Ajutor contra stihiilor iernii: GEMOTERAPIA

Florentin Popa
Farm. CARMEN PONORAN - director științific Laboratoarele PlantExtrakt - "Gemoterapia merită să fie descoperită de toată lumea, pentru a beneficia de efectele ei tămăduitoare blânde, dar profunde"

- D-nă Ponoran, în creuze­tele Laboratoarelor Plantextrakt se prepară zeci de "minuni natu­ra­le" pentru să­nătate. Pentru că zăpada s-a așter­nut în strat gros, iar frigul ne pătrunde până la oase, vă rugăm să ne recoman­dați câteva produse care să ne aju­­te să facem față ano­­­timpului.

- Într-adevăr, anul acesta avem o iarnă... ca în copilăria mea, aș spune, când nă­meții erau mari și durau, de multe ori, până la so­sirea primăverii. Din păcate, ne-am cam dezobișnuit de astfel de ierni! Am ajuns să ne mirăm când vedem că ninge și ne tot întrebăm când se va opri viforul și se va topi zăpada... Oare am devenit cu toții mai sensibili, mai pre­dispuși la îmbolnăviri, decât altă­dată? Aș spune că da! Din fericire, și oferta de protecție s-a rafinat.
În ce mă privește, pentru pe­rioada rece, eu vă propun sus­ținerea organis­mului prin gemo­terapie - terapia cu părți tinere de plante, în special cu mugurii ar­borilor. Gemo­te­rapia este bine­cunoscută la noi în țară, de aproa­pe 25 de ani, de când Laboratoarele Plantextrakt din Cluj au intro­dus în România acest concept tera­peu­tic. A fost greu la început, când nimeni nu știa și nu înțelegea cum ne-ar putea ajuta mugurii și ex­trac­tele gemo­terapice, dar iată că în prezent există sute de medici specializați în gemo­terapie și mii de beneficiari ai efectelor binefă­cătoare ale extrac­telor din muguri.
Pentru publicul nefamiliarizat cu extractele ge­mo­­terapice fac precizarea că succesul gemo­te­rapiei îl reprezintă acțiunea celulei stem vegetale. Mugurii și lăstarii tineri conțin toate informațiile genetice ale viitoarei plante, astfel că acțiunea lor este pro­fundă, până la nivel celular! Cele mai puternice efecte terapeutice ale extractelor din muguri se văd în detoxifiere, regenerare, refacere structurală și func­țională, ceea ce înseamnă că substanțele active pe care le conțin interferează energetic cu sistemul nostru proteic imun, iar echi­librarea energetică atra­ge după sine echilibrarea morfologică.

- Dați-ne câteva exemple de extracte care ne pot ajuta în susținerea sănătății acum: adaptarea la frig, afecțiuni urinare, viroze respiratorii, du­reri articulare, dar și despre traumatisme, pentru că gheața ne dă de furcă tuturor în anotimpul alb.

Adaptarea organismului la frig

- Pentru persoanele friguroase propun o cură de 1-2 luni cu extracte gemoterapice care pot face iarna mai ușor de trecut. Principalul gemoterapic re­comandat, cu acțiune țintită pe glandele supra­renale și care crește rezistența organismului la frig, este Extractul din muguri de Coacăz negru. Se poa­te folosi singur sau, în funcție de vârstă, asociat cu unul sau două extracte gemoterapice. În cazul co­piilor, Extract din muguri de Porumbar (pentru co­piii slăbuți, fără poftă de mân­ca­re) sau Extract din muguri de Că­tină (pentru copiii suprasolicitați la școală și care răcesc frecvent) și Ex­tract din mlă­dițe de Măceș (vitami­ni­zează și creș­te imunitatea). Pentru adulți, Extract din muguri de Coa­căz negru - dimineața, iar în cursul zilei Ex­tract din muguri de Stejar (revi­ta­lizează organismul). În cazul vârst­nicilor, Extract din muguri de Coacăz negru - dimi­neața, iar în cursul zilei, Extract din muguri de Arin negru și Extract din mlădițe de Sequoia (gemote­rapicul vârstei a treia). În locul ultimelor două se pot folosi produsele Polygemma 10, pen­tru bărbați cu vârsta peste 50 de ani, iar pentru femei, Poly­gemma 9, pentru femei cu vârsta peste 50 de ani - combinații de gemo­te­ra­pice utile pentru întreținerea orga­nis­mului la vârs­te înaintate. Pe lângă efectul de creș­tere a re­zis­tenței la frig, această cură întărește imu­nitatea și susține organismul în funcție de ne­voi­­le speci­fice fiecărei vâr­ste.

Infecții urinare

Ca să ne protejăm de eventuale infecții urinare, trebuie susținuți rinichii - principala sursă de vita­litate, energie și căldură a organismului. Per­soa­ne­le predispuse la in­fecții urinare ar putea urma iarna o cură cu Poly­gemma 12 - ri­nichi detoxifiere. Com­­binația de extracte ge­moterapice din com­po­ziție (muguri de Fra­sin, sevă de Mesteacăn și ex­tract fito­terapic din frunze de Mes­teacăn) susține de­to­xi­fierea la nivel renal, având toto­dată și ac­țiune regenera­toare, dată de seva de Mesteacăn, prin aport de glucoză, fruc­toză, amino­acizi, vitami­na C și o serie întreagă de săruri minerale: calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu și fier.
În cazul infecțiilor uri­nare, este bine să se admi­nistreze încă de la primele semne Polygemma 7 - căi urinare, o combinație de extracte gemoterapice din mlădițe de Afin, Merișor și Iarbă neagră cu efect dezinfectant, antibac­te­rian și antiinflamator la nive­lul căilor urinare. Toate sunt plante din fa­mi­lia Eri­caceae, cunoscute pentru conținutul în ar­butină, res­ponsabilă de efectele amintite, prin trans­for­marea în hidro­chinonă la nivel renal, deci adevărate chinolone naturale.
Simptomele unei infecții urinare sunt: dureri lombare, durere sau arsură în timpul micțiunii, urină tulbure și urât mirositoare, necesitatea de a urina mai des, stare generală alterată, febră sau frisoane. Chiar dacă durerea dispare după primele adminis­trări ale preparatului gemoterapic, recomand să se continue cura timp de 2-3 săptămâni, pentru ca boa­la să nu revină. Gemoterapicele se pot administra în paralel cu alte terapii, inclusiv alături de anti­biotice, atunci când antibioticul este necesar. Aten­ție și la cum ne îmbrăcăm în această perioadă rece, astfel încât să fie protejată zona spatelui și nu nu­mai!...

Viroze respiratorii

Răcelile sunt, de departe, un subiect "fierbinte" în sezonul friguros. Virozele respiratorii sunt la tot pasul, iar gripa a făcut deja numeroase victime! În trusa de urgență de acasă este bine să avem câteva gemoterapice naturale, recomandate să fie folosite de la primele semne de răceală sau gripă.
Pentru copilul până în 7 ani recomand siro­purile cu extracte gemoterapice: Imunorezistan ju­nior - pentru starea de curbatură ce vestește ins­talarea bolii, Sinutrol junior - pentru răceli la ni­velul sinu­surilor, nasului, gâtului și urechii, Vita­tussin junior - sirop pentru tusea seacă sau pro­duc­tivă. Pentru adulți și vârstnici, variantele cu ace­leași recoman­dări: Imunorezistan forte, Poly­gemma 4 - sinusuri, Polygemma 3 - tuse, com­bi­nații de extracte gemo­terapice cu acțiune la diferite niveluri ale tractului respirator.
Este important să ne revenim complet după o răceală, iar convalescența necesită odihnă și re­fa­cere, care poate fi ajutată cu remedii gemo­terapice cum sunt Extractul din muguri de Po­rum­bar sau Poly­gemma 17 - imunitate (care con­ține Po­rumbar). Porumbarul este un activator al me­ta­bo­lismelor, un excelent tonic și fortifiant al or­ga­nismului, cu mul­tiple recomandări în gemo­terapie.

Dureri articulare și traumatisme

Frigul accentuează de multe ori durerile arti­culare, mai ales în cazul celor cu pa­to­logie osteoar­ti­culară (diferite forme de reu­matism, artrite, ar­troză, gută etc.). Există multe extracte gemote­ra­pice recoman­date în afectările articulare, dar voi aduce în atenție numai câteva. Extractul din mu­guri de Jneapăn reduce inflamația și durerea, rege­nerează țesutul osos și cartilaginos, re­la­xează muș­chii încordați, ameliorează durerile osteoarticulare, consolidează fracturile și ajută în caz de osteo­poroză. Extractul din muguri de Frasin amelio­rea­ză durererile articulare din dife­rite forme de reu­matism, artroze, afectări ale ten­doa­nelor sau liga­mentelor și curăță organismul de depunerile care apar după consumul de proteine în exces (ma­ni­fes­tări întâlnite în gută). Extractul ge­moterapic din scoar­ța de pe ramuri tinere de Salcie este o "as­pirină naturală" care ame­liorează durerile reuma­tice și articulare sau pe cele din nevralgiile reuma­tice. Extractul din sevă de Mes­teacăn detoxi­fică sistemul articular. Pentru o problemă anume putem folosi un singur extract gemoterapic sau asocieri ale acestora, cum este pro­dusul Polygemma 14 - articulații detoxifiere. Îm­preună, au o bună acțiu­ne antiinflamatoare, antial­gică, regeneratoare, de curățare și de întreținere a articulațiilor. Poate fi de ajutor în toate cazurile de afectări articulare: re­duce durerile articulare, îm­bunătățește mobili­tatea articulară, favorizează eli­minarea acidului uric, reducând riscul depunerii cristalelor de urați la nivel articular.
De ajutor în dureri articulare și după diverse trau­matisme este și produsul Artrophyt. Soluția pen­tru uz intern conține extracte de Harpa­gophy­tum (Gheara diavo­lului - cunoscut pentru acțiunea anti­inflamatoare la nivelul arti­cu­lațiilor), Ceai de Jawa (Or­thosiphon stamineus) și gemote­rapic din scoar­ță de Salcie. Re­duce durerile articulare, mus­culare și inflamația, detoxifică local și crește mobilitatea articu­lațiilor. Extractul de Orthosi­phon stamineus a fost studiat de colega mea, dr. chimist Neli Olah, director al departamen­tului Calitate și al secției de Cer­cetare fitochimică la Plantex­trakt, punând în evidență pentru prima dată acțiunea depurativă uricozurică a acestei plante și - foarte important! - acțiunea diu­retică, cu economisirea pentru orga­nism a potasiului (ceea ce nu reali­zea­ză, în general, medi­camentele diuretice).
Pentru un efect optim, se recomandă asocierea de Artro­phyt soluție cu Artrophyt cremă (conține extracte de Arnică, Tătăneasă, Harpa­go­phytum și Sare de Bazna), cu care se face masaj pe zonele du­reroase. Po­ly­gemma14 articu­lații - deto­xifiere și Artrophyt soluție se pot folosi alternativ, pentru deto­xifierea și întreți­nerea sănătății articulare, în cure periodice de 2-3 luni.

Colesterol crescut

- O altă problemă des întâlnită iarna este cau­zată de alimentația cu multe grăsimi și proteine animale, specifică sărbătorilor. Ce recomandări aveți pentru cei care s-au cam îngrășat în ultima perioadă?

- Pentru persoanele care după sărbători au luat în greutate ori le-a crescut valoarea colesterolului și a acidului uric, recomand asocierea dintre Ex­trac­tul din muguri de Frasin (un depurativ al or­ganis­mului la nivel biliar, articular și renal, având și acțiune uricozurică) - dimineața, și Extractul din mlădițe de Măslin - seara, pentru efectul hipoli­pe­miant (scade colesterolul și trigliceridele) sau pro­dusul Polygemma 18 - colesterol (care conține și Măslin), timp de 4-6 săptămâni.
Gemoterapia merită să fie descoperită de toată lumea, pentru a beneficia de efectele ei tămă­dui­toa­re blânde, dar profunde. Dr. Fernando Pitera, me­dic italian, cercetător și practician al gemo­tera­piei, spu­nea la una dintre conferințele susținute în fața spe­cialiștilor din România, că fito­te­rapeuții care nu cunosc sau, mai rău, re­neagă gemote­ra­pia, se pri­vea­ză pe ei în­șiși și pe pacienții lor de resursa cea mai activă și mai nobilă conținută în plantă!


Produsele Plantextrakt se găsesc în ma­ga­zinele de produse naturale și în farmaciile din întreaga țară. Informații suplimentare despre pro­duse găsiți pe www.plantextrakt.ro, www.gemoterapie.ro sau la "telefonul pa­cien­tului": 0800.800.433 (de luni până vineri, între orele 9 și 11)