RODICA CULCER despre... Geniile finanțelor și abureala bugetului

Redactia
- Suntem deja în luna februarie și bugetul încă nu a fost aprobat. Consiliul Fiscal și agențiile de rating contestă cifrele propuse, oamenii de afaceri și pri­marii se simt jecmăniți, iar analiștii sunt tot mai îngrijorați. La ce să ne așteptăm din punct de vedere economic în perioada următoare? Va relaxa guvernul mă­surile fiscale din Ordonanța cu "taxa pe lă­co­mie"? Va ceda oare în relația cu comunitățile locale?

- Dacă citim atent analizele economice pertinente, ne dăm seama că bugetul nu este temeinic funda­men­tat, ci contează pe îndeplinirea unor "angajamente" ale ANAF, privind buna colectare a taxelor și impozitelor, în ciuda slabelor performanțe ale instituției în anii anteriori. Bazat pe cifre false, bugetul nu poate livra ceea ce promite, adică bunăstare și investiții în proiecte de interes public. Filozofia primitivă a tandemului Vâl­cov-Teodorovici nu poate genera decât jecmănirea com­paniilor de stat, care riscă să devină neprofitabile, a multinaționalelor, care vor reduce investițiile, a băn­cilor, care vor reduce și ele finanțarea populației și a IMM-urilor și a administrațiilor locale, cărora li s-au transferat sarcini financiare mult mai mari decât fon­durile suplimentare acordate. Mai mult, cele două "ge­nii" ale finanțelor se gândiseră chiar să cheltuiască re­zerva BNR pentru a-și acoperi deficitele. Deși au re­nun­țat între timp, obiectivul lor rămâne subordonarea politică a BNR, deși numai în India, Rusia și poate Tur­cia, se mai pune problema în acest fel. Ne putem aș­tepta, deci, ca activitatea economică, deja în scădere, să încetinească, pentru că și investitorii ne vor ocoli. Vor fi deci mai puține, nu mai multe locuri de muncă; in­flația va crește și, odată cu ea, și prețurile, iar va­loa­rea leului va scădea, ceea ce înseamnă că tot ce im­portăm va fi mai scump. Cu alte cuvinte, o vom duce mai rău, chiar dacă ni se va spune că o ducem mai bine. Logic ar fi, desigur, ca guvernanații să renunțe la absurditățile din OUG 114, dar le lipsesc atât resursele financiare, cât și cele intelectuale pentru a rezolva pro­blemele pe care ei înșiși le-au creat și de aceea nu pot face concesii majore. Același raționament se aplică și în relațiile cu pri­marii. Sigur că o economie sănătoasă poate finanța cheltuielile sociale angajate de guvern, dacă ANAF își face datoria și nu mai tolerează eva­ziunea fiscală. Dar o asemenea economie nu are cum să existe, atâta vre­me cât PSD și slugile sale sunt la putere.

- USR și PLUS, nou-înființatul partid al lui Da­cian Cioloș, vor merge împreună la alegerile euro­par­lamentare. Cum vedeți această mișcare? Ce poate aduce nou această alianță pe scena politică din Ro­mânia și ce relații va avea cu PNL și cu președintele Klaus Iohannis? Este posibilă o mare alianță anti-PSD în vederea alegerilor parlamentare?

- Este o mișcare binevenită, care evită frag­men­tarea votului electoratului anti-PSD și asigură o mai eficientă folosire a resurselor pentru două partide aflate la început de drum, care se adresează, în mare, ace­luiași tip de electorat, cu un mesaj asemănător. Marele câștig este că avem în sfârșit un nucleu politic care nu este asociat cu actuala clasă politică compromisă și respinsă de electorat. Niciun scandal de corupție nu grevează cele două partide și amândouă susțin pe față anticorupția și valorile europene. În plus, este vorba de o nouă generație de politicieni, mulți dintre ei cu com­petențe profesionale dovedite, care nu s-au îmbogățit din politică. Pentru restul scenei politice, Alianța USR-PLUS este o imensă provocare. PSD și ALDE sperau într-o opoziție fragmentată și slabă, cu nostalgii usl-iste, de tipul PNL. Iar PNL spera să fie unica alter­na­tivă la PSD-ALDE și astfel să adune voturile elec­to­ratului anti-PSD. Aceste calcule sunt încurcate serios de apariția unei formațiuni politice care nu este tribu­tară PSD, nu are primari și foști miniștri cu probleme penale și propune alte standarde în viața publică - dacă ne gândim la inițiativa "Fără penali în politică", de pildă. Minat de sechele usl-iste și orgolii nejustifi­cate, PNL a fost și a rămas un partener dificil în orice alianță. Nici noile partide însă nu-și doresc să fie aso­ciate cu un exponent al clasei politice compromise și ero­date deja. Iar dacă Alianța 2020 va obține un scor bun la europarlamentare și poate chiar va surclasa PNL, atunci va putea fi tentată să prezinte un candidat pro­priu la prezidențiale, probabil în persoana lui Da­cian Cio­loș, ca să se delimiteze clar de PNL și să se pro­­­fi­leze ca o alternativă reală. De aceea este mai rea­list să ne așteptăm ca o mare coaliție anti-PSD să se for­meze mai degrabă după, nu înainte de alegerile din 2020. Până atunci, însă, mai sunt multe de lămurit în politica românească, și orice previziune este prematură.