Sănătate cu alimente - Avitaminozele

Redactia
Polen și echinacea

Ingrediente: 200 g polen de albine, 2 sticluțe cu tinctură de echinacea, miere polifloră.
Preparare: Polenul de albine se pune într-un borcan de 800 ml. Se adaugă peste acesta tinctura de echinacea. Se astupă cu capacul pentru 2-3 ore, apoi, cu o lingură, se vor mărunți toate grăuncioa­rele de po­len (cele care nu sunt sfărâmate se vor eli­mina din orga­nism, pentru că or­ganismul nu poate să digere echina, în care sunt învelite grăuncioa­rele de polen). Se pune apoi miere poli­floră, până la umplerea borcanului. Se va ames­teca foarte bine înainte de ad­mi­nistrare, pen­tru că are tendința de stra­­tificare.
Administrare: zilnic, câte o linguriță, de trei ori pe zi (copiii de la 3 ani în sus). Adulții - câte o lingură de 3 ori pe zi. Se va lua înainte de masă, de către cei grași ("taie pofta de mâncare") sau după me­se, de către cei slabi.
Tratamentul durează 15 zile conse­cutiv, apoi se face o pauză de 7 zile, după care se repetă 30 de zile. Se fac 2 cure pe an.
Contraindicații: diabet.

Bomboane cu polen de albine

Ingrediente: 2 lingurițe po­len, 2 linguri miere lichidă, mie­zul de la 10 nuci dat prin mașină sau pisat, 1 linguriță cu fulgi de grâu, un vârf de cuțit cu pulbere de busuioc.
Preparare: Cele 2 linguri de miere se amestecă cu polenul până se omogenizează (polenul poate fi măcinat cu râșnița elec­trică de cafea, pentru ca ames­te­cul să fie mai omogen). Se adau­gă pe rând fulgii de grâu, miezul de nucă și busuio­cul. Totul se amestecă foarte bine. În final, trebuie să rezulte o pastă foarte groasă, care se poate modela sub forma unor mici sfere. În cazul în care com­poziția este prea sub­țire, se adaugă fulgi de grâu; dacă este prea groasă, se adaugă miere.
Administrare: Se iau două bomboane înainte de fiecare masă sau atunci când avem de făcut efor­turi mari. Copiii sub 6 ani vor lua maximum una-două bomboane pe zi, cu condiția să nu facă un alt tra­ta­ment cu polen de albine. În cazul în care taie pof­ta de mâncare, se administrează între mese. În ciuda gustu­lui delicios, în cantitățile indicate nu în­grașă, ci din contră, ajută la normalizarea greutății corporale.
Contraindicații: Acest remediu este contrain­dicat în afecțiunile hepatice grave sau aflate în fază acută. Se va folosi cu precauție de cei care au aler­gie la polen sau la miere.

Suc de mere și chia

O jumătate de pahar cu suc proaspăt de mere, o jumătate de lin­guriță cu pulbere din semințe de chia și 40 de grame de miere de tei se amestecă bine și se toarnă într-un recipient închis ermetic. Se ad­mi­nis­trea­ză câte trei linguri, de trei ori pe zi, înain­tea me­selor principale. Tratamentul nu are restricție de timp.

Moare de varză și suc de roșii

Se amestecă câte un pahar de moare și suc de roșii, se adaugă 150 ml de apă plată, o lingură cu miere de albine și o lingură cu suc de lămâie. Se bea câte un pahar, de 1-2 ori pe zi, între me­se, până la îmbunătățirea situa­ției.