Unde dai și unde crapă!

Toma Roman
Toată lumea a realizat, după doi ani și ceva de la ve­ni­rea la putere a alianței PSD-ALDE, că scopul guver­nă­rii este, în fapt, unul singur: subordonarea politică a Jus­tiției.

Un scop care nu a fost promovat în programul electoral al coa­liției celor două formațiuni. Oricine recitește acest proiect pentru guvernare, extrem de generos cu bugetarii și pensionarii României, va constata că el conține puține re­ferințe la sistemul juridic al țării și chiar și acestea au un carac­ter benign, privind mai degrabă armonizarea nor­melor în vigoare, cu cele în funcțiune în UE. Din această perspectivă, programul electoral al alianței PSD-ALDE părea a fi încă un pas spre integrarea deplină a României în Uniunea la care a aderat de bună voie. "Armonizarea" de care făcea zicere respectivul program ar fi avut drept con­secințe ridicarea MCV-ului (prin care se vizează uni­formizarea normelor Justiției în ansamblul UE) și admi­terea în "spațiul Schengen". Programul a fost, desigur cri­ticat de specialiștii în economie, care l-au socotit nerealist, pro­misiunile - mult prea generoase - fiind greu de înde­plinit, dar el a fost votat cu entuziasm de cetățenii afectați de precaritatea vieții din "teritoriul mio­ritic". Niciun votant nu a realizat că toate măsurile eco­nomice excepționale erau doar de fațadă, trebuind să faciliteze victoria în alegeri și accesul la guvernare. Abia ins­talați la putere, liderii grupării PSD-ALDE au luat o decizie care nu era în program, schimbarea codurilor Justiției prin "celebra OUG 13 - noaptea, ca hoții". Prin modificarea codurilor în ca­uză, liderii alianței și clienții lor, toți cu probleme juridice, erau "albiți", putând să preia direct și nominal conducerea țării. Promisiunile economice ar fi urmat să fie, din varii motive, amendate și "adaptate" pe un fond propagandistic intens. Odată cu­cerită puterea, șefii justițiabili ai alianței "ar fi făcut totul" (prin capturarea instituțiilor statului) să nu o mai piardă.
Reacția societății civile și presiunile internaționale (în­deosebi din UE și NATO, organizații din care Ro­mâ­nia face parte) au făcut ca "lovitura" să eșueze. Ea a de­mons­trat însă că "programul de guvernare" al PSD-ALDE s-a bazat, de la început, pe o minciună. După eșec, coaliția a optat forțat pentru "calea lentă" a ocupării treptate a instituțiilor statului, în special a celor juridice, sub o aco­perire propagandistică extinsă. Au fost schim­bate atât metodele, cât și "instrumentele". În locul unor OUG strecurate discret în sistem, s-a trecut la legiferarea par­la­men­tară, iar slujbașii primitivi și brutali, gen Florin Ior­dache, au fost înlocuiți în executiv de "catifelați" precum felinul și "subtilul" Tudorel Toader. Obiectivul, care - repet - nu era cuprins în programul electoral, a ră­mas ace­lași: onorabilizarea șefilor și eliberarea clienților acestora de "teroarea Justiției". Nu voi analiza aici con­secințele pen­tru economia reală ale obligației de a aplica promi­siunile din domeniu conținute de acest program. Gu­ver­nanții trebuiau să facă ceva în această direcție, chiar cu prețul amanetării viitorului economic al țării, pentru că, altfel, scopul lor ascuns ("albirea" personală și capturarea definitivă a statului) ar fi devenit vizibil de la o poștă. Efectele aplicării nerealistelor promisiuni eco­nomice au început deja să se simtă. Ceea ce vreau să subli­niez acum este altceva. Atât încercarea de a modifica dintr-o lovitură echilibrul puterilor în stat (similară cu cea pusă la cale tot de către PSD, în 2012, sub guvernarea Ponta), cât și ase­diul - inevitabil lung - început după eșecul ei, dezvăluie faptul că politicienii PSD-ALDE (dar și alții "răspândiți" în opoziție) dau dovadă nu numai de un egoism feroce (patriotismul fiind - pentru ei - un sim­plu pretext), ci și de un oportunism miop, fiind incapabili să sesizeze pe termen lung consecințele propriilor acte. Brutale sau "subtile", deciziile guvernanților provoacă, atunci când nu se așteaptă, efecte perverse, ce le dărâmă toate planurile, le marchează chipul hidos pentru Istorie.
Să exemplificăm. Atunci când încă stăpânea totul, iar Jus­tiția era "preș la picioarele sale" (în timpul ultimului mandat prezidențial al lui Ion Iliescu), PSD-ul a mo­dificat, cu "dedicație", durata exercitării șefiei de stat, de la patru la cinci ani. El voia să-i asigure lui Adrian Năs­tase, liderul său de atunci, un mandat mai lung, pentru așezarea "te­meinică și definitivă" a dominației asupra țării. A câștigat Traian Băsescu, iar Năstase s-a prăbușit în derizoriu și corupția lui a fost dezvăluită. Există ne­nu­mărate cazuri în care oportunismul conjunctural și miopia politică a politicienilor au vădit asemenea lipsă de perspectivă în înțelegerea dinamicii evenimentelor. Să analizăm ipoteza unei victorii la "prezidențiale" a lui Liviu Dragnea, dacă ope­rațiunea de "albire" ar reuși. "Tăticul" PSD-ului ar prelua o funcție practic golită de conținut, pentru că, în bătălia de peste doi ani cu insti­tuțiile independente ale statului, ciracii săi din Parlament, CCR și Guvern au avut grijă să taie aproape toate atribuțiile executive ale Pre­ședinției. Va accepta "omni­po­tentul" lider, aspirant pe față la dictatura personală, să fie la cheremul unui executiv din care marionete ca Vio­rica Dăncilă vor dispărea, sau la mâna unui Parlament cu o altă majoritate decât cea actuală? Românul are o zicere: "Unde dai și unde crapă". Și tot românul știe că "min­ciuna are picioare scurte". Este cazul acelui "manevrier" PSD-isto-ALDE-ist, Tudorel Toader, servitorul "infailibil" (crede el) al stăpânilor lui partinici. Ministrul "blindat cu regulamente" al Justiției a dat-o afară, în bătălia "dragnistă" pentru ocuparea institu­ții­lor statului, pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA și "spai­ma corupților". Argumentele sale "subtile" au fost de­mo­late atât de experții români în Drept, cât și de juriștii eu­ropeni (inclusiv Comisia de la Veneția). D-na Kovesi a fost propusă, cu mari șanse, în Parlamentul UE, să devină primul procuror al Parchetului European. Tudorel a crezut că minciunile lui, specifice "dublului standard" PSD-isto-ALDE-ist, vor fi acceptate în Consiliul și Parlamentul UE, unde "s-a dus cu pâra". Ministrul îi acuza, mai înainte, pe eu­ro­parlamentarii români care, la Bruxelles, criticau "gu­ver­nul Dragnea-Dăncilă", de lipsă de patriotism. După o astfel de logică, de tipul "rufelor murdare spălate în fa­milie", el este tocmai în această situație. Tudorel s-a com­pro­mis, ca și stăpânii lui, definitiv. Alegătorii simt deja că o astfel de clasă politică este nocivă pentru țară. Re­pre­zen­tanții ei vor ține însă cu dinții de pozițiile pe care le-au cu­cerit. Un vot masiv împotriva lor ar putea însă schimba situația.