Despre riduri

Iulia Vlad
- Sunt fatale! Oricât ne jucăm cu ele de-a v-ați-ascunsa, într-o zi, când ne privim în oglindă, ne fac cu mâna. Credeați că scăpați? Nu scăpăm, dar măcar să folo­sim niște trucuri care să le întâr­zie apariția. De exemplu... -

Primele măsuri

- Evitați să vă expuneți fața di­rect în bătaia razelor soarelui.
- Asigurați-vă că lucrați sau citiți la lumina potrivită.
- Urmați o dietă echilibrată, cu multe fructe și legume, mai ales cele bogate în vitaminele C și A.
- Demachierea ochilor se face în fiecare seară, utilizând un disc de vată înmuiat în demachiante speciale pentru zona ochilor, care conțin in­gre­diente și extracte de plante cal­mante, hidratante, regeneratoare și antiiritante. Se poate folosi și lapte integral pe post de de­ma­chiant.
- Îngrijirea ochilor cu cremă este obligatorie. Da­că utilizați creme din co­merț, alegeți-le pe cele concepute special pentru ochi. Se aplică di­mineața și seara, în jurul ochilor, cu masaj ușor.

Tratamente naturale

* Ulei de migdale - Ridurile fine din jurul ochilor pot fi "șterse" cu ajutorul uleiului de mig­dale. Aplicați cu ma­saj ușor puțin ulei seara, înainte de culcare, pe zona din jurul ochilor.

* Unt de cacao - Este ideal pentru întinderea și netezirea ridu­rilor, protejarea și îngrijirea zo­nei delicate a ochilor. Trebuie doar să aplicați în fiecare seară un pic de unt de cacao, cu masaj ușor, în jurul ochi­lor.

* Albăstrele - Împotriva pleoa­pelor "șifonate" și a ridurilor aplicați pe ochi comprese înmuiate în infuzie de albăstrele, timp de 20 de minute. Prepararea infuziei: peste 2 linguri de flori uscate sau proaspete de albăstrele se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară.

* Apă de trandafiri - Aplicați pe ochi comprese înmuiate în apă de trandafiri sau loționați zona în jurul ochilor cu un tampon înmuiat în apă de trandafiri. Se găsește în farmacii sau magazine naturiste. Se poate pre­para și acasă. Iată o rețetă: se iau 6 linguri de petale proaspete de tran­dafiri mărunțite cu mâna, 3 linguri se pun la macerat în 250 ml de apă, de seara până dimineața, iar celelalte 3 se infuzează 20 de minute în 250 ml apă clocotită. Se stre­coară infu­zia și se a­mes­tecă cu cealaltă apă, în care pe­talele au stat la macerat. Se păstrează la frigider.

* Ulei din petale de trandafiri mace­rate - Aplicați cu ma­saj ușor puțin ulei de trandafiri seara, înainte de culcare, pe zona din jurul ochilor. Uleiul de trandafiri se poate ob­ține astfel: se umple un borcan cu petale proas­pete sau uscate de trandafiri, ușor zdrobite înainte, între degete. Peste ele se toarnă ulei de migdale, cât să le acopere. Se lasă la macerat 3 săptămâni, agitând zil­nic sticla. Se strecoară și se păstrează în sticle închise ermetic, în loc ră­coros.