Rock prin zăpezi - BYRON și TIBERIU ALBU

Dana Ene
Ne-am obișnuit deja ca în luna ianuarie, după petrecerile cu pocnitori și artificii de început de an, peisajul concertistic românesc să se dezmorțească cu destulă repezi­ciune. Din bătrâni se spune că așa cum îți începi anul cam așa îl vei și termina, și asta nu este un lucru rău. Iar cei mai activi, ca de obicei, sunt rockerii noștri locali, care și-au luat chitara din cui și au ieșit la cântat prin cluburi. Iată doar câteva exem­ple de concerte ce vă vor pune sângele în miș­care și vă vor face să pășiți în noul an plini de ener­gie:

Byron, concert acustic în "Expirat"

Dan Byron și trupa lui organizează, de o bună buca­tă de vreme, la început de an, concerte acus­tice. Ei lasă deoparte ampli­ficatoarele și efectele speciale de orice fel și cântă din ini­mă, pentru o mână de oa­meni, cu aceeași dăruire de care dau dovadă și atunci când urcă pe scenele mari, unde sunt obișnuiți să cânte în fața a mii de spec­tatori.
Formația byron s-a înfiin­țat în 2006 și cântă rock cu influențe diverse. E compusă din Dan Byron (voce, chitară acustică, flaut), Dan Geor­ges­cu (tobe, chi­tară), László Demeter (chitară bas), Sergi Mi­trofan "6fingers" (clape, chitară, voce) și Ovidiu Cristian (tobe). Au lansat de atunci 6 albu­me de studio și trei DVD-uri live. Cel mai recent disc, "Eternal Return" (2015) a fost înregistrat la Dublin și mas­terizat la Londra.
Băieții de la byron au filmat un concert și în Salina din Turda (la 100 de metri adâncime), și au compus coloana sonoră pentru serialul "Rămâi cu mine", realizat de HBO România.
Din când în când fac concerte de improvizație 100% (seria "Impromptu"). În decembrie 2014, au filmat la Teatrul Na­țional din Cluj con­cer­tul "Electric Mar­ching Band", îm­pre­ună cu o fanfară militară și un cor de elevi, apoi au lan­sat un DVD pe care l-au pro­­movat organizând un scurt turneu cu proiecții în cinematografe.
La sfârșitul anului 2016, trupa byron a susținut un turneu național pentru sărbătorirea a 10 ani de acti­vitate, iar concertul de la București a fost filmat și difuzat de TVR. Apoi și-au propus să ia o scurtă pauză, însă în loc să se odihnească au realizat cel mai nebunesc proiect al lor de până acum, și anume - fiecare component al formației (plus sunetistul) a compus un album propriu de studio, pentru ca mai apoi toate cele cinci materiale să fie reunite în pro­iectul comun "Solo Together". "Am un prim album solo, «Privind cerul». De fapt, toți membrii trupei byron au câte un album solo, pe care l-au imprimat fiecare în parte, în decurs de o lună. Singuri, dar îm­preună, cinci discuri solo deodată. Chiar și su­netistul nostru a făcut asta, el însuși fiind muzi­cian", se confesa solistul trupei.
Anul trecut au lansat două melodii noi: "Ani­ma" și "Continuum" (piesă înregistrată alături de Lu­cia). Ambele cântece au fost compuse și înre­gistrate de ei în satul Cincșor, jud. Brașov, și vor fi cuprinse pe viitorul album de studio byron.
Până ce vor lansa următorul disc, îi puteți asculta pe cei de la byron în clubul "Expirat", pe 24 ianuarie. Biletele se găsesc în rețeaua iabilet.ro, și costă 50 lei, sau se pot procura și în ziua concer­tului la intrare cu 60 de lei.

Tiberiu Albu, live în "The Pub"

Tiberiu Albu, tânărul de 26 de ani din Orăștie, care a câștigat Marele Premiu la Vocea României în 2014, sub îndrumarea lui Tudor Chirilă, nu a abandonat muzica și își ur­mează mai departe visul.
?n 2015, la scurt timp după câști­garea Vocii României, în loc să se lanseze într-o carieră solo, el a pus bazele unei trupe pe care a inti­tu­lat-o Fameless (Fără faimă). După doi ani de muncă neostenită - Tibe­riu Albu (voce), Mihai Vasile (chitară), Șerban Geor­gescu (bas) și Andrei Ilie (tobe) au lansat pe 27 ianuarie 2017, primul lor disc - "Dreams Without a Past" (Vise fără trecut). Nu au reușit să "spargă" piața cu albumul de debut, dar fanii câștigați de tânărul solist după succesul concur­sului de la televizor i-au încurajat și au continuat astfel să le rămână aproa­pe. Tibi a susținut con­certe prin toată țara, iar anul trecut, a apărut adesea pe scenă, alături de o altă câștigătoare de la Vocea României - Julie Mayaya. Și tot în vara lui 2018, tânărul artist a făcut pasul cel mare și s-a căsătorit.
2019 îl găsește pe Tibi gata să ia din nou cu asalt scena muzicală. Și, cine știe, poate acesta este anul în care succesul îl va urca pe culmi și mai înalte. El este optimist și hotărât să reușească să ajungă în fruntea topurilor, oricât de mult timp îi va lua. "Vă aștept vineri, 25 ianuarie, la The Pub - Uni­ver­sității pentru un concert de zile mari și mici. Mu­zica rock e ca la ea acasă, distracția e garantată!", spunea el în prezentarea noului spec­tacol.
Așadar, dacă vreți să-l ascultați pe Tiberiu Albu, o puteți face vineri, 25 ianuarie, în "The Pub", la Uni­versitate, în spatele statuilor, pe bu­levardul Re­gina Elisabeta nr. 9, de la ora 21. Bi­letele se găsesc în rețeaua iabilet.ro și costă 20 lei - acces general.