecțiuni ale vezicii urinare
STRUGURII-URSULUI


Nevoia permanentă de a urina, usturimea la urinat și durerile abdo­minale înțepătoare sunt provocate, de cele mai multe ori, de bacteriile Es­cheria-coli, aflate în intestin. Dar și statul pe ceva rece sau cu­rentul pot inflama vezica.
Planta care ajută: Stru­gurii-ur­su­lui (Arcosta­­phylos uva-ursi) - con­ține substanțe active dezin­fectante și antibac­teriene, mai ales la nivelul ve­zi­­cii urinare. Ta­ninurile plantei cal­mează iritația. Dar nu trebu­ie depă­șită doza de 10 g de frun­ze pe zi.
Cea mai bună rețetă: Tur­nați o ceașcă cu apă clo­co­tită peste 2 lingurițe cu stru­gu­rii-ur­sului, lăsați să se infu­zeze 10 minute și beți câte o ceaș­că cu ceai, de trei ori pe zi.
Mergeți la medic... dacă proble­mele nu ce­dează în trei zile, dacă aveți febră sau sânge în urină.


Infecție însoțită de febră
PIRUL


Fruntea vă arde și vă simțiți sleite de puteri. Temperatură ridicată în­seam­nă peste 37,8° (se măsoară în gură sau la subsuoară). Febra este o reacție de apărare a organismului la infecția cu agenți patogeni.
Planta care ajută: Pirul (Agro­pyrum re­pens) - conține substanțele ve­getale care produc trans­pirația, favo­rizând scăderea temperaturii și elimi­narea toxinelor din corp.
Cea mai bună rețetă: Se pre­pară un ceai din rizomi mărunțiți, fierți într-o cană cu apă. Se beau zil­nic 3-4 ceaiuri îndulcite și călduțe.
Mergeți la medic... dacă febra du­rează mai mult de două zile și de­pășește 40°.


Nervozitate și inimă stresată
PASSIFLORA


Stresul, suprasolicitarea continuă și spaimele pot provoca agitație inte­rioară, frământări, transpi­rație repe­tată, lipsă de concentrare și pro­bleme cardiace de natură nervoasă.
Planta care ajută: Passiflora (Pas­si­flora caerulea L) conține sub­stanțe care au un efect cal­mant asupra sistemului ner­vos ve­getativ și asupra inimii (în ca­zul ne­vro­zei cardiace și al dereglă­rilor ner­­voase ale ritmului cardiac). Doza zil­nică: între 4-8 g.
Cea mai bună rețetă: Se toar­nă 150 ml de apă fierbinte peste o lin­guriță cu passiflora, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară. Se beau zil­nic 2-4 cești de ceai. Sau se bea încet, cu înghițituri mici, o ceaș­că de ceai, cu 30 de mi­nute înainte de culcare.
Mergeți la medic... dacă nervo­zitatea se transformă în­tr-o sta­­re de de­presie, da­că pro­ble­mele cardiace spo­­resc la efort fizic și dacă vă simțiți fără pu­tere.


Hipotensiune
ROZMARINUL


Valori ale tensiunii arteriale si­tu­ate sub 105/60 sunt considerate prea scăzute și pot duce la amețeli, tul­­bu­rări de vedere (steluțe în fața ochilor), când vă ridicați brusc în pi­cioare sau la o stare de oboseală.
Planta care ajută: Rozmarinul - prin com­po­nen­tele sale lărgește va­sele, stimu­lând inima și cir­cu­lația sangvină. Doza zilnică recomandată: 4-6 g.
Cea mai bună rețetă: Se opă­rește o lin­guriță cu rozmarin cu o ceașcă cu apă, se lasă să se infuzeze - cu capac - circa 5 minute și se stre­coa­ră. Se bea câte o ceașcă cu ceai dimineața și la prânz, de preferință călduț.
Mergeți la medic... dacă, în ciu­da te­rapiei, sporesc amețelile și obo­seala.


Probleme de somn
VALERIANA


Unii stau treji ore în șir, alții se trezesc, în mod re­gulat, pe parcursul nopții - din di­verse motive: griji, te­meri, lu­mină și gălăgie sau, pur și sim­plu, salteaua prea tare sau prea moa­le...
Planta care ajută: Valeriana - cu flo­rile ei roz spre alb - conține pes­te 100 de substanțe cal­mante, cum ar fi acizii, rășinile sau alcaloizii. Doza maximă: 15 g pe zi.
Cea mai bună rețetă: Se opă­rește o linguriță cu rădă­cină cu o ceaș­că cu apă, se lasă să se in­fu­zeze 10 minute și se stre­coară. Se bea câte o ceașcă cu ceai, de 1-3 ori pe zi, ul­tima cu o oră îna­inte de culcare. Foar­te eficient este ceaiul preparat din­tr-un ames­tec de valeriană, conuri de ha­mei, passi­flora, mentă și roz­marin.
Mergeți la medic... dacă dere­glările de somn durează mai mult de 3-4 săptămâni.


Arsuri, dureri de stomac, greață
MENTA


Băuturi precum cafeaua sau vinul alb, dar și mâncărurile grase sau ga­zele produse în stomac pot să produ­că - pe stomacul gol - dureri convul­sive în zona superioară a abdome­nu­lui, o senzație de apăsare sau arsuri.
Planta care ajută: Menta, care stimulează producerea fierii și des­tinde musculatura tractului diges­tiv. Doza zilnică: 3-6 g.
Cea mai bună rețetă: Se opă­rește o lingură cu vârf cu frunze us­cate de mentă cu 150 ml de apă clo­co­tită, se infuzează - cu capac - circa 5 minute, se strecoară și se bea câte o ceașcă cu ceai cald (nu fierbinte), de trei ori pe zi.
Mergeți la medic... dacă aveți dureri puter­nice, însoțite de vărsături și de febră.


Afecțiuni ale venelor
HRIȘCA


Un mare număr de femei se plâng, mai ales seara, de glezne umflate, de furnicături și de picioare grele, iar noaptea, de cârcei. Cauza principală a aces­tor probleme o reprezintă slă­birea țesutului conjunctiv (ereditară), favo­rizată de statul îndelung în pi­cioare sau pe scaun, supragreutatea, prepa­ra­tele cu hormoni, constipația croni­că, ciorapii sau cizmele prea strâmte și prea multă căldură (de ex. sauna, băile etc.).
Planta care ajută: Hrișca. Sti­mu­lează per­meabi­li­tatea vene­lor, le întărește pereții și le con­trac­tă. Nu se iau peste 5-6 g pe zi.
Cea mai bună rețetă: Se fierb vreme de un minut 2 lin­gurițe cu hrișcă în 150 ml de apă, se lasă să stea ceaiul 10 mi­nute și se beau - pe par­cursul a 4-6 săptă­mâni - câte 2-3 cești pe zi.
Mergeți la medic... atunci când vă apar va­rice. Cu cât le tratați mai repede, cu-atât mai bine.


Probleme legate de menopauză
MIELĂREAUA


Modificările hormonale duc la bu­feuri, la transpirație pe timpul nop­­ții și la iritabilitate.
Planta care ajută: Mielăreaua (Vitex agnus cas­tus) regularizează ra­portul dintre estrogeni și progesteron. Se iau maximum 6-7 g pe zi.
Cea mai bună rețetă: Se opă­resc 2 lingurițe cu plantă cu o ceașcă cu apă clocotită, se infuzează 10 mi­nute, se strecoară și se beau 3 cești de ceai pe zi.
Mergeți la medic... dacă simp­to­mele se înte­țesc și devin supărătoare.


Constipație
SIMINICUL


Prea puține lichide, lipsa de miș­care și consumul redus de fibre, dar și medi­ca­mentele (mai ales calman­tele) pot provo­ca această boală, de ca­re suferă - în mod re­gulat - milioane și milioane de fe­mei din întreaga Eu­ropă.
Planta care ajută: Frunzele de siminic (sena). Produc efectul la­xativ la circa 8-10 ore după ce au fost consumate.
Cea mai bună re­țe­tă: Se pune 1/2 linguriță cu frunze într-o ceașcă cu apă rece și se lasă 10 ore să se pătrundă. Se bea o ceașcă înainte de culcare.
Mergeți la me­dic... dacă nu aveți scaun încă 4-5 zile.