Budinci

Redactia
- Frigul de-afară și ceața din suflet se combat cu mâncăruri trecute prin vâlvătaia cuptorului -

Budincă de macaroane cu șuncă

Ingrediente: 400 g macaroane scurte (spiralate), sare, 1 ceapă, 1 lingură de untdelemn, o cutie mică de mazăre, piper, suc de lămâie, 250 g șunculiță fiartă (Kaiserfleisch sau costiță afumată), 6 ouă, 2 gălbenușuri, 400 g smân­tâ­nă, 300 ml lapte, 100 g caș­ca­val ras, nucșoară rasă, 2 lin­guri de fulgi de unt (tăiat mărunt).
Mod de preparare: Se fierb macaroanele în apă cu sare, se strecoară, se lasă să se scurgă în sită. * Se pornește cup­to­rul. * Se curăță ceapa și se toacă mărunt, apoi se călește în untdelemn. Se adaugă mazărea, se lasă și ea puțin la călit, se sărează, se piperează, se adaugă 2 lingurițe de suc de lă­mâie. Se taie șunca în felii cam de 1,5 cm lățime. * Se ames­tecă ouăle cu gălbenușurile, smântana și laptele. Se in­troduce jumătate din cașcavalul ras, se sărează, se pipe­rea­ză, se adaugă un vârf de cuțit de nucșoară rasă. * Se unge o formă rezistentă la foc cu unt. Se amestecă macaroanele fierte cu mazărea și șunca, și se pun în vas. Deasupra se toarnă laptele amestecat cu ouă. Restul de cașcaval se presară deasupra, împreună cu fulgii de unt. * Se bagă în cuptor la treapta a doua și se lasă cam 50 de minute, până când budinca se aurește deasupra.

Budincă de porumb cu pulpe de pui

Ingrediente: 4 copane de pui, sare, paprika dulce, chi­men măcinat, 250 g macaroane mărunte, 400 g ciuperci mă­runte, 3 fire de ceapă verde, unt pen­tru uns forma, 2 linguri de untde­lemn, piper măcinat, 1 cutie de boabe de porumb (conservă), 200 g smân­tână.
Mod de preparare: * Se curăță copanele de piele și se taie în bucăți mai mici. Se clătesc și se zvântă într-un șervet. Se sărează, se piperează, se tăvălesc prin paprika amestecată cu o linguriță de chimen pisat sau măcinat. * Separat, se fierb macaroanele (cât mai mărunte) în apă cu sare (nu foarte moi), se strecoară și se lasă să se scurgă în sită. Se curăță ciupercile și se taie în patru. Se spală ceapa verde și se taie în inelușe. * Se unge cu unt o formă re­zis­tentă la foc. Se prăjesc copanele în ulei fierbinte, pe ambele părți. În uleiul rămas, se călesc ciupercile și ceapa verde, cam 3 minute, amestecând. Se pune sare și piper. Se ames­tecă cu macaroanele și se pun în forma unsă cu unt. Dea­supra se așază copanele de pui. * Se scot boabele de porumb din conservă, se amestecă cu smântână și puțină sare, și se pasează cu mixerul sau se dau prin mașină (în cazul acesta, smântana se adaugă la final). Sosul obținut se întinde peste copanele de pui. Se coace la cuptor, la treapta a treia, vreme de 45 de minute.


Plăcinte

Ștrudel cu praz

Ingrediente: * Pentru aluat: 200 g făină, 2 linguri unt­de­­lemn, sare, 1 gălbenuș de ou, făină pentru frământat alua­tul. * Umplutura: 1 fir de praz, 100 g telemea, 1 gălbenuș de ou, 100 g brânză de vaci, sare, piper măcinat, 1/2 linguriță paprika dulce, 1/2 legătură de cimbru, 1 gălbenuș pentru uns, 2 linguri de lapte.
Mod de preparare: * Aluatul: Se ames­tecă făina, untdelemnul, sarea, gălbenușul de ou și cca 100 ml de apă într-un castron. Se bat cu mixerul sau se frământă cu mâna, până ce aluatul se desprinde de marginea va­sului. Se mută aluatul pe planșeta de prăji­turi dată cu un praf de făină, și se mai fră­mântă pu­ter­nic de 2-3 ori. Se învelește în celofan și se bagă la frigider pen­tru o oră. * Umplutura: Se curăță prazul, se taie în inelușe sub­țiri și se fierbe 30 de secunde în apă sărată. Se strecoară și se lasă să se scurgă în sită. Telemeaua se taie în cubulețe. Găl­be­nușul se amestecă bine cu brânza de vaci, sare, piper și pa­pri­ka, se adaugă și florile mărunțite de cimbru, apoi se încor­po­rează prazul scurs și bucățelele de telemea. Se întinde aluatul pe planșetă într-un dreptunghi de 40/30 cm, apoi se taie în opt dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi se întinde încă o dată cu sucitorul, pentru a mai subția aluatul, iar la mijloc se pun două lingurițe de praz. Se împăturesc în două, pe partea mai lungă, apoi se rulează. Se așază într-o tavă așternută cu pergament. Se amestecă gălbenușul de ou cu laptele și se ung ștrudelele pe deasupra. Se coc în cuptor, cu aragazul la treapta a treia, 30 de minute (până se auresc). Sunt delicioase!