Relaxare rapidă

Gilda Fildan
- Nu mai putem trăi fără pauze. Stresul a devenit un adevărat ucigaș, nu doar al stării noastre de sănătate, ci și al stării noastre mentale și sufle­tești. Și nu e vorba de pauzele de la ca­păt de săptămână, ci de pauze zil­nice, care să ne readucă liniștea de care avem nevoie. Cele trei metode care urmează, practicate cu consecvență, au efect garantat -

1. Exerciții de atenție

Ce se obține cu ele? - Prin intermediul celor cinci simțuri - văzul, auzul, mirosul, gustul și pi­păitul - percepem stimulii exteriori, care declan­șează în noi gânduri, sentimente ori senzații și exer­cită diverse influențe. Totuși, sunt foarte puțini cei capabili să valorifice în viața lor de zi cu zi forța pozitivă a simțurilor. Cu ajutorul exercițiilor de atenție, veți reuși să le redeșteptați sensibilitatea.
Ce trebuie avut în vedere? - Atenția poate fi exersată oricând și oriunde. Căci ea nu înseamnă altceva decât a percepe ceea ce se în­tâmplă acum, în secunda prezentă. Gândurile, senti­mentele, dis­pozițiile afective sunt lăsate să intre în cap și apoi să plece. Pentru a deprinde atenția, aveți la dispo­ziție o sumă de exerciții mai scurte sau mai lungi (vezi mai jos). Însă nimic nu vă împiedică să vă concentrați și în împrejurări cotidiene dintre cele mai banale, de pildă la masă, asupra alimentelor din farfurie: cum arată ele, ce arome degajă, cum este consistența lor când le mestecați, ce gust au...
Pentru cine sunt indicate? - Pentru persoa­nele care trec prin viață în goana mare și nu mai au răgazul de a sesiza ce se petrece în preajma lor. Având simțurile treze, ni se deschide o nouă pers­pec­tivă asupra vieții, care ne permite să examinăm situațiile dificile și dintr-un alt unghi de vedere. Aceasta ne poate relaxa enorm.

Căi scurte de recâștigare a calmului

* Opriți caruselul gândurilor negative - V-ați înfuriat? Aveți senzația că vă vor plesni tâmplele? Rămâneți imobili, fixând privirea în depărtare. Dacă nu reușiți, odihniți-vă ochii pe un obiect frumos. Ridicați capul în așa fel, încât bărbia să fie în­dreptată puțin în sus. Împreu­nați mâinile la ceafă și duceți coa­tele în lateral. Percepeți con­știent ceea ce vedeți. Respirați în tot acest timp și imaginați-vă că obiectul respectiv emană un parfum minunat, pe care dvs. îl lăsați să vă pătrundă în coșul piep­tului, făcându-l să se dilate încet.
* Vreți să risipiți o mânie păs­trată prea multă vreme - Folosiți-vă de fantezia dvs., pentru a recompune în amă­nunt portretul persoa­nei care v-a enervat și con­fruntați-vă cu ea în imaginație. Strigați-i pe un ton răstit: "Te previn, ai întrecut orice limită!" Stri­gând, dați afară aerul din plămâni, expirând cu forță în di­recția "adversarului". Cearta imaginară vă va face plăcere, iar mânia se va domoli.

2. Relaxarea musculară progresivă după metoda Jakobson

Ce se obține cu ea? - Acest procedeu de relaxare, destul de ușor de învățat, a fost conceput în anii '30 de medicul american Edmund Jakobson. Ideea de bază: orice tensiune psihică se manifestă printr-o tensiune musculară. Și invers: prin rela­xa­rea progresivă a musculaturii devine posibilă și eliminarea stărilor psihice tensionate. Practicând consecvent metoda, veți face să dispară pe termen lung simptomele stresului și veți fi mai calmi, indi­ferent de context.
Ce trebuie avut în vedere? - Principiul este cât se poate de simplu: într-o poziție relaxată, în­cordați, pe rând, câte o grupă de mușchi, pentru 5-6 secunde, după care o detensionați brusc. Va urma o fază de relaxare de 30-60 secunde, în cursul căreia trebuie să observați cum se simt mușchii de această dată. Astfel se detensionează rând pe rând toate grupele principale de mușchi.
Pentru cine sunt indicate? - Pentru toți cei ce suferă de stres cronic și au musculatura încordată în permanență.

Faceți o probă
Ridicați umerii spre urechi cât de sus puteți, lă­sând brațele să atârne lejer. Mențineți încordarea pentru șapte secunde, apoi vă destindeți. Cu sigu­ranță, veți băga de seamă că simțiți zona umerilor mai relaxată.

Spre liniștea interioară, pas cu pas
* Stați în picioare, cu spatele drept, în echilibru stabil.
* Ascultați-vă corpul, urmărind să descoperiți eventualele tensiuni care ar exista în interiorul lui.
* Respirați liniștit și profund în direcția porțiunilor contractate, până când mușchii se relaxează.
* Apoi mutați-vă greutatea de pe un picior pe altul și începeți să mer­geți.
* Faceți cu grijă fiecare pas, con­­centrându-vă total asupra mersului.
* Bucurați-vă de simplul fapt că vă mișcați. Fără scop, fără des­tinație, fără gânduri apăsătoare.

3. Mindful Walking

Ce se obține cu el? - Într-o traducere foarte liberă, mindful walking ar însemna "mersul cu con­știentizare deplină" adică, în ultimă instanță, îmbinarea mersului cu atenția. Este o formă de meditație utilizată de milenii în Asia, mai ales de către budiști. Și în acest caz, i se cere prac­ti­cantului să fie cu totul prezent în ceea ce face - aici și acum. Încercați să conștientizați tot ce simțiți când pășiți: tăria sau moliciunea pământului, frigul sau căldura, masarea labei piciorului de la călcâi la vârf. Exercițiul poate fi practicat în casă, în curte, pe stradă, sau cel mai bine într-o pădure. Concentrarea pe mers instaurează un calm minunat.
Ce trebuie avut în vedere? - Dacă în timpul mersului vă apar prea multe sentimente și gânduri, concentrați-vă pe respirație.
Pentru cine este indicat? - În special pentru cei cărora le vine greu să stea nemișcați la exerci­țiile efectuate în poziția șezând sau culcat.