Răspuns pentru MARIANA - București, F. AS nr. 1343 - "Am fost diagnosticată cu prolactinom"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Prolactinomul reprezintă cea mai frecventă for­mă tumorală funcțională hipofizară și este în ma­joritatea cazurilor benign (ne­can­ceros), formele maligne fiind foarte rare și caracterizate de rezistența la medicația cu agoniști dopa­mi­ner­gici. În funcție de mărime, acest tip de adenom hipofizar poate fi cla­sat în microprolactinom (diametrul mai mic de 1 cm), adenom intrase­lar (cu hiperprolactinemie) sau macro­pro­lactinom, cu dia­metrul mai mare de 1 cm, extensie extraselară și simptomatologie specifică.
O serie de factori pot contribui la apariția pro­lactinomului. Dintre aceștia aș aminti administrarea de medicamente din categoria antagoniștilor do­paminergici (fenotiazine, ha­lo­pe­ridol, risperidina, metro­clo­pramid), antihi­per­tensivelor (re­zerpina, verapamil), opiaceelor (he­roină, metadona, mor­fină). Totodată, unele afecțiuni hipota­la­mice tumorale (cra­niofa­ringiom, gliom), boli infil­trative (sarcoidoză, gra­nulomatoză) sau patologii hipofi­zare (acro­me­galia, sindromul Cu­shing, hi­pofizită lim­fo­citară etc.) pot fi cauze concrete pentru apariția pro­lactinomului funcțional. Și chiar dacă prolactinomul mai poate apărea ca ur­mare a unor afecțiuni pre­cum hipoti­roi­dis­mul, insuficiența re­nală, sin­dro­mul ovarelor polichistice, epi­lepsia etc., cea mai frecventă cauză rămâne cea medica­men­toasă (amintită ante­rior). Din punct de vedere al tratamen­tului, prima opțiune este reprezentată de agoniștii dopaminergici. Aceș­tia scad nivelul prolactinei serice, reduc volumul tumoral și resta­bilesc funcția gonadică. Spre deo­sebire de alți ago­niști dopaminergici (ex. brom­criptina), carber­golina este creditată drept supe­rioară, mai ales prin normalizarea nivelurilor pro­lactinei serice.
Carbergolina este utilă și la persoanele care nu au răspuns anterior la administrarea bromcriptinei.
Sigur că, în cazul în care prolactinomul este re­zis­tent la terapia farmacologică și apar simptome de apoplexie hipofizară, cu semne neurologice și oftalmice, poate fi luat în calcul tratamentul chi­rur­gical (adenomectomie transfenoidală/trans­fron­tală).
Există și tratamente naturiste pentru adenoame hi­pofizare în general și prolactinoame funcționale, în special. Aceste tratamente trebuie să țină cont de spe­cificul patologic al fiecărui pacient, de stadiul evo­lutiv al bolii și de existența unor patologii aso­ciate.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă te­le­fonic! Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sufăr de pemfigus vulgar la nivelul mucoasei bucale"
(Răspuns pentru MATEI - București, F. AS nr. 1302)


Stimate domn, pemfigusul vulgar face parte din­tr-o familie de boli autoimune, în care sistemul de apărare atacă propriul corp. În pemfigus, anticorpii sunt direcționați împotriva anumitor structuri din celulele cutanate și ale mucoa­selor. Acest lucru cauzează apari­ția unor bule fragile (bășici) care caracterizează aceas­tă boală. Circa 50-70% dintre pa­cien­ții cu pemfi­gus vulgar suferă de leziuni la ni­velul mucoaselor și aproape toți vor avea leziuni când­va, pe par­cur­sul bolii. Aceste le­ziuni ale mu­coaselor pot fi singura manifestare a bolii înaintea apa­riției bășicilor pe piele, ceea ce ar putea fi și cazul dumneavoastră.
Pemfigusul vulgar nu are o cauză cunoscută, dar este mult mai frecvent întâlnită la oamenii de origine evreiască și la cei din Orientul Mijlociu.
Pemfigusul poate fi, de asemenea, asociat ad­ministrării unor tipuri de medicamente: antiin­fla­matorii nesteroidiene, medicamente pentru hiper­tensiune, unele antibiotice. Stresul și ex­pu­nerea la raze ultraviolete pot fi, de asemeni, factori declan­șatori.
Vârsta de vârf pentru pemfigusul vulgar este 50-60 ani, dar boala poate apărea la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți, prin transferul anticorpilor maternali. Predilecția pe sexe nu este cunoscută. Deși s-a pus problema unei cauze infecțioase, în anumite forme de pemfigus (nu forma vulgară), pemfigusul însuși nu este infecțios.
Pemfigusul vulgar se ma­nifestă prin bășici care apar pe o piele aparent nor­mală, pe o piele de cu­loare roșie și, de asemenea, pe mucoase, în spe­cial pe cele bucale. Aceste bule sunt fra­gile și, adesea se sparg, lă­sând eroziuni dureroase în cazul pem­figusului vulgar. Pemfigusul nu lasă cicatrice, decât în situația leziunilor com­pli­cate.
Înainte de epoca trata­men­tului cu cortico­steroizi (tratamentul pe care îl urmați acum, dumneavoastră), pem­fi­gusul avea o rată de morta­litate de aproa­pe 100%. A­cum, rata de mortalitate este diminuată la 5-15%, în parte legată de complicațiile bolii, în parte legată de compli­ca­țiile trata­mentului. Com­pli­cațiile bolii in­clud infec­ții locale și sistemice, mal­nu­triție din cauza leziu­nilor la nivelul mu­coa­selor bucale și esofa­giene, efectele medica­men­telor folosite în trata­ment.
Din punct de vedere naturist, următoarele abor­dări ar putea fi de folos:
* Evitarea expunerii în exces la razele solare.
* Dietă - se recomandă evitarea alimentele picante, care pot fi declanșatori pentru aceasta boa­lă. De asemenea, ar fi bine să evitați ali­mente foarte procesate. Sunt reco­man­date ali­mentele de origine ve­getală, atât ca efect anti­oxi­dant și rege­nerative, cât și pentru cal­marea in­testinului.
* Trebuie păs­tra­tă igiena orală a gu­rii, deși este în­greu­nată de starea mu­coaselor bu­cale.
* Îmbrăcămintea să fie mai largă și mai puțin aspră, pentru a proteja pielea.
* Fumatul este de evitat. Efectele asupra plămânilor sunt arhicu­nos­cute.
* Unele plante medicinale, cum ar fi găl­bene­lele (Calendula officinalis), mușețelul (Chamo­milla), aloe vera sunt recomandate atât local (spălături), cât și pe cale orală. În schimb, plante cum ar fi echinacea sunt de evitat, pentru că sti­mulează sistemul imunitar, care în contextul bolii este hiperactiv.
* Mierea de albine este un tratament excelent pentru vindecarea ulcerelor. Se aplică pe locurile bolnave, dar e de folos și consumată oral, pentru efectele sale în a calma sistemul imunitar.
* Stresul are un puternic impact negativ asu­pra pielii și a intestinului gros. Prin urmare, exer­cițiile de meditație, gimnastică Tai Qi și alte exer­ciții de relaxare sunt foarte eficiente.
* Rugăciunea liniștește, precum și posi­bi­li­tatea de a recunoaște punctul în care viața a luat drumul greșit care ne-a adus la boală.
* Homeopatia este un tratament excelent pen­tru pemfigus. Arsenicum album, Mercurius solu­bilis, Phosphorus, Rhus toxicodendron, Syphili­num sunt medicamente de folos. Însă cele mai bune tratamente sunt cele individualizate.
Deoarece pemfigusul vulgar este o boală gra­vă, care poate fi însoțită de alte boli autoimune, ba chiar și de cancer, este important să vă con­sul­tați medicul dacă recunoașteți simptomele acestei boli.
Vă urez succes!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237


"Sufăr de parodontopatie marginală cronică"
(Răspuns pentru IULIAN, F. AS nr. 1311)


Parodontoza este o afecțiune ce apare la nivelul cavității bucale, mai exact o afecțiune a gingiilor, caracterizată printr-un proces inflamator. Are o evoluție progresivă, deci se dezvoltă în timp, astfel că în fazele inițiale pacientul nu prezintă foarte multe simptome, sau acestea pot fi confundate cu alte afecțiuni, mai ușor de tratat. Simptome cum ar fi: sângerări gingivale, inflamații, infecții, tre­buie să ne trimită cât mai repede către stomatolog, pentru a identifica din timp orice complicație ce poate duce ulterior la retracție gingivală (gingia se retrage foarte mult, expunând aproa­pe total dintele), mo­bilizarea dinților și în final pierderea lor. Paro­dontoza se poate întâlni la orice vârstă, nu doar la bătrâni, iar consecințele nu se manifestă doar la nivel bucal, pacien­ții putând avea probleme de masti­cație, afecțiuni digestive, gastro-in­tes­tinale, infecții recidivante, scăde­rea imunității etc. Procesul de vindecare este des­tul de lent, astfel că trebuie acordată în primul rând o atenție supli­mentară igienei bucale: spălat pe dinți după fiecare masă, clătirea cu apă de gură, după periaj (cu produse speciale destinate paro­dontozei), tratarea corectă a infecțiilor și infla­mațiilor, renunțarea la fumat, zahăr, băuturi dulci carbogazoase, vizita periodică la stomatolog, pentru curățarea și înlăturarea depunerilor de tartru etc.
Plantele prezintă proprietăți calmante și cica­trizante, astfel că, sub formă de ceaiuri, ele pot ameliora o parte din simptome. În acest sens, putem clăti gura cu ceaiuri proaspăt preparate de mu­șețel, gălbenele, salvie, 1 linguriță de sare grunjoasă dizolvată într-un pahar cu apă etc. Pe lângă efectul protector cardio­vascu­lar, Coenzima Q10 DUAL este un supli­ment esențial pentru să­nă­tatea dinților și a gin­giilor. Datorită formulei spe­ciale cu microparticule, Coen­zima Q10 DUAL se absoarbe mult mai repede, generând un efect rapid, com­parativ cu alte produse. Studiile efectuate pe pa­cien­ții cu afecțiuni gingivale au arătat o îmbu­nă­tățire semnificativă, cu reducerea sângerărilor și a inflamațiilor încă din primele săptămâni de tra­tament.
Multă sănătate!