Remedii pentru bolile sezonului rece - AYURVEDA

Florentin Popa
Dr. CRISTINA PAVEL, medic specialist medicină de familie cu specializare în apifitoterapie, acupunctură, medicină cuantică

"Ayurveda nu este o filozofie, ci o sursă autentică de vindecare!"

- Doamnă doctor, sunteți adepta medicinei tradiționale orientale, pe care o recomandați și în tra­­tamentele bolnavilor. De ce ar tre­bui să apelăm la o terapie "exo­tică", atunci când ne îm­bolnăvim?

- Sistemele medicale tradi­țio­nale antice (indian și chinez) sunt concepute pornind de la o atentă observare a mediului exterior, dar și de la o profundă introspecție, din dorința de autocunoaștere. Întoarcerea spre propria ființă, observată în integra­litatea ei fi­zică-materială, psiho-emo­țională, mentală și spirituală a deter­mi­nat revelarea unor aspecte care abia în prezent sunt redescoperite și confir­ma­te, cu ajutorul metodelor științifice mo­der­ne. Ayurveda și medicina tradi­țio­nală chineză au reușit să descrie în termeni simpli, valabili și acum, după cinci mii de ani, fiziologia organis­mu­lui uman, cauzele bolilor și modul lor de vindecare. Aceste sis­teme medicale re­prezintă, chiar și pentru un medic spe­cialist al zilelor noastre, expert în do­meniul său de practică, niște veritabile "limbi străine", care ar trebui învățate de la zero, cu mintea total deschisă, pen­tru a le aprecia valoarea și a putea suprapune ter­menii lor specifici peste descrierile medicale actuale. Ayurveda nu este o filozofie empi­rică și desuetă, ci un izvor de inspirație, o sursă autentică de vindecare. Principiile și metodele sale sunt relativ simple: pentru a vindeca o afecțiune, trebuie corectat dez­echi­librul organismului; unde este prea mult frig, trebuie adusă căldură; unde este prea mult lichid, prea multă umezeală, trebuie gă­site modalități de uscare; unde este febră prea mare ("prea mult foc"), trebuie scăzută temperatura etc.

Pulberi de plante, condimente, căldură locală, uleiuri esențiale

- Ce tratamente oferă Ayurveda pentru afec­țiunile iernii?

- În perioada iernii, se pot agrava și unele tulburări ale circulației periferice (arterite, sindrom Raynaud), probleme neurologice (discopatii, neu­ropatii, paralizii, alte afecțiuni caracterizate de ri­gi­ditate, spasm, temurături etc.), probleme urinare (infecții, cistite etc.), boli osteo-articulare (artroze, spondiloze, boli autoimune precum spondilita an­chilopoietică etc.), contracturi musculare, infecții în sfera ORL sau pulmonare, dar și tulburări în sfera psihică, precum depresia. Persoanele care au deja acest tip de probleme se pot confrunta în sezo­nul rece cu exacerbări ale lor, în special dacă se suprapun și factori de sensibilitate individuală, cum ar fi: constituție firavă, greutate sub normal, musculatură slab dezvoltată, uscăciune a pielii, lipsa hidratării, sensibilitate digestivă - factori ce caracterizează o persoană care se încadrează la tipul constituțional Vata dosha. De asemenea, în sezonul rece, se pot agrava și probleme de sănătate ale unor persoane supraponderale, cu tendințe la edeme sau alergii (persoane cu tipul constituțional Kapha dosha). Cel mai puțin afectate de frigul iernii sunt persoanele care au circulația sângelui, imunitatea și rezistența fizică în stare optimă. Per­soanele care suferă în mod obișnuit din cauza căl­durii, cele care au varice, hipertensiune arterială sau inflamații cronice se pot simți chiar mai bine și în largul lor în perioada rece.
Remediile ayurvedice destinate problemelor de sănătate apărute în timpul iernii sunt neinvazive și eficiente. Putem aplica diverse modalități de încăl­zire a organismului, de stimulare a circulației și a metabolismului, de hidratare, de prevenire a us­că­ciunii excesive. În acest scop putem utiliza pulberi de plante administrate sublingual, alese particu­la­rizat, în funcție de toate problemele pe care le de­pistăm. O soluție benefică sunt și alimen­tele cu rol reechilibrant - emolient sau usucător, încăl­zitor, hrănitor etc. De exemplu, se pot adăuga con­di­mente tari (ghimbir, piper, scorțișoară, ustu­roi, cim­bru) în cât mai multe feluri de mâncare, mai ales dacă și digestia e deficitară. În schimb, cei cu probleme de stomac (hemoragii, ul­cere etc.) vor folosi cu mare precauție astfel de remedii picante!
La fel ca în cazul me­dicinei chineze, în care sunt descrise meridianele și punctele de acupunc­tură folosite pentru a trata diferite pro­ble­me de sănătate, Ayur­veda descrie și ea zo­ne sau puncte spe­ci­fice de pe corp, nu­mite marma, asupra cărora putem acționa pentru vindecare. Unele puncte pot fi stimulate prin aplicare de căldură locală (Agni-karma, oarecum asemănă­toare cu moxa folosită în acupunctură) cu uleiuri esențiale cu efect încăl­zitor sau cantități mici de paste de plante încălzi­toa­re (scorțișoară, cui­șoa­re, piper, muștar etc.), menținute pentru scurt timp, pentru a nu produce arsură locală. Ayurveda folosește mai puțin acele de acupunctură (speci­fice medicinei chineze) pentru a înțepa punc­tele biologic active, în schimb poate recoman­da utilizarea de terapii de sângerare (de e­xem­plu, aplicarea de lipitori), care înde­păr­tează staza sângelui din anumite zone unde există congestie locală. Unele marma-uri corespund cu punctele de acupunctură descrise de chinezi. Ac­țio­nând asupra acestui punct marma prin preso­punctură sau masaj local, timp de 5 minute (cu ulei de susan, de muștar, de eucalipt sau un mix de uleiuri esențiale de uz extern), putem îmbunătăți circulația limfatică și ușura respirația - simptome întâlnite în cazul infecțiilor respiratorii, ORL sau al durerilor de cap.
În cazul problemelor produse de frig, se reco­man­dă în special aplicații externe calde și emo­liente: masajul cu ulei încălzit, cataplasmele locale uleioase, picături nazale cu plante macerate în ulei. O altă recomandare utilă este sauna umedă - ex­pu­nerea corpului la curentul de aer cald sau fier­binte produs de vaporii de apă. Atenție, după rea­lizarea te­rapiilor nu se iese deloc în frig, cel puțin câteva ore!

Remedii pentru afecțiuni provocate de frig

Probleme urinare: În problemele urinare reci­divante de tip vezică urinară hiperactivă se reco­mandă aplicări repetate de cataplasme cu ulei cald ma­cerat cu plante sau chiar mixat cu uleiuri esen­țiale, menținute pe abdomenul inferior timp de 20-30 minute. Vezica urinară hiperactivă, pe care unii o numesc și cistită abacteriană, apare mai frec­­vent la femei și se manifestă prin urinări frec­vente ziua și noaptea. Dacă există și o infecție uri­nară, aceasta trebuie tratată, dar căldura locală (pe zona vezicii urinare) va ameliora foarte mult simp­tomatologia extrem de supărătoare pentru pacientă. Există multe situații în care simptomele urinare nu cedează la niciun fel de medicație; în schimb, cu aceste metode simple și eficiente, aplicate repetat și cu consec­ven­ță, confortul pacientei se îmbună­tățește sem­ni­ficativ. Terapia prin căldură locală se poate folosi și în cazul anexitelor, în care durerea nu este în zona vezicală, ci a ovarelor. (Atenție, procedura nu se face în timpul ciclului menstrual!) Este bine să asociem de fiecare dată și un tratament intern cu plante medicinale, care scade reactivi­tatea vezicală și îmbunătățește controlul urinar.
Tonificarea organismului: În continuare voi face câteva recomandări generale, care pot fi utilizate în sezonul rece, preventiv, sau la debutul unor probleme de sănătate. Un produs eficient și simplu de utilizat este bitterul Hiperpanaceus (produs de Steaua Divină) - o tinctură din 77 de plante medici­nale, cu efecte foarte valoroase, în care s-a adaugat miere de albine. Este un excelent ape­ritiv și tonic digestiv, care menține o bună di­ges­tie, dar în același timp, tonifică or­ganismul și scade receptivitatea la infecții. Se poate folosi in­tern (în doze de 2-3 lin­gu­rițe pe zi, administrate cu apă, după mese), dar și extern, sub formă de frecție sau masaj.
Dureri articulare: Persoanelor cu pro­bleme articulare le recomand uleiul me­di­cinal Artifort (pro­dus de Indian Herbal), realizat după o rețetă tra­dițională indiană. Reci­pien­tul uleiului trebuie încălzit ușor în apă caldă înainte de folosire, astfel încât să existe senzația de cald la apli­care. Artifort poate fi utili­zat pentru masaj local sau general. În afară de du­rerile articulare (inclusiv cele apă­rute în gută) sau ale coloanei verte­bra­le, acest ulei se poate folosi și în caz de migrene, contracturi musculare, spas­me, tremu­rături, stări de stres și an­xieta­te.
Nas înfundat, febră: În caz de obstruc­ție nazală, se pot folosi pentru uz local atât inhalații, cât și mici cantități de ulei de masaj în care se adaugă ulei esen­țial de mentă, pin sau eucalipt. Un exem­plu de produs pe care îl putem fo­losi cu succes este amestecul de uleiuri esențiale Febrilin (are în ambalaj un activator care permite utilizarea internă). Produsul con­ține uleiuri esențiale de lămâie, ravintsara, eu­calipt, mentă, ghimbir, niaouli și tea-tree. După cum îi spune și numele, este indicat în fe­bră, răceli și infecții respiratorii și poate elimina senzația de rece din organism, îmbunătățind circulația san­guină. Uleiu­rile esențiale din compo­ziție au efect antiviral și antibacterian, astfel încât acest preparat se poate folosi atât în uz intern, cât și extern.

D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la Centrul de Sănătate și Viață "Armonia" din Str. Italiană nr. 13, ap. 3, sector 2, București, tel. 0766.298.458