VĂRSĂTORUL (22 ianuarie - 18 februarie) - Ce fel de relații avem cu lumea?

Tana Rosca
Sociabilitate: vocația prieteniei

Ar fi un clișeu să descriem Vărsătorul drept "semnul prieteniei". Ar fi prea simplu. Situația este mai complexă. Pentru a înțelege cu adevărat natura acestei zodii, e bine să privim mai întâi la semnul său opus, cel al Leului, supranumit și "semnul mon­denității". Leul este preocupat să-și definească pro­pria identitate prin ochii celorlalți, motiv pentru care e asociat cu actoria. Actorul nu joacă niciodată pentru el însuși, el joacă pentru public. Publicul îi spune cine este: un actor bun sau nu. Sarcina sa e să descopere cine e el, ca individ, cum poate să-și dezvolte mai bine personalitatea. În zodiac, vizavi de Leu se găsește Vărsătorul, care își caută la rândul său rolul, dar în cadrul cercului de prieteni, al unui club, al unei societăți sau unei mișcări sociale. Și aici Vărsătorul se manifestă sub două forme dis­tincte. Prima este cea a Vărsătorului care, ca să zi­cem așa, se hrănește din faptul că este parte a aces­tui grup, că împărtășește cu membrii săi aspirații sau idealuri și e profund preocupat să comunice cu ei. Cea de-a doua tipologie de Vărsător poate ins­pira ea însăși un curent, printr-o idee sau o cauză, fiind cea care generează și alimentează mișcarea de grup. În timp ce prima tipologie este cea a unui "ani­mal social" în toată regula, călare pe toate re­țelele de socializare, cea de-a doua se manifestă de obicei prin intermediul unui blog, al unui site sau al unei emisiuni (să nu uităm că zodia e în afinitate cu tot ce înseamnă aparatură electrică și electro­nică). Aici el își expune ideile, care fac să se adune în jurul lui cei care se simt în rezonanță cu ele. Acest al doilea tip de Vărsător pune mai puțin preț pe interacțiunea directă cu cei din grup, are o ma­nieră mai impersonală de a se raporta la oameni. Îl inte­resează mai mult opinia, cauza, decât individul.
Ce au în comun aceste două tipuri? Vocația prieteniei. Fie că au o listă interminabilă de prieteni, ca în cazul primului tip, fie că merg pe principiul puțini, dar buni, ca cel de-al doilea, pentru ambii prietenia e sfântă și ei fac adesea mari eforturi pentru a o dovedi celor aleși, ca să se bucure de ea.

Prima impresie

Până și cel mai conservator dintre Vărsători (și sunt destui dintre aceștia, căci vechiul guvernator al zodiei este protocolarul Saturn) are ceva excen­tric. Poate purta, de exemplu, la blugi, o cămașă cu papion. Sau Vărsătoarea corporatistă poate să meargă la serviciu în uniforma de rigoare, dar cu părul vopsit portocaliu. Și apropo de păr, care este asociat îndeaproape cu această zodie: acest element poate fi primul care ne atrage atenția la Vărsător. Fie prin frumusețea sa naturală, fie printr-o tunsoare avangardistă, fie printr-o culoare mai trăsnită, ca în exemplul de mai sus.
Pentru că Vărsătorul este ultimul dintre cele trei semne zodiacale reprezentate printr-un simbol uman (după Gemeni și Fecioară), nu prea putem să-i atri­buim trăsături distincte. În general, înfățișarea sa este armonioasă, însă nu și spectaculoasă. Să ne adu­cem aminte că nu-și dorește să se remarce ca individualitate, ci ca reprezentant al grupului. Când intră în acest rol, atrage de obicei toate pri­vi­rile, pentru că dă dovadă de originalitate, atât din punct de vedere al unghiului neobișnuit din care privește subiectul abordat, cât și prin gestica și inflexiunile vocale cu care-și acom­paniază discursul. Mimica este expresivă, dar nu excesivă, în timp ce expresia de fond rămâne una deschisă.
Vărsătorul care este influențat mai mult de gu­vernatorul său modern, neobișnuitul Uranus, iese adesea în evidență printr-o vestimentație șocantă (îi place să poarte așa-numitele culori electrice), iar ținutele abordate pot lansa o nouă modă. Să nu uităm că Vărsătorul trăiește cu 200 de ani înainte, în timp, decât restul omenirii, așa că este natural ca mulți reprezentanți ai acestui semn să anticipeze nu numai trenduri ideologice, ci și vestimentare.

Când este singur

În afară de tipul profesorului distrat, care trăiește în mintea lui și în laboratoarele în care își conduce experiențele și care interacționează 90% din timp doar cu ideile din capul lui, ceilalți Vărsători nu prea petrec timp singuri. Mai ales în zilele de azi, le e foarte ușor să interacționeze cu alții. Spre deo­sebire de alte semne zodiacale (e drept, puține la număr), care, odată ajunse acasă, ignoră rețelele de so­cializare, închizând chiar și clasicul telefon, Văr­să­torul nostru rămâne conectat, pentru că trebuie să afle de îndată ce mai este nou în unul sau altul din­tre grupurile din care face parte. Nu vrea să rateze nimic, iar dacă se întâmplă să nu poată răspunde pe moment (mai face și el câte o baie, ca tot omul), dă un semn, imediat ce se disponibilizează. Cu o ex­cepție notabilă. Când îi merge cât de cât bine, se im­plică cu plăcere în problemele celorlalți. În schimb, când are o problemă personală, de exemplu a pus capăt unei relații sau are un conflict cu șeful, se izolează de toată lumea, încercând să depășească singur momentele critice. Deci, când Vărsătorul de­vine inactiv pe rețelele de socializare și nu răspunde la telefon, el este cu adevărat singur. Singur și nefericit. Este ciudat că el, care sare să-și consoleze și consilieze prietenii, amicii, cunoștințele, când trec prin momente de criză, se simte incapabil să ceară sprijinul celor pe care i-a ajutat de atâtea ori. Se poate ca în momentul în care reușește să iasă din izolarea autoimpusă, ceilalți să-l certe sau să-l critice pentru dispariția, pentru ei, inexplicabilă. De multe ori, el nici măcar nu le va explica că a trecut prin clipe grele, preferând să încaseze critici, decât să se plângă. Cei care îl cunosc mai îndeaproape, ar face bine să îl ia cu asalt atunci când observă că dispare, pentru că cel mai probabil are nevoie să fie susținut.

Cu cei din familie

Când într-o familie se naște un Vărsător, e de multe ori ca și când în mijlocul ei a apărut un extra­terestru. Micuțul poate să surprindă prin precocitate și independență. Învață să meargă repede, probabil ca să nu trebuiască să ceară altora diferite lucruri, ci să și le poată lua singur. Se familiarizează, cu o ra­pi­ditate suprinzătoare, cu mânuirea diverselor echi­pamente electronice. Nu se plictisește. E un copil pe care vrei să-l ai prin preajmă, pentru că nu-ți toacă nici timpul, nici nervii. Dar e derutant, ca părinte, să trăiești momente în care te uiți la odraslă și îți dai seama că tu, adultul, ai mai multă nevoie de el decât el de tine. Sigur, are și el mo­mente în care se enervează, iar acestea sunt fulge­ră­toare, dar de scurtă durată. Are nevoie să i se explice de ce este necesar un lucru și nere­coman­dabil altul și bagă fără probleme la cap ce i se spune, dacă explicația e clară. Rari sunt copiii Văr­sători care nu împart cu plăcere jucăriile sau mân­carea cu frații sau surorile lor. Pe cât este de ge­neros, pe atât este de detașat. Atrage simpatia, dar trezește și curiozitatea, pentru că, de regulă, copiii mici sunt preocupați aproape în exclusivitate de ei înșiși, în timp ce micuțul Vărsător este preocupat mai degrabă să-i studieze și să-i înțeleagă pe cei­lalți, inclusiv pe părinți.
Vărsătorul rămâne legat pe viață de acei membri ai familiei sale cu care a reușit să înfiripe legături de prietenie, pe care o prețuiește mai presus de legă­turile de sânge. Pe ceilalți îi va trata cu amabilitate, dar nu va menține legături strânse cu ei doar în vir­tutea faptului că au un oarecare fond genetic co­mun. Va respecta cerințele formale, protocolarele fe­­licitări de sărbători și îi va ajuta, desigur, pe cei ca­re-i vor cere sprijinul, dar din proprie inițiativă nu le va căuta prezența, în măsura în care nu există și o apropiere de tip prietenesc.

Ca frate

În calitate de frate mai mare, Vărsătorul se va dovedi atât un educator, cât și un experimentator. Părinții s-ar putea să rămână surprinși să găsească acasă o mică echipă de bucătari, prinși într-o cursă de a pune la punct o cină pentru întreaga familie. Mai puțin plăcut e când își găsesc sufrageria trans­formată într-o platformă de lansare pentru o rachetă intergalactică. Ce putem spune cu certitudine este că cei mici vor învăța multe lucruri utile, dar și trăs­nite de la fratele lor mai mare. Cum ar fi, să gândească singuri.
Ca mezin, Vărsătorul va da ascultare fără pro­teste fraților mai vârstnici, dar nu îi va asculta orbește. Dacă unul dintre ei ia o decizie nerezona­bi­lă în ceea ce îl privește, mezinul Vărsător va ig­nora, pur și simplu, decretul neinspirat și se va duce să se joace singur, în camera lui, până când fratelui mai mare îi va veni mintea la cap. Se întâmplă adesea ca, indiferent pe ce loc se găsește Vărsătorul ca vârstă, în ierahia fraților sau surorilor, ceilalți să vină la el atunci când au nevoie să pună în pers­pectivă o problemă mai încâlcită. De cele mai multe ori, aici vor găsi un răspuns mulțumitor. Rareori, însă, se vor întâmpla lucrurile invers.

Cum se poartă față de colegii de școală

Școala este un loc foarte pe placul Vărsătorului nostru. Există aici o varietate mult mai mare de persoane pe care le poate observa și studia, deci nu riscă să se plictisească. Ca zodie care reprezintă cunoașterea superioară, e fascinat de felul în care se petrece procesul de învățământ. Și, indiferent de vârstă, ar putea interveni cu propriile sale idei. Să ne înțelegem bine, nu este un elev nedisciplinat, dar este cineva care nu acceptă un set de reguli doar pentru că ele s-au încetățenit ca atare. Poate observa care dintre ele au devenit desuete și îi vin adesea idei cu privire la modalități mai eficiente de a con­duce întregul proces de învățământ. Cel mai proba­bil nu va ajunge să se certe cu profesorii pe tema asta, dar sigur nu se va sfii să ridice întrebări. Într-o manieră rezonabilă, fără obrăznicie sau aere re­vendicative. Da, Vărsătorul este un rebel, dar un rebel inteligent, care are nevoie să înțeleagă în profunzime nevoia schimbărilor pe care le vizează, înainte de a trece la acțiune. Pentru că e prietenos, convingător și știe să pună întrebări, poate atrage un grup întreg de susținători. Se pot crea ?comitete și comiții", ca urmare a ideilor și propunerilor sale. În acest caz, statutul lui social crește, iar el va investi mult efort în consolidarea acestor inițiative. Pentru că ceilalți simt că se implică cu adevărat, că nu face ceea ce face doar pentru a se evidenția, va câștiga susținători devotați, și iată-l devenit o perso­nalitate printre colegi.
Vărsătorul tocilar e o specie care nu există. Pen­tru el, informația prezentată la școală nu este un dat, ceva de necontestat, ci un prilej de reflecție. Memo­ratul mecanic îi repugnă. Când nu înțelege, întrea­bă. Când nu descoperă răspunsurile în ore, îi în­treabă pe colegii care excelează la subiectul res­pec­tiv. Dacă nu se lămurește nici acolo, merge la bi­bliotecă sau își face documentarea pe net. Îi face plăcere să le explice celor care nu au înțeles lucru­rile pe care el le știe, și de cele mai multe ori nu se supără dacă alții copiază de la el. Cu alte cuvinte, e aproape colegul perfect.

Cum se poartă față de colegii de serviciu

Mulți dintre Vărsători, mai ales dacă sunt la în­ceputurile carierei, vin cu aceeași deschidere cole­gială din școală către colegii de muncă. Dar, în funcție de expe­riențele lor și de domeniul de lucru ales, s-ar putea ca a­cest compor­ta­ment să se schimbe. De exemplu, se pot trezi în conflict cu colegii ariviști. Asta, fiindcă Vărsătorul crede cu tărie că pro­movarea trebuie să se facă în baza unor me­rite, nu a unor mași­na­țiuni. De regulă, Văr­sătorii câștigă ușor simpatia colegi­lor, dar fiindcă ei nu au, în general, aptitu­dini de lingușitori, s-ar putea ca șefii să fie de altă părere. Iar cum Vărsătorul nu este un conformist, s-ar putea să se decidă să plece, spre dezamăgirea colegilor de muncă pe care i-a ajutat sau cărora le-a ținut partea.
Într-un colectiv creativ (științific sau artistic), Vărsătorul se simte cel mai bine, deoarece aici gă­sește o comunitate în care originalitatea viziunii sale este mai ușor acceptată. Aici el va pune mai mult accentul pe propria lui individualitate și unici­tate, intrând poate în competiție cu un coleg sau altul, dar pe principii fair-play. Acest gen de com­petiție îl stimulează și, pentru că e suficient de obiectiv pentru a ști să aprecieze calitățile colegilor, se integrează fără probleme în colectiv.
Există însă și o minoritate a Vărsătorilor care își folosesc aptitudinile sociale pentru a intra în grația șefilor. Aceștia sunt manipulatori cu sânge rece, care-și văd doar propriul interes.

Ca vecin

Vărsătorul este într-adevăr prietenos, dar nu este comod, în sensul că nu își caută prieteni pe lângă casă. Când vine vorba despre prietenie, îi caută pe diverse forumuri sau în diverse organizații, unde știe că va găsi persoane preocupate de aceleași lu­cruri ca el. Ca să aibă un punct de pornire pro­mi­țător. Cu vecinii se împrietenește doar dacă vede că vine un curier să le livreze un gadget de care e interesat și el, sau dacă acela primește corespon­dență din partea unei asociații despre care Vărsă­torul ar dori să afle mai mult. Atunci poate de­veni in­teresat și nu se va sfii să ia legătura cu veci­nul res­pectiv, pentru a-l cunoaște mai îndeaproape. Altfel stau lucrurile, atunci când Vărsătorul care, să zicem că locuiește la bloc, află că proprie­tarii clădirii de birouri de vizavi vor să pună mâna pe spațiile de parcare ale celor din blocul în care locuiește. În acest caz, va strânge toți vecinii la el acasă, le va explica situația, le va cere părerea și în final vor scrie împreună o petiție, iar cel ce se va duce cu jalba-n băț la primărie, ghiciți cine va fi? Vărsătorul, desigur. Ca reprezentant al grupului, cu toate că probabil i-a cunoscut pe ceilalți vecini ai săi de-abia în momentul în care s-a întâmplat dan­danaua cu parcarea.

Ca amic

Cu toate că, din punct de vedere principial, Văr­sătorul îi consideră pe toți membrii speciei homo sapiens frații săi, din punct de vedere social are în cap o ierarhie bine structurată, care descrie gradul de apropiere ce există între el și ceilalți. Vedeți, el este un semn fix, deci are nevoie de o viziune organizată, și este un semn de aer, deci îi sunt nece­sare criterii rațio­nale, după care să-și definească relațiile cu cei­lalți. De exemplu, pentru a face dis­tincția între un prieten apropiat și un amic, Vărsătorul va considera că cel din ur­mă se scrie cu "a" mic. Adică, are o pon­dere mai mică în viața lui decât un prieten. Dar se situează la un nivel mai înalt față de o simplă cunoștință. Un amic, deși este încă scris cu a mic, poate fi cineva pe cale să-ți devină prieten.

Ca dușman

Aici lucrurile sunt paradoxale. Din punct de vedere strict individual, Vărsă­torul nu consideră pe nimeni un dușman. Asta, pentru că are capacitatea aceea unică de-a se detașa, de-a privi lucrurile din avion, pentru că necesitatea sa primară este de a în­țelege. Deci, dacă cineva îi face rău sau îl ofen­sează, Vărsătorul se va strădui să înțeleagă care au fost motivele care au determinat persoana respec­tivă să se poarte astfel față de el. În momentul în care a înțeles că există motive și care sunt acelea, chiar dacă el personal a avut de suferit, Vărsătorul este capabil să treacă peste paguba sau ofensa produsă. Nu va încerca să se răzbune pe cel vinovat, nici să-l jignească și nici nu va păstra ranchiună, dar va încerca să restabilească echilibrul pe cale legală, dacă e cazul, într-o manieră impersonală, civilizată.
Cu totul altfel stau lucrurile când este vorba despre un dușman, cum ar fi, de exemplu, corpo­rațiile care defrișează jungla amazoniană. În acest caz, Vărsătorul ia personal această nedreptate făcută întregii planete și va lupta cu îndârjire, recurgând și la mijloace extreme, cum ar fi să se lege cu lanțuri de arborii amenințați, pentru a sensibiliza opinia publică și a pune capăt injustiției. Din acest punct de vedere, Vărsătorul este un justițiar neînduplecat, un luptător neobosit, consecvent, care nu se dă în lături de la măsuri radicale. Ce mai - un adevărat revoluționar.