FiRMA - Poezii pe ritmuri rock

Dana Ene
E imposibil, veți spune, ca o poezie de Emi­nescu să fie pusă pe ritmuri rock!

Sau una de Blaga ori de Bacovia! Co­rifeii literaturii române nu pot fi cântați la chitară electrică. Și totuși, este posibil. Trupa bucureșteană FiRMA vine pe piață cu un material nou-nouț, intitulat "Poezii Alese. Vol. I". Discul lor e compus din nouă piese originale, pentru realizarea cărora au folosit versurile unor poeți români cunoscuți, clasici și contemporani, printre care: Mihai Emi­nescu, Lucian Blaga, George Bacovia, Ana Blan­diana, Leonid Dimov... Ba mai mult, acolo unde s-a putut, au fost încorporate în melodii înregistrări cu vocile poeților recitându-și propriile creații. Și uite cum ce părea o obrăznicie se transformă în oma­gii și-n inovație muzicală. E o mișcare în­drăz­neață azi, când cei mai mulți soliști "la modă" se chinuiesc să folosească cuvinte cât mai banale și puține la număr, pentru ca melodiile lor să fie ușor de reținut și de comercializat. Dar trupa FiRMA a avut de mult în gând să realizeze un astfel de album și "a tatonat terenul" încă din 2017, atunci când de ziua Națională, pe 1 Decembrie, a lansat single-ul "Dul­ce Românie" (pe versuri de Eminescu). Melo­dia a fost foarte bine primită, semn că există și un public dispus să asculte poezie de calitate pe ritmuri rock.

Cochetând cu faima internațională

FiRMA este o formație românească de rock al­ter­nativ, ce combină rock-ul cu trip hop-ul și blues-ul, adăugându-le și infuzii de jazz și funk. Este considerată a fi un pionier al rock-ului alternativ din România. La începuturi, a fost adesea confun­dată cu "o trupă de afară", căci nu se prea potrivea în pei­sajul muzical al anilor 2000 cu ceea ce se auzea pe piața noastră. Bazele trupei au fost puse de doi co­legi de la Liceul "Spiru Haret" din Bucu­rești: Daniel "Rocca" Stoicea și Alexandru Donciu "Lix" (acum rezident în Canada). Ei au descoperit din întâm­pla­re că împărtășesc aceeași pasiune pen­tru muzică și au început să exerseze și să experi­menteze îm­pre­ună. La scurt timp, li s-au alăturat alți trei tineri doritori de glorie: Sorin Er­han, Ro­bert Enache și Sorin Burcaș. În 2001 au lan­sat primul single, "La OrbirE", căruia i-au fă­cut și un videoclip. Piesa a fost preluată imediat de posturile Atomic TV și MTV și a ajuns repede în vârful topu­rilor. După acest succes televizat, au fost invi­tați să cânte în cele mai importante cluburi bucu­reștene de atunci, precum Fire sau Club A. Au fost încurajați de suc­cesul obținut și au continuat să compună melodii noi, așa încât, la începutul anului 2003, când au semnat un contract cu "Intercont Music", valabil pe o perioadă de trei ani, aveau gata un album întreg. Discul intitulat "La OrbirE", după melodia lor de succes cu același nume, a fost lansat tot în acel an. Și tot în această perioadă încep colaborarea cu Andreea Pă­du­raru, un regizor de ex­cep­ție, care îi va ajuta să rea­lizeze video­cli­purile pieselor "Nimeni" și "Important". Am­bele au do­minat micul ecran muzical românesc. ?n 2004, au fost nominalizați la premiile MTV Europe Mu­sic, la cate­goria "Cea mai bună piesă românească", iar un an mai târ­ziu se aflau în fruntea no­minalizărilor de la premiile MTV România pen­tru "Cea mai bună trupă rock". Nu au câștigat, dar s-au făcut re­marcați. Trupa a suferit o se­rie schimbări în com­po­nență, până la lansa­rea discului cu numărul doi, intitulat "Exit" (2007), reali­zat de data aceas­ta în cola­bo­rare cu "MediaPro Mu­sic". Și acest disc e bine primit de public și de critică, iar trupa FiRMA devine prima formație ro­mâ­nească nominalizată la o secțiune internațio­nală "New Sounds of Europe" (Noul sound euro­pean), găzduită în cadrul premii­lor MTV Europe Music 2007. Premierea s-a desfă­șurat pe 1 noiembrie 2007 la München, în Ger­­ma­nia, iar trupa românească a reu­șit să ajungă printre cele trei finaliste ale categoriei, devan­sând alți 15 artiști europeni. Mulțumită apariției la acest eveniment, ei s-au bucurat de apre­cie­rile unor artiști cunoscuți, precum Wyclef Jean, Snoop sau Foo Fighters.
A urmat o perioadă destul de lun­gă de pauză și alte câteva schimbări în componență, până la lansarea urmă­toarelor discuri: "Des­cân­tece - Vol. I" (2014) și "Descântece - Vol. II" (2017). Spre deosebire de alți artiști ai mo­mentului, cei de la FiRMA nu se grăbesc să producă ma­te­riale "pe bandă" și le gân­desc bine înainte de-a le pro­duce și lansa. Acesta este și cazul celui mai recent album al lor, "Poezii Alese. Vol. I", lansat pe 17 decembrie 2018.
"Am stat toată vara și am lucrat. Am așteptat toamna cu mare nerăbdare, pentru a aduce la sufletul și urechile oamenilor piesele astea la care ținem foarte mult. Mate­rialul ăsta ne-a ocupat cam toată sfera emoțională. «Poe­zii Alese. Vol. I» este un al­bum ce conține o serie de duete între FiRMA și o seamă de poeți români. Este foarte important să menționez că majoritatea pieselor conțin vocile înregistrate, poezii în lectura poeților respectivi. Sunt înregistrări din arhiva de aur la care am avut acces prin intermediul celor de la Casa Radio și Ra­dio Ro­mâ­nia", de­clara liderul trupei Da­niel "Rocca" Stoicea, într-un interviu acordat postului RFI.
Azi, FiRMA este compusă din: "Rocca" - voce, chitară, pian, Sorin Erhan - bas, Adrian Coman - chitară electrică, Alexandru Gavril - chitară elec­trică și Constantin "Bărbuță" Bărbășelu - tobe. No­ul lor disc "Poezii Alese. Vol. 1" poate fi găsit în li­brării sau poate fi ascultat online pe contul de iTunes & Spotify al trupei FiRMA. Iar dacă sunteți curioși să aflați ce se întâmplă când poezia se combină cu rock-ul, îi puteți asculta live pe 13 fe­brua­rie, la Clubul Expirat Halele Carol din Bucu­rești, sau pe 22 februarie, în Constanța, la Doors Club.
Biletele pentru concertul din Capitală se găsesc în rețeaua iabilet și costă 50 lei, acces general.