Dr. LI LUOXI - "Sensibilitatea oamenilor la îmbolnăviri este efectul scăderii energiei Yang"

Florentin Popa
Medicina chineză, în luptă cu ultimele forțe ale iernii

Iarna nu se dă bătută, iar vremea schimbă­toare ne pune la grele încercări. Toată lumea tușește și strănută, gripa face ravagii în Ro­mâ­nia, spitalele sunt de câteva săptămâni în caran­tină... Cum ne ferim de îmbolnăviri? Pentru a completa "dosarul" nostru cu "sfaturi de trecut iar­na", am ajuns și la cabinetul d-lui dr. LI LUOXI, spe­cialist în medicină tradițională chineză.

Creșterea imunității

- Domnule doctor, nici chinezii nu sunt ocoliți de viroze sau alte boli care se manifestă cu pre­cădere iarna... Ce soluții de tratament are medi­cina chineză pentru neplăcerile cauzate de sezo­nul rece?

- În medicina chineză există multe tehnici terapeutice și remedii împotriva afecțiunilor din sezonul rece. Iarna e un anotimp de repaus pentru natură și mii de viețuitoare, dar și anotimpul în care mor cei mai mulți oameni în vârstă, pentru că în această perioadă se constată o scădere dramatică a energiei Yang sau, în unele cazuri, chiar lipsa ei. Sensibilitatea oamenilor la îmbolnăviri este efectul scăderii energiei Yang, care ne "hrănește" organis­mul, inclusiv sistemul imunitar. Pentru a compensa pierderea acestei energii putem face câteva ședințe de acupunctură, preventiv. La fel de eficientă este și aplicarea de ventuze - de o parte și de alta a co­loanei, la trei-patru degete distanță de aceasta, din dreptul omoplaților până deasupra rinichilor. E de ajuns o aplicare pe săptămână pentru echilibra­rea meridianelor energetice ale spatelui și pentru creș­terea imunității.

Reumatism

- Reumatismul este o altă afecțiune care chi­nuie mulți oameni iarna... Ce tratamente le reco­mandați bolnavilor?

- Bolnavii de reumatism cronic, care de regulă sunt mai sensibili la frig, ar trebui să-și aplice zilnic, cu ajutorul foenului, aer cald pe articulațiile afectate (umăr, genunchi, șold, cot etc.) - două ședințe de 15 minute, mai ales după ce ies din casă în frig și au dureri articulare. Căldura stimulează circulația sanguină din zonă și ajută la calmarea durerilor. (Atenție, procedura cu aer cald e inter­zisă în cazul reumatismului infecțios!) Moxa și acupunc­tura sunt alte terapii eficiente în reumatism, însă trebuie fă­cute de un specialist. În ma­joritatea cazurilor, după o se­rie completă, bolnavii nu mai au simptome timp de 5 ani! Foarte bune pentru pro­ble­me­le articulare sunt și com­binațiile de plante uscate chinezești, introduse în arti­cole vestimentare (tricouri, brâuri, cotiere etc.), care acționează exact pe locurile cu probleme și di­minuează simptomele neplăcute ale bolii reuma­tice.
Pentru problemele reumatice există și un ulei special de masaj, extras din șofran tibetan, care este foarte eficient în tratament, însă un ulei bun e foar­te scump - echivalează cu prețul aurului!

Răceli

- Cum se feresc chinezii de răcelile sezoniere?

- Preventiv, pentru evitarea răcelilor de sezon, în China se folosește ceaiul de curmale uscate (nu cele cu zahăr, care se găsesc în magazinele de aici!). Se fierbe 10 minute un pumn de curmale us­cate, se adaugă o linguriță de zahăr negru, se mai dă într-un clocot și se bea cald. O cană de ceai pe zi te ține de­parte de orice guturai! Dacă deja au apărut simp­tomele de început de răceală, la acest ceai se adau­gă și 4-5 felii de ghimbir.
Ca regulă generală, în sezonul rece, nu se con­sumă nimic rece! (Românii beau tot felul de bău­turi reci, iarna, ceea ce nu e bine deloc!) Chiar și apa trebuie băută călduță, pentru că astfel orga­nismul nu mai consumă energie ca s-o aducă la temperatura corpului, și se absoarbe mult mai ușor, până la nivel celular!
Foarte eficient în răceli este uleiul de mentă - se face frecție pe tâmple și în spatele urechilor, iar durerile de cap, nasul înfundat și senzația de obo­seală dispar într-un minut! În caz de tuse, se ma­sea­ză ușor zona amigdalelor și scapi de necaz! La fel de bun este și pentru persoanele care au rău de mașină - e de ajuns să-l miroasă din când în când și senzația de greață le trece! Însă un ulei de mentă bun este greu de găsit; din păcate, pe piață sunt fel de fel de falsuri, care n-au niciun efect!
Aerul cald este foarte bun pentru cei care pleacă de acasă îmbrăcați mai subțire, când vremea e schimbătoare, și care prezintă simptome de început de răceală (dureri de cap, strănut, tuse). E de ajuns să-și aplice aer cald pe spate, de-a lungul coloanei, timp de 15-20 de minute, iar simptomele dispar! Pentru tuse, se pot face aplicații de aer cald și pe piept, timp de 10-15 minute.

Cistite

- Iarna se dezlănțuie cistitele... Ce soluții le propuneți cititoarelor noastre?

- Pentru această problemă a femeilor, mai ales în cazurile recidivante, recomand centurile specia­le cu plante, care ajută la creșterea energiei din zona genitală și combat cistita, durerile menstruale și infecțiile urinare. La cistite recomand și băile fierbinți de picioare - seara, înainte de culcare, timp de 20 de minute, o lună consecutiv! Este bine ca bol­nava să se îmbrace cu ceva căl­duros, să trans­pire în tim­pul procedurii! În China, avem un ceai spe­cial pentru astfel de pro­bleme: Niao Gan Ning - o combinație de șase plante foar­te eficiente, care tratează cistitele și infecțiile urinare, chiar și pe cele cronice, în doar câteva zile! Spuneți-le oamenilor să nu mai ia anti­bio­tice când au infecții uri­na­re, pentru că nu-i ajută a­proa­­pe cu nimic, microbii de­vin rezistenți la tratament! Această formulă de ceai este bună și pentru eli­minarea nisipului și a calculilor mici din rinichi și vezica urinară, dar și pentru prostată, când bărba­tul are foarte des senzație de urinare.

- Alimentația este un factor-cheie în orice tra­tament. Chinezii au vreo dietă specială, adaptată sezonului rece?

- În România se spune că supa de găină de curte vindecă orice răceală. În China, iarna, noi mâncăm preventiv o supă de oaie foarte condimentată, cu mult piper verde și chimen, care crește energia Yang și alungă boala! Iarna mâncăm doar alimente calde, gătite în casă, și bem multe ceaiuri călduțe (chiar și apa o bem tot caldă, la temperatura corpu­lui!).

Presopunctură

- Ce alte măsuri de prevenție le recomandați cititorilor noștri?

- În caz de răceală, pentru diminuarea simpto­melor neplăcute, recomand presopunctura. În me­dicina chineză, există multe puncte ce pot fi stimu­late prin simpla presiune cu degetele și care dau efecte bune și rapide. Și pentru că în chineză e mai complicat, voi folosi denumirea lor interna­țională și vă voi spune cum se face tratamentul.
"Drilling Bamboo" sunt locuri situate deasupra colțurilor ochilor, în locul unde sprâncenele întâl­nesc nasul, iar stimularea lor ajută în caz de răceli sau de gripă. Se aplică presiune pe ambele părți, timp de câteva minute, pentru combaterea febrei, congestia sinusurilor și a durerilor de cap.
Dacă aveți nasul înfundat, stimulați punctele "Facial Beauty", situate în partea inferioară a po­meților, în linie cu baza nasului și paralel cu pupi­lele. Apăsați-le cu forță medie, cu vârful degetelor, pentru diminuarea congestiei nazale și a durerilor de cap.
"Lower Intestine 4" e situat pe dosul mâinii, între degetul mare și degetul arătător. Unul dintre marile avantaje aduse de stimularea acestui punct este că întărește imunitatea.
"Lower Intestine 11" este situat în apropierea co­tu­lui, pe partea exterioară a încheieturii. Stimu­larea se face cu degetul mare și are eficiență în tratarea simptomelor de răceală. Ori de câte ori vă simțiți rău, aplicați presiune pe acest loc. Repetați de mai multe ori pe zi pentru rezultate optime. Stimularea lui este benefică și pentru sistemul imunitar, deci e bine să-l activați și dacă nu sunteți bolnavi, ca măsură preventivă.
Presați punctul "Lower Intestine 20" pentru ame­liorarea congestiei nazale. Ajută la desfunda­rea pasajelor nazale și a sinusurilor, dar îmbună­tățește și capacitatea funcțională a plămânului.
Un alt punct care ajută la tratarea simptomelor de răceală și gripă este "Bearing Support". E situat în jumătatea superioară a spatelui, între umeri și coloana vertebrală, deci este nevoie de ajutorul altei persoane pentru a-l activa (puteți să vă în­tindeți pe podea pe două mingi de tenis și să le folosiți pentru a masa zona). Se aplică presiune zilnic, pentru stimu­larea sistemului imunitar și întărirea capacității de rezistență la schimbările de vreme.
În caz de probleme respiratorii se stimulează punctele "Elegant Mansion", situate în golurile dintre clavicule. Se aplică o presiune ușoară pe ambele părți, simultan, pentru combaterea tusei, a durerilor în gât și a senzației de presiune în piept.
"Third Eye" (Al treilea ochi) este situat pe frunte, chiar între sprâncene, și e un punct frecvent folosit în acu­punctura chineză. Se aplică presiune medie cu degetul mare pentru reduce­rea febrei, desfundarea nasului și dimi­nuarea durerilor de cap.


D-l dr. LI LUOXI poate fi contactat la Cabinetul "Foc de Vară" din str. Vasile Lascăr nr. 169, sector 2, București, tel. 021.210.41.64, 0766.564.669