NOUL AN a venit! V-a ieșit în drum fericirea?

Redactia
- Unii așteaptă fericirea o viață întreagă. Alții pornesc la drum, în speranța că o vor găsi. Dacă vreți să știți ce șanse aveți să îi bateți la ușă, testele care urmează vă vor fi de folos -

Fericirea nu are "măsură unică". Fiecare dintre noi poate fi fericit în diverse feluri. Ceea ce îi copleșește pe unii li se pare altora plicticos. Să acționezi, să-ți îm­păr­tășești sentimentele, să-i protejezi pe ceilalți, să te bucuri de munca făcută, să păstrezi dis­tanță față de rădăcinile răului, să te deschizi în relația cu lumea: toate aceste motive de a fi fericiți merită, pe deplin, cul­tivate.
Pentru a multiplica șansele feri­cirii, trebuie să fim capabili să o căutăm pe mai multe dru­muri, fără a ne limita la o sin­gură cale. Aceasta înseam­nă să profi­tăm de propria noastră ex­periență, dar și să deschidem dru­­muri noi de explorare și de do­bândire a fericirii.
Pe dvs. ce vă face să vibrați, ce vă în­călzește inima?


TEST 1

Sunteți suficient de înzestrați pentru a fi fericiți?

Care este rețeta dvs. de fericire? Bifați, la fiecare în­tre­bare, răspunsul cel mai po­trivit. Faceți suma literelor și ra­porta­ți-vă la rezultatele din paginile următoare.

Profitați de micul dvs. colțișor de verdeață de acasă (grădină, balcon)...
A Invitându-vă prietenii.
B Îngrijindu-l în fiecare zi.
C Stând în el pentru a citi sau visa.
D Profitând de răsăritul (sau de apusul) soarelui.

Ce v-ar face plăcere de ziua dvs. aniversară...
A O petrecere mare, cu toți cei dragi.
B O masă bună la un restaurant select.
C O lecție de pian (de dans, de desen...).
D O zi de "detenție" la un salon de frumusețe.

Planul unei vacanțe ideale include...
A Să faceți mișcare și să călătoriți.
B Să fiți înconjurați de lume.
C Să vă dedicați unor îndeletniciri plăcute.
D Să leneviți.

În visele dvs. cele mai îndrăznețe, v-ar plăcea să fiți...
A Maica Tereza/ Dalai Lama.
B O actriță/ un actor nominalizat(ă) la Oscar.
C O/un super-eroină/erou.
D Cei care sunteți, dar aflați pe un piedestal mai înalt.

A fi fericit înseamnă pentru dvs....
A Să oferiți și să primiți.
B Să vă atingeți obiectivele.
C Să aveți senzația că sunteți stăpâni pe destinul dvs.
D Să fiți cuprinși de seninătate.

Urmărind spectacolul unui apus de soare, vă gândiți...
A Că se lasă noaptea și că mâine va fi o nouă zi.
B Că natura este magică și magnifică.
C Că v-ar plăcea să-l pictați sau să-l fotografiați.
D Că sunteți fericiți că trăiți.

O duminică frumoasă în familie. Ați decis...
A Să faceți o plimbare și un picnic cu prietenii.
B Să profitați de cuibul dvs. plăcut și de grădină.
C Să faceți prăjituri sau să meșteriți la mașină.
D Să vă lăsați pradă unei stări de visare.

Lucrul cel mai frumos care vi se poate întâmpla...
A Să fiți înconjurați de persoane dragi.
B Să conduceți munca și familia cu mână de maestru (sau aproape).
C Să faceți ceea ce vă place.
D Să fiți împăcați cu dvs. înșivă (și cu ceilalți).

După o zi reușită, ultimul dvs. gând înainte de-a adormi...
A Abia aștept ziua de mâine.
B Mort/moartă de oboseală, dar fericit(ă).
C A trecut prea repede!
D Viața e frumoasă.

Casa în care v-ați simți fericiți...
A O fermă mare, cu peluze și flori.
B Un mic castel în Spania.
C O casă refăcută minuțios, după gustul dvs.
D O căbănuță pe acoperișul lumii.

Interpretare


Litera majoritară este A
Fericiți, da, dar niciodată fără ceilalți...

Simțiți nevoia aparte­nenței la un grup. Aveți nevoie de relații, de schimburi de idei, de con­tacte... Dar, mai presus de toate, iubiți com­pania "tribului" dvs. Plimbări prin pădure, mese la iarbă verde, important pentru dvs. este să petreceți clipe plăcute alături de cei dragi. Ați înțeles per­fect că fericirea transmisă și îm­păr­tășită se multiplică. Răspân­dind-o în jurul dvs., sunteți răs­plă­tiți, la rându-vă, și încă din plin.
Sfatul nostru: Nu vă temeți de această de­pendență față de ceilalți, chiar dacă atunci când iu­bim, fericirea și fragilitatea merg, adeseori, mâ­nă-n mână. Si­gur, un eșec relațional vă poate face extrem de nefericiți. Ce aveți de făcut: tem­perați această "de­pen­dență" de ceilalți și contro­lați-o, învățând să simțiți fericirea de unul singur. Ceea ce nu are nimic de-a face cu egois­mul.

Dacă n-aveți deloc A?
Dezvoltați-vă sensibilitatea față de ceilalți. În felul acesta veți constata că puteți fi fericiți și prin intermediul altora. Nu uitați să simțiți recunoștință față de ei, chiar și pentru cele mai mărunte lucruri: zâmbetul unui necunoscut în metrou, o vorbă bună a vânzătoarei de la brutărie... Amintiți-vă că în spatele fiecărei bucurii, cât de mici, se află o per­soa­nă. Vă place o anu­mită mu­zică? A com­pus-o cineva! Până și sendviciul delicios pe care l-ați mâncat a fost fă­cut de o ființă umană: mul­țumiți-i! Obișnuiți-vă să vă deschideți către cei­lalți: în­cet-încet, împărtășind cu ei fericirea, ea va fi din ce în ce mai mare.


Litera majoritară este B
Nimic nu valorează cât un lucru bine făcut...

Ceea ce vă place în mod deo­sebit este să vă con­tem­plați reușitele. Simțiți o mare satisfacție în fa­ța misiunii îm­plinite: casa sau grădina bine în­tre­ținute, mâncarea delicioasă gătită pentru cei dragi... Și, de asemenea, copiii pe care-i vedeți crescând și făcând progrese, prie­tenii care se simt bine la dvs.... Rămâneți conectați la ceilalți, dar mai ales datorită imaginii pe care v-o faceți despre ei. Ea este cea care vă place, care vă dă acest sentiment de realizare și care vă aduce energie.
Sfatul nostru: Vă place să vă ve­deți eforturile înco­ro­nate de suc­ces, dar nu uitați clipa pre­zentă. Aveți dreptul să vă bucurați, chiar dacă proiectele dvs. n-au fost încă îndeplinite! Altminteri, aștep­tând ca ele să se reali­zeze, ris­cați să amânați me­reu acest rendez-vous cu fericirea. Învățați să acceptați și situațiile im­per­­fecte. Aveți dreptul să trăiți și să apreciați plăcerile fugitive. Me­ditați la următoarea frază: "Feri­cirea este drumul".

Dacă n-aveți deloc B?
Păreți indiferenți la bucuria realizării. Ceea ce ar putea să însemne că n-aveți proiecte mari, pe ter­men mediu sau lung. Or, majoritatea noastră sun­tem mânați înainte de un țel, el este firul con­ducător al vieții. Rămâne să descoperiți singuri ce vă blochează și ce vă împinge doar spre plăceri ime­diate. Este ca și când v-ați mulțumi cu mân­că­ruri de-a gata, servite repede, în loc să vă ima­ginați propria dvs. rețetă de gătit. Vă scoate din încur­cătură, firește, dar poate fi acesta un ideal permanent?


Litera majoritară este C
O activitate care vă place vă face să uitați tot restul

Vă place să vă realizați într-o singură acti­vi­tate: profesie, vioa­ră, tenis, grădinărit, bucătărie sau pictură pe sticlă... Plăcerea pe care o resimțiți este imensă: o sen­zație de armonie și de pleni­tudine. Este ceea ce specialiștii numesc "flow": un flux de gân­duri pozi­tive și de senzații plă­cu­te care vă fac să vă simțiți minunat.
Sfatul nostru: Nu urmăriți performanța cu orice preț. Limi­tați-vă la plăcerea de a face ce vă place. Această practică co­res­­punde unei forme de medi­tație. Ceva asemănător cu ike­ba­na, acea artă florală japo­neză prin care încerci să creezi o armonie de moment, cu ajutorul câtorva flori. Ori­cum, este vor­ba de o fericire foarte interio­rizată și foarte centrată asupra dvs.: în­cercați să vă deschideți puțin față de ceea ce vă încon­joară.

Și dacă n-aveți deloc C?
Este important să găsiți activități pe care să le în­de­pliniți cu plăcere pentru sine, ca să alungați stresul, dar și ca să vă împliniți în mod durabil. Doar câ­teva minute pe zi sunt su­fi­ciente. Oferiți-vă plă­­cerea de a face lu­cruri care să vă dea sen­timentul împlinirii per­so­nale.


Litera majoritară este D
Contemplația, iată cheia fericirii dvs.!

Să vă așezați undeva, să vă luați un răgaz ca să vă simțiți bine și doar atât, de parc-ați fi "co­nectați" la univers: această plăcere care pretinde o anumită seninătate este receptată ca un dar, un miracol al vieții. Une­ori, nu e mare lucru: un apus de soare la țară, un copil care doar­me, o mămăruță pe un fir de iarbă, nisipul care se scurge ne­sfârșit printre degete, pe pla­jă... Emo­țiile și senti­mentele vă năpă­desc cople­șitoare în fața vieții, pur și sim­plu, a receptării ei ca un dar. O stare care vă produce o ade­vărată pace interioa­ră.
Sfatul nostru: Această contemplație de care sunteți capabili nu trebuie să vă oprească să ac­țio­nați, împingându-vă spre un soi de fatalism și de pasivitate, ca și când v-ați desprinde de lume. Este bine să contemplați și să savurați, dar să rămâneți în contact și cu lumea reală, în ciuda stresului și a de­zacordurilor. Și asta este un factor puternic de echilibru și de liniște.

Și dacă n-aveți deloc D?
Universul nostru materialist ne îndeamnă neîncetat la acțiune și ne oferă o gamă largă de posibi­lități, din care noi nu utilizăm decât câteva firimituri. El nu ne invită, deci, la contemplare... Cu toate acestea, goana - fără oprire - de la un obiectiv la altul ne frag­mentează capacitatea de a fi atenți. Nu suntem suficient de con­știenți de aceste fericiri mă­runte, aflate la îndemâna noastră, și pe care le neglijăm mult prea des. Apropiați-vă nu doar de ceea ce este urgent, ci și de ceea ce este important. Acestea sunt valorile asupra cărora merită să vă opriți. Profitați de ele, în loc să alergați de dimineața până seara. Pe ter­men lung, lipsa lor va deveni frus­trare.


TEST 2

Ce vă împiedică să fiți fericiți?

Dați la o parte blocajele! Descoperiți care sunt obstacolele din calea fericirii dvs.

Fericirea este pentru dvs....
A Un ideal dificil (imposibil?) de atins.
B O nălucă.
C Un balon de spumă.
D Un mister.

Care citat vă e cel mai pe plac?
A "Nu-mi place fericirea picată din cer, ci aceea pe care pot s-o obțin singur(ă)".
B "Căutați fericirea, beți nebuni? Vedeți-vă de drum! Fericirea nu există".
C "Cel mai mare obstacol în calea fericirii este să te-aștepți la o fericire prea mare".
D "Oamenii ar fi mai fericiți dacă li s-ar vorbi mai puțin despre fericire".

Ce vă inspiră această frază: "Fericirea este o muncă de zi cu zi"?
A Prea vagă!
B Prea efemeră!
C Prea obositoare!
D Prea complicată!

În momentul de față, vă împiedică să fiți fericiți faptul...
A Că nu v-ați realizat toate proiectele.
B Că ați lăsat fericirea să vă scape printre degete.
C Că n-ați avut noroc.
D Că n-ați știut cum să faceți.

Și ce faceți pentru a încerca s-o regăsiți?
A Mă străduiesc.
B Încerc să mai cred în ea.
C Aștept să vină și rândul meu.
D Încerc să înțeleg cum funcționează.

Un simbol care s-o reprezinte...
A O medalie.
B O stea căzătoare.
C Un trifoi cu patru foi.
D Un semn de întrebare.



Interpretare


Litera majoritară este A
Singurul dvs. defect: perfecționismul

Voi fi fericit(ă) în ziua când totul o să fie per­fect: aceasta ar pu­tea fi deviza dvs.... Și, dintr-oda­tă, în loc să profitați de ceea ce aveți, vă în­căpățânați să vreți mai mult și mereu mai bine.
Fiți mai indulgenți cu dvs. Pen­tru a fi mai fe­riciți, trebuie să învățați să vă mulțumiți cu mai pu­țin, fără să vă temeți de imper­fecțiune. O fericire cât de mică este o fericire, așa că n-o neglijați! Ea se poate găsi în lucrurile cele mai mărunte. Ferici­rea e precum aurul: când îl cauți, îl găsești mai mult în pepite, decât în bucăți mari...


Litera majoritară este B
Pesimismul vă împiedică să credeți în fericire

"Fericirea nu este pentru mi­ne", vă spuneți. Prejudecățile și blo­cajele vă pun bețe-n roate. Tră­iți o adevărată angoasă exis­ten­țială. La fel ca mulți anxioși, aveți tendința de a vă imagina ce e mai rău și vă temeți să vă lăsați în voia fericirii. Credeți că veți fi și mai nefericiți în ziua când ea va apărea. Pentru a evita dife­ren­țele emoționale, vă veți mul­țumi cu o temperatură căl­dicică de om posac.
Păcat: cei ce fug de fericire, de teamă că nu se pot salva, n-au fă­cut cea mai bună alegere.
Învățați să profitați de tot ce vi se oferă, fă­ră a drama­tiza. Prin­deți câte-o bu­că­țică de fericire pe ici, pe colo, începând de astăzi! Nu vă mai distru­geți viața, strân­­geți un mic capital și fruc­ti­ficați-l: nu veți mai privi viața cu aceiași ochi.


Litera majoritară este C
Uitați să vă cultivați grădina

Cu cât o căutați mai mult, cu-atât mai puțin o găsiți: pentru dvs., fericirea trebuie să vină de la sine. Așa că nu faceți eforturi prea mari pentru a o afla. Dar asta în­seamnă că vedeți un singur aspect al lu­crurilor! Nu tre­buie să confun­dați micile ca­douri zilnice nesperate (feri­cirea "primită") cu fericirea con­struită (sau "culti­vată") la care fiecare tre­buie să pună umărul. Aceas­tă ultimă fericire sea­mănă cu o grădină, care chiar dacă dă im­presia că este naturală, a ne­cesitat o atenție deosebită. Într-o zi, eforturile dvs. vor da roade. Dar mai întâi, tre­buie să vă preo­cupați de cei apropiați, de înde­letni­cirile dvs., de natură, de ca­să... Ce mai așteptați? Puneți-vă pe treabă.
Cu cât veți fi mai activi în cău­tarea fericirii, cu-atât mai mult vor crește șansele dvs. de reușită. Și cu-atât mai mult veți profita de aceste fragmente de fericire, care, puse cap la cap, vor forma șiraguri lungi și durabile.


Litera majoritară este D
Nu știți cum să apucați fericirea

De găsit trebuie s-o găsiți, dar cum? Asemeni multor altor oa­meni, nici dvs. nu știți de unde să apu­cați fericirea și ce să faceți cu ea. Poate că pă­rinții dvs. n-au știut (sau n-au putut) să v-arate dru­mul. Sau se prea poate ca dvs. să vă fi lăsat antre­nați spre alte valori (reușită materială sau profesio­nală, dorință de putere...) și, până la urmă, v-ați rătăcit pe drum.
Profitați de ex­periența celor ce v-au precedat. A­ceastă căutare a fericirii este un dat al umanității încă de milenii. Și este, fără îndoială, unul din cele mai fru­moase țeluri ale vieții omenești. Re­flectați cu se­riozitate, citind, de pildă, cărțile care tratează acest su­biect, al fericirii, pentru a pu­ne această misiune în centrul exis­ten­ței dvs. Fericirea cea mare începe cu lucruri mici.