Adevărat sau nu? - Leacurile contra răcelii, puse la încercare

Rodica Demian
- Dușuri reci, gargară, băi de transpirație: fiecare din noi avem rețete secrete contra răcelii. Dar sunt ele eficiente cu adevărat? -

Inhalațiile
"Evaporă" efectiv răceala


Există, firește, tot felul de aparate pentru inhalații, dar se poate și mai simplu: turnați apă fierbinte într-un vas, adăugați 1-2 picături de ulei eteric (de ex. ulei de cimbru, diluat cu lapte), acoperiți-vă capul cu un prosop și inspirați 5-10 minute aburii. Stimulează mucoasele și pune în mișcare irigarea sanguină. Și, parțial, "dez­leagă" flegma bine fixată, spun specialiștii.
Această inhalație cu aburi se recomandă mai ales în caz de nas înfundat și de inflamare a sinusurilor. Împotriva bron­șitei, în schimb, inhalația nu este prea eficientă. E mai bine să folosim un pulverizator fin, cu apă rece, pentru că picăturile mici de apă pătrund mai adânc în căile respiratorii și ușurează tusea.
O alternativă pentru noapte sau în timpul unei călă­torii o reprezintă cremele anti-răceală pentru piept și spa­te. Conțin uleiuri eterice, care se asimilează prin pie­le și prin inspirație, combate bacteriile și virusurile și lărgesc (dilată) parțial căile respiratorii. Sunt bune, consideră experții, dar nu pot înlocui inhalațiile, pentru că nu umezesc mucoasele.

Gargara
Cel mai bun este ceaiul cald


În privința gargarei cu apă să­rată, recomandată în mod frecvent, părerea specialiștilor este unanimă: poate irita mucoasele. În cazul durerilor de gât, este mai indicat ceaiul cald, cu adaosuri împotriva răcelii, ca de pildă cimbrul, salvia, lemnul-dulce sau nalba (au efect ex­pec­torant). Este important ca ceaiul să se in­fuzeze mai mult, adică 10-15 mi­nute. Și dacă nu ajută nici gargara, nici bomboanele pentru gât și nici compresele, se poate apela, în ca­zuri de excepție, la ta­blete de supt cu sub­stanțe analgezice. Dar cauza durerilor ar tre­bui lămurită.

Duș rece
Întărește mai mult dispoziția decât imunitatea


Studiile arată că oa­menii care înoată afară și iarna sunt mai puțin pre­dispuși la infecții. Mai puțin clar este folosul du­șului rece. Conform unui studiu efectuat în Olanda, persoanele aflate sub ob­servație, care au făcut duș rece dimineața, pe par­cursul mai multor săptă­mâni, au avut la fel de multe răceli și gripe ca indivizii care nu făcuseră duș rece. Totuși, cei care au folosit apă rece s-au simțit, vizibil, mai în formă. Este, deci, evident, că dușul rece modifică cel puțin atitudinea față de infecții. Medicii presupun că dușul rece zilnic merită privit cu interes și că este o terapie de fortificare ce trebuie practicată pe o durată lungă de timp. Ceea ce nu înseamnă că toată lumea trebuie să se supună acestui "chin", în fie­care dimineață. Fiindcă și stimulii mai mici pot avea su­ficient efect. Cine vrea poate face dușul cald și să continue cu jeturi de apă rece pe față, brațe și picioare.

Echinacea et comp
Pot fi de folos, dar nu prea pot preveni


Planta numită echinacea se numără printre adaptogene și se pare că ajută sistemul imunitar să se descurce mai ușor cu infecțiile. Ea nu are însă același efect la toată lumea și, în plus, există preparate foarte deosebite. De aceea, studiile au ajuns la concluzia că efectul ei terapeutic nu poate fi apreciat. "Șansa ca cineva să profite de Echinacea nu este clară, de aceea, cei ce vor să o folosească ar trebui să consulte un medic", spun specialiștii. Și încă ceva: echinacea și alte plante imunomodulatoare (de ex. dentița sau spirulina) nu sunt recomandate pentru un tratament de durată. Organismul se poate obișnui treptat-treptat cu orice remediu vegetal.

Lapte cu miere
Un adevărat clasic, dar nu întotdeauna bun


Laptele cu miere îi ajută, poate, pe copii, să adoarmă, pentru că "ritualul seral" liniștește. Dar când e vorba despre dureri de gât, nu toți medicii l-ar recomanda, fiindcă proteinele din lapte pot "înfunda" gâtul cu flegmă. Mierea, în schimb, este eficientă, căci conține substanțe care pot stopa și infecțiile (inflamațiile) și pot distruge agenții patogeni. Dar într-un lichid fierbinte, își pierde o parte din puterea enzimelor. De aceea, unii medici recomandă, mai degrabă, ceaiul. Se pot alege plante cu uleiuri eterice și efect antibacterian - cimbru, salvie, ghimbir și chiar mușețel - completate cu plante expectorante și cu efect antiinflamator, precum nalba sau lemnul-dulce. O alternativă: ceaiurile împotriva răcelii, din farmacii.

Baie împotriva răcelii
Face bine, dar poate fi suprasolicitantă


Baia totală poate fi obositoare, mai ales pentru femeile tinere, cu o circulație sanguină labilă, și mai ales dacă se-apropie, de ele, o răceală. Persoanele care n-au avut până acum probleme cu băile calde, pot, firește, să profite de ele și în continuare.
Ca adaos, se recomandă câteva picături de ulei eteric "curat" (de la farmacie), cu proprietăți antivirale și antibacteriene, de ex. uleiul de cimbru sau de pin. În timpul băii, substanțele active sunt asimilate prin piele și, în plus, există și un efect de inhalație a aromelor.
La copiii mici - din cauza unor posibile alergii și a anumitor reflexe respiratorii, uleiurile eterice trebuie folosite cu multă grijă și doar foarte diluate. În cazul adulților, nu există probleme decât ex­trem de rar. Cu toate acestea, uleiurile nu tre­buie să ajungă nediluate pe piele. Important: uleiul se emulsionează cu lapte sau cu frișcă lichidă, pen­tru că altfel nu se leagă cu apa și se evaporă ușor. Sau se folosesc adaosuri de baie gata pre­parate.
O alternativă la baia totală este baia de pi­cioa­re. Pentru o baie așa-zis progresivă, se toar­nă apă călduță într-un lighean, se bagă picioa­re­le în apă, până la jumătatea gambelor, și se lasă să curgă apă din ce în ce mai caldă, până ce devine fierbinte. După câteva minute, se țin pi­cioarele - câteva minute - sub un jet de apă re­ce, se înfășoară cu un prosop și se stă 20 de minute în pat.

Săculețe cu ceapă
Pot fi folositoare împotriva durerilor de urechi


Pentru un săculeț se taie mărunt 1-2 cepe, se încălzesc la temperatura corpului și se împachetează într-un șervet, care se presează, până iese puțină zeamă din ceapă. Săculețul se pune apoi pe ureche și se ține circa o oră. Peste el este bine să se aplice și o buiotă cu apă caldă. Dar este important să fie cunoscute și limitele acestui procedeu. Ar trebui să fie clară cauza durerilor. De pildă, la un copil, durerea ar putea fi provocată de o răceală sau o otită medie, iar ambele solicită alte metode de tratament, ca de exemplu picături antiinflamatorii pentru nas. Starea generală a copilului trebuie urmărită permanent și în caz de agravare a suferinței, trebuie cerut, imediat, ajutorul medicului pediatru curant.