Inima -­ motorul vieții

Gilda Fildan
9 sfaturi de aplicat în fiecare zi

Doriți să vă protejați miocardul, mușchiul cel mai harnic din corpul dvs.? Vă ajutăm cu plăcere! Iată câteva sugestii foarte ușor de pus în practică.

1. Mai puțin înseamnă mai mult
Pe viitor, încercați să întindeți mâna cât mai rar după solniță. Astfel veți reduce riscul de hipertensiune și de boală coronariană, aceasta din urmă fiind o cauză a infarc­tului. În loc să vă sărați mâncarea, o puteți asezona cu plante aromate.

2. Bună dimineața!
Cei ce renunță la micul dejun ori se mulțumesc cu unul frugal își dublează riscul de ateroscleroză. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la "Centrul Național de Cercetări Cardio­vas­culare" din Spania. De la masa de dimineață n-ar trebui să vă lipsească pâinea integrală, fructele și müsli. Dacă nu vreți să vă pregătiți singuri un müsli și preferați să-l cum­părați dintr-un magazin naturist sau de la super­market, citiți cu atenție inscripția de pe pun­gă: conținutul de zahăr nu trebuie să depășească 15%.

3. Atenție la igiena bucală
Paradontoza nu pericli­tează numai dinții. Germenii pato­geni prezenți în inflama­ția gin­givală contribuie și la atero­scle­roză, prin urmare, spo­resc în utimă instanță și riscul de infarct. De aceea, e bine să vă îngrijiți cât mai con­știincios dantura: spălați-o de două ori pe zi timp de două minute, întrebuințați și o periuță inter­dentară și faceți un control la stomatolog, cel puțin o dată pe an.

4. Dr. Mozart
Cercetătorii au descoperit că mu­zica simfonică liniștește inima, scade tensiunea și ne face să respirăm mai profund. Efectele cele mai rapide le au melodiile armonioase, fără mari va­riații de ritm și intensitate sonoră. Mozart, Strauss, Bach, Beethoven sau Vivaldi - pe care dintre terapeuți îl alegeți?

5. Tratamente blânde
Remediile homeopate nu scad direct tensiunea, ci consolidează capacitatea orga­nismului de a-și regla singur tensiu­nea arterială. Pe această cale, valorile ușor crescute pot fi normalizate în mod natural.

6. Râdeți din toată inima
Când spunem bancuri, ne pro­tejăm inima. Vi se pare de râs? E cât se poate de serios. Potrivit cer­cetătorilor americani, râsul acțio­nează nemijlocit asupra sistemului vascular. Vasele se dilată, lăsând sângele să circule mai ușor. Este cea mai plăcută modalitate de a preveni afecțiunile cordului.

7. Cu ochii pe tensiometru
Hipertensiunea neidentificată se numără printre principalii factori de risc ai bolilor cardiovas­culare. Veri­ficați-vă valorile tensiunii mă­car o dată pe an, la medicul dvs. de familie. Hipertensivii ar tre­bui să și le măsoare aca­să, zilnic sau chiar de două ori pe zi. În far­macii găsiți o gamă largă de tensiometre moderne, foarte sim­plu de utilizat.

8. Nu vă e sete? Beți!
E important să vă hidratați, chiar dacă nu simțiți setea. Deoarece fără un aport îndestulător de lichide, sân­gele se îngroașă, obligând inima să facă un efort suplimentar pen­tru a-l pompa. Cu timpul, ea obo­sește. Cantitatea ideală: mi­nimum doi litri de apă sau de ceaiuri de plan­te ori de fructe, neîndulcite.

9. Învățați să vă păstrați calmul
Stresul de scurtă durată poate fi util, fiindcă vă dă impulsul necesar pentru a ieși cu bine dintr-o situație dificilă. Dar dacă trăiți permanent sub presiune, inima va avea de suferit. De aceea vă îndemnăm să deprindeți o metodă care vă poate ajuta să rămâneți relaxați chiar și în împre­jurări stresante. Aveți de ales între yoga, relaxarea musculară progresivă și antrenamentul autogen.