Cosmetica din bucătărie

Redactia
Nu aveți la îndemână o mască de față sau un balsam pentru ochi? Un gel spu­mos de îmblânzit decolteul? Nu-i nimic! În scrinul bu­ni­cii mai sunt multe rețete de frumu­sețe cu fructe, lapte, uleiuri de plante și legume, aflate la îndemână, pe stelajele din cămară. Bunăvoință s-aveți și să cumpărați săp­tămână de săptămână revista "For­mula AS".

Mască pentru față cu avocado

Grăsimile conținute în pulpa de avo­cado seamănă bi­ne cu cea conți­nu­tă în pielea noast­ră, pe care, din mo­tivul a­ces­ta, o întreține perfect.
Rețeta: curățați o ju­mătate de avocado, zdro­­biți-o într-un bol de ceramică și ames­teca­ți-o cu o lingură cu suc de roșii. Întindeți-o pe față, lăsați-o să acțio­neze 20 de minute, apoi spălați-vă cu apă călduță. Se re­co­mandă mai ales pentru tenul sen­sibil și uscat.

Lapte rece pentru ochi umflați

Proteinele conținute în lapte calmează zona limitrofă a ochi­lor, dezumflă pungile de lichid acumulate sub pleoape și men­țin ume­zeala epider­mei.
Rețeta: înmuiați două tampoane de vată în lapte rece, băgați-le 10 minute în frigider, apoi puneți-le pe ochii în­chiși, 5 minute.

Mască cu untdelemn de măsline, pentru gât și decolteu

Untdelemnul de măsline presat la rece captează radicalii liberi care fac pielea să îmbătrânească. În plus, acizii grași pe care-i conține acționează pre­cum o cremă de față.
Rețeta: amestecați o lin­guriță cu untdelemn de măs­­line cu 2 linguri cu brân­ză de vaci proas­pătă și o lingură cu miere. Cu ajutorul unei pensule sau cu vârful degetelor ținute în for­mă de lopățică, în­tin­deți compoziția pe gât și pe decolteu, în strat cât mai gros. La urmă, aplicați dea­supra un celofan. După 20 de mi­nute, înde­părtați restu­rile cu un șervețel. Combate ridurile subțiri.

Peeling pentru corp cu papaya

Fructul de papaya conține o en­zimă care înlătură pielea uscată, de aceea este ideal pen­tru peeling-ul corpu­lui.
Rețeta: se a­mes­tecă 100 g piure de pa­paya (dat prin mixer), cu aceeași can­titate de ulei de cocos, 100 g iaurt și 100 g zahăr praf, până se obține o pas­tă groasă. Se întinde pe piele, se freacă ușor, apoi se spală sub duș. Se recomandă în caz de piele nor­mală (de două ori pe săptămână) și piele uscată (o dată pe săptămână).

Mai bine nu!

Nu păstrați și nu folosiți ni­cio­dată resturile de la pre­paratele pe care le fabricați în bu­cătărie. Folosiți doar amestecuri proaspete. Măștile și peeling-urile din fructe rezistă la frigider o zi sau două. Vitaminele se distrug dacă nu se folosesc proas­pete și pot să irite pielea.