Dragă "Formula AS"...

Cititor Formula AS
"În linia întâi a credinței avem nevoie de oameni adevărați"

Mult apreciate domnule Cristian Curte,
?ncerc să fiu foarte scurt, dacă voi reuși! Se ?ncepe ?n mod normal cu un preambul ?n care se arată cât de dramatică este situația țării, și lamentări peste lamentări. Să știți că totdeauna a fost așa, chiar și ?n perioada interbelică, totdeauna situația era "în­grozitoare". Eu constat, însă, cu bucurie, că din punct de vedere al reli­gio­zității, situația din România (culmea, mai ales ?n mediul urban) este din ce ?n ce mai bună: pe zi ce trece, bisericile sunt tot mai pline, mai ales cu tineri (cei de după 89), care alături de "tutancamonii" de dinainte de îna­inte, adică cei din generația 40, fac să-ți salte inima de bucurie și să-ți dea lacrimi. Pelerinajele se țin lanț, nevoința de a sta 17 ore la Sfânta Paras­cheva, după 5 ore de condus la volan, sau să vii din Sighetul Marmației la sfântul Dimitrie cel Nou, fără să te gândești unde vei dormi sau dacă vei dormi este impresionantă. Dar cea mai înăl­țătoare este atmosfera de bucurie și iubire care ?nvăluie tot fluviul nesfârșit de fii ai Dom­nului. Un aparat de ?nregistrat energiile s-ar minuna de ceea ce ar indica și ar ?nregistra.
Dar cu cât crește evlavia românilor, cu atât mai perfid, mai virulent, mai sofisticat și mai puternic este atacul celui viclean. El caută și reușește să infiltreze la vâr­ful piramidei pe cei mai răi, care fără scrupu­le, se urcă pe cadavrele celorlalți (ce bine a imaginat acest fenomen sculptorul Vigeland, ?n grupul statuar din parcul din Oslo!) Din fericire (și da! există o fericire) nu masele hotărăsc istoria (așa mințeau comuniștii), ci elitele. Dacă elitele stau deoparte, ne mă­nâncă șacalii. Avem șacali perfizi ?n Parlament, un pluton de neaveniți care impun legile anticristice unei armate ?ntregi de oițe. Nu stați deoparte! Am avea nevoie acolo, în linia întâi a credinței, de oameni adevărați, cum a fost părintele Ga­leriu (care mi-a fost ani de zile duhovnic) sau ca părintele Necula, dar ei, ca ierarhi, nu pot intra ?n politică. Dar avem din fericire un Creștin Curte, care are foarte mulți talanți dar pe care nu-i înmulțește cum ar putea s-o facă. Sămânța să-i cadă direct ?n Parla­ment și va rodi ?nzecit, ?nsutit! Iubitule Cristian, candidează! Pentru noi, românii, nu pentru dumneata! Am reușit să strân­­gem 3 milioane de semnături pentru fa­mi­lie, imediat putem strânge și semnăturile ne­ce­sare unui candidat indepen­dent; Biserica poate face ase­menea politică și este necesar s-o facă. Nici nu ne imaginăm (nici dumneavoastră) cât poate să conteze o singură voce, acolo unde tre­buie. Elitele n-au voie să stea deoparte!
După ce acceptați - și trebuie s-o faceți - pornim campania pe toate fronturile!
Prof. univ. dr. ing. DAN VICTOR DUMITRESCU


"Admir din toată inima profesionalismul tuturor membrilor redacției, dar în mod cu totul excepțional, pe inegalabilul domn Ciprian Rus"

Mult stimată redacție, mult stimată
d-nă Sânziana Pop,
Subsemnatul Maioș Gheorghe din munici­piul Cluj Napoca, str. Gral Eremia Grigorescu nr. 126, sc. 2, et. 1, ap. 15 doresc să-mi exprim sentimentul de stimă și respect pentru tot ceea ce prezentați în paginile prestigioasei reviste "Formula AS".
Citesc această revistă de la prima apariție, fără întrerupere, până în prezent. Printre atâtea mo­­men­te penibile, în pro­gramele de televizor, cât și în majoritatea presei scrise, revista dvs. este demnă de admirat pentru subiectele abordate, cât mai ales acribia cu care sunt expuse temele.
Admir din toată inima profesionalismul tuturor membrilor redacției, dar în mod cu totul excep­țional, pe inegalabilul domn Ciprian Rus. În toate articolele domniei sale, rezidă un pu­ternic simț patriotic nedisimu­lat. Este foarte bine documentat în oricare din temele abordate. Citindu-i articolele este foarte greu să te abții pentru a nu ți se umezi ochii de emoție și drag.
Pentru stima ce i-o port acestui mare OM, aș dori ca atunci când sarcinile de serviciu îl vor purta prin orașul nostru, să-mi de-a un telefon. Doresc să-l cunosc, în timp ce servim o cafeluță împreună.
Cu multă stimă și respect pentru întreaga re­dac­ție. Cu mult drag,
MAIOȘ GHEORGHE - Cluj-Napoca


"Nu mai siluiți limba română!"

Stau uneori și mă întreb dacă între limba română și "romgleza" pe care o vorbim în pre­zent există vreo asemănare. Cum spunea marele nostru înaintaș Ienăchiță Văcărescu, "las vouă moștenire/ creșterea limbii românești". Care limbă? Iată doar câteva exem­ple elocvente:
* Jucătoarea Cutare a ajuns pe locul 1 în ierarhia dăblăiutiei (corect: a ajuns pe locul 1 în ierarhia mondială a jucătoarelor de tenis).
* Un semafor a fost am­plasat în locația cutare (co­rect: a fost amplasat pe teren, în perimetrul cutare).
* Lucrătorii din sectorul public vor primi vouchere în valoare de 1400 lei (corect: vor primi bonuri de vacanță în valoare de 1400 lei).
* Cutărescu a preparat un smoothie la blender (corect: a preparat un suc de fructe).
Limba română este flexibilă și primitoare, a adoptat numeroase neologisme, mai ales în ultimii ani, dar ce se întâmplă în prezent este scandalos, este un adevărat masacru.
GHEORGHE DIMA - București


"Mulți cititori v-ar fi recunoscători dacă ați republica «pe autor»
reportajele senzaționale făcute de colegii dvs."


Stimată și mult prețuită Doamnă Sânziana Pop,
V-am cunoscut când aveam 30 de ani și erați încă în Brașov. Ascensiunea dumneavoastră la "For­mula AS" o urmăresc săptămână de săptă­mâ­nă, de la începutul spectaculos al acestei reviste, păstrând bucuria reîntâlnirii, în paginile ei, cu echipa, dar și cu dumneavoastră, implicit.
M-am decis să vă scriu, pentru că odată cu tre­cerea timpului, s-au mai schimbat și reporterii, și redactorii, și cred că asemeni mie, mulți citi­tori v-ar fi recunoscători dacă ați republica "pe autor" reportajele sen­zaționale făcute de colegii dvs.
Vă respect munca și devota­mentul, calitatea informațiilor, dar nu în ultimul rând, oamenii de care v-ați apropiat și care ați avut șansa să vă fie colaboratori.
Cu respect și recunoștință,
ADRIANA ZAHARESCU


"În numele azilantelor noastre, vă mulțumesc!"

Stimată doamnă Sânziana Pop,
Revista "Formula AS" îmi este prieten fidel de mult. De aceea pot afirma că aveți un colectiv redacțional de excepție, cu mulți redactori care mi-au adus bucurie sufletului. De data asta, însă, aș vrea să-i aduc un Magna cum Laude domnului psiholog A. Pop, colaborator al revistei, sem­natarul celor "8 reguli pentru sărbători fe­ri­cite!". Aceste rânduri au venit cu vibrații de mare bucurie, pe undele nevăzute din Eterul di­vin, către femeile-azilante din Așezământul pen­tru persoane vârstni­ce, unde eu fac volun­tariat de multă vreme. Niște biete femei, însin­gurate și, unele tare bolnave...
În afara unor sfaturi practice (mișcare mai multă, hrană moderată ș.a.), d-l psiholog îl în­deam­nă pe cititor să aibă grijă de sufletul său. Multe femei din Azil își doresc cu ardoare să împlinească sfatul acesta, dar ele merg doar până la biserica din incintă - și asta o fac spri­ji­nin­du-se în baston... sau împingând la scaunul cu ro­tile. Am încercat eu însămi să aduc ali­na­re (trupească, dar și sufle­teas­că), unora din­tre ele le-am (re)amintit că sufletul este nemu­ritor, că trebuie să avem grijă de a nu-l împovăra și mai tare cu noi păcate, le-am spus: "Viața omului e plină de «intemperii» nemiloase. Aveți curaj! Întăriți-vă sufle­tul!". Drept concluzie, mi se pare extrem de binevenită fraza d-lui psi­holog: "E bine să simți că, din când în când, timpul nu aleargă, să meditezi, să spui o rugă­ciu­ne... În toiul agitației cotidiene aces­te cuvinte pot primi de la Dum­nezeu "mierea și laptele" din Țara Făgă­duinței. Pentru vârst­nici, dar nu numai pentru ei.
Vă mulțumim!
Cu respect,

Mon. (prof.) LUCIA-LUXANDRA IONIȚĂ