Leacuri pentru răceală și gripă

Redactia
Dureri în gât, răgușeală

* Terci de lapte. Puneți pe foc un sfert de litru de lapte și fierbeți în el două chifle, până ce ob­țineți un terci gros. Întindeți-l pe o cârpă și apli­cați-l cât mai fierbinte pe gât și pe piept. Lăsați să acționeze 20 de minute.
* Gargară cu propolis. Puneți 25 picături de propolis în apă călduță și faceți gargară. Face bine și dacă, din când în când, înghițiți.
* Oțet de mere și piper. Amestecați 4 lingu­rițe cu apă cu 4 lingurițe cu oțet de mere, 4 lingurițe cu miere și o jumătate de linguriță cu piper negru proaspăt măcinat. Amestecați bine. Luați din acest sirop câte o linguriță, de două ori pe zi, lăsându-l să se topească în gură.

Nas înfundat, sinuzită

* Aburi de oțet. Puneți să se înfierbânte în­tr-un vas un sfert de litru de oțet de mere, cu un sfert de litru de apă. Când apar aburii, stați 15 mi­nute deasupra lor, cu capul acoperit.
* Fum de cimbru și mărar. Amestecați o lin­guriță cu cimbru uscat cu o linguriță cu mărar. Încingeți bine o tigaie ne­smăl­țuită (fontă) și puneți amestecul de plante să se ardă în ea. Stați cu capul deasupra și inspirați fumul.
* Compresă cu semințe de in. Puneți la fiert 500 g semințe de in, cât să obțineți un terci mai gros. Lăsați-l să se răcească puțin, apoi împa­che­tați-l într-o cârpă și aplicați-l pe rădăcina nasu­lui.

Bronșită cronică

* Vodcă și dulceață de zmeură. O lingură cu dulceață de zmeură se amestecă într-o cană cu o lingură cu miere, o lingură cu vodcă (palincă) și suc dintr-o jumătate de lămâie. Se toarnă deasupra apă fiartă.
Se bea cu înghi­ți­turi mici, înainte de culcare.
* Lămâie și miere. Se stoarce o lămâie și se amestecă cu 100 g de miere.
Se ia câte o lingură, de trei ori pe zi.
* Ceai de tei și zmeură. O lingură cu frunze uscate de tei se amestecă cu o linguriță cu zmeură congelată. Se toarnă deasupra un litru de apă fiartă. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.
Ceaiul se bea cald, câte o cană pe zi, timp de 2-3 zile.
* Ridichi, hrean și miere. Se amestecă câte o cană cu suc de ri­dichi ne­gre, suc de hrean și mie­re. Se lasă la macerat timp de 3-4 ore.
Se iau două linguri, de trei ori pe zi, la o oră după fiecare masă.
* Usturoi cu miere. Se zdro­besc 5 căței de usturoi și se amestecă cu o cantitate egală de miere.
Se consumă câte o linguriță de trei ori pe zi sau o lingură înainte de culcare. Se bea și puțină apă caldă.
* Ceapă, miere și oțet. Pes­te 50 g de ceapă tocată se toar­nă 120 ml oțet. Se stoarce lichidul din amestec și se adaugă mierea.
Se consumă câte o lingură, la fiecare jumătate de oră.
* Ceapă cu zahăr. 100 g de ceapă tocată mărunt se amestecă cu 100 g zahăr tos și se mixea­ză ca o băutură. Se lasă să stea o vreme, apoi se strecoară lichidul din amestec.
Se consumă două lingurițe, de trei ori pe zi.
* Fiertură de bere. O sticlă cu bere se toarnă într-un vas, se adaugă o lingură cu miere și se fierb timp de 5 minute.
Se bea lichidul cald, în timpul atacurilor de tuse.

Gripă

Pentru a evita îmbolnăvirea în timpul sezonului de gripă, puteți utiliza următoarea formulă în fie­care zi. Se dau pe răzătoare două lămâi, se curăță și se taie în bucăți mici (fără sâmburi). Se adaugă două căpățâni de usturoi rase și se amestecă totul bine. Se toarnă deasupra 1,5 litri de apă fiartă. Se lasă să stea timp de trei zile într-un loc întunecos, la temperatura camerei, apoi lichidul se strecoară și se păstrează în frigider. Se consumă o lingură pe stomacul gol, dimineața, și una înainte de culcare.
Este, de asemenea, o bună idee să efectuați o irigare nazală. Se dizolvă o linguriță cu sare și o lin­guriță cu bicarbonat de sodiu alimentar într-o cană cu apă caldă și apoi se adaugă cinci picături de iod. Folosiți soluția pentru a iriga alternativ am­bele nări.

Leac în cazul unei epidemii de gripă

Doi sau trei căței de usturoi se taie mărunt și se toarnă 30-50 mililitri de apă fiartă peste ei. Se lasă să stea o oră-două, se strecoară. Se păstrează cel mult două zile, numai la frigider.
Se folosește pe post de picături nazale, o dată sau de două ori pe zi, câte 2 sau 3 picături în fiecare nară.
Dacă totuși nu ați putut preîntâm­pina infec­ta­rea și v-ați îmbolnăvit, urmați următoarele sfa­turi:
* Beți ceai fierbinte cu lămâie sau lapte cald cu miere (o lingură la cană), cât de des puteți.
* Inspirați vapori de mușețel.
* Puneți în nări timp de șapte minute, de 3-4 ori pe zi, tampoane de vată îmbibate în suc proaspăt de ceapă.
* Stoarceți o ceapă într-un vas mic și inspirați adânc aburii sucului, timp de 2-3 minute, de trei ori pe zi.
* Tocați mărunt o căpățână de usturoi și amestecați-o cu o cantitate egală de miere (ideală ar fi mierea de tei). Consumați o lingură înainte de culcare, după care beți puțină apă caldă.
* Se toarnă apă fiartă peste un amestec (unu la unu) de flori uscate de tei și frunze de zmeur (o cană cu apă pentru o lingură cu amestec). Se învelește vasul într-un ștergar și se ține așa o oră, apoi se strecoară li­chidul. Se bea o cană, de 3-4 ori pe zi.
* Turnați 0,5 litri de apă fiartă peste un ames­tec (cât ții între degete, în cantități egale) din flori uscate de tei și frunze de coacăz negru. Se fierbe timp de 5 minute, se învelește vasul într-un șter­gar și se ține așa o jumătate de oră, apoi se strecoa­ră li­chidul. Se bea o cană, de trei-patru ori pe zi, la tem­peratura normală a ceaiului.