"În somn mi se usucă gura și rămân cu un gust amar"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru Nelu - Iași, F. AS nr. 1205)

Am suferit de amar în gură ani în șir. O rețetă simplă, la îndemâna oricui, m-a vindecat. Luați: 500 g lămâi, 500 ml ulei de măs­line, 500 g miere de albine. Lămâile se spală bine, se dau prin ma­șina de tocat cu tot cu coajă, se adaugă mierea de albine și uleiul de măsline. Se pune într-un bor­can și se ține la frigider. Se ia câte o linguriță pe sto­­ma­cul gol, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră îna­­­inte de mesele principale. Îna­in­­te de ad­mi­nistrare, produsul se amestecă. Are un gust acri­șor, plăcut. Tratament garantat. Dumnezeu să vă ajute.
L. - București

"Plâng foarte ușor"
(Răspuns pentru MARIA - Tg. Jiu, F. AS nr. 1212)


Îi recomand d-nei Maria un produs co­mer­cializat de firma Calivita, numit Stress Mana­gement B-Complex, care este natural și cuprinde toate vitaminele din grupa B, vitamina H, colină și inozitol. L-am folosit și eu și mi-a făcut foarte bine.
RODICA

"Caut tratament pentru endometrioză pelviană și ovariană"
(Răspuns pentru MAGDA - Arad, F. AS nr. 1231)


În tratarea fitoterapeutică a endome­trio­zei se folosesc plante hormonale cu efect antiestrogenic (care se opun domi­na­ției es­tro­gene ce a dus la hiper­fo­li­culinemie), plan­te as­trin­gente, decon­ges­tive, pre­cum și cu efect tonic asupra sis­temului ner­­vos. De aceea, vă re­co­mand să faceți un ames­­tec în părți egale din ur­mă­toarele plan­te: cre­țișoară, lemn-dulce, turiță-mare, coa­da-șori­ce­lu­lui, urzică moar­tă albă, su­nă­toa­re. Pre­parați o in­fuzie, punând două lingurițe din acest amestec la o cană cu apă clocotită și beți 3 căni pe zi. Tratamentul durează cel pu­țin 30 de zile.
S. A. - București

"Mă balonez indiferent ce-aș mânca"
(Răspuns pentru ANONIM - Râmnicu-Vâlcea, F. AS nr. 1234)


Nu știu dacă ați încercat să luați căr­bune me­di­cinal de la farmacie. E foarte bun. Ab­soar­be toate ga­zele din abdomen. De asemenea, vă recomand un post de 2-3 zile, după care să în­ce­peți cu o ali­men­tație ușoară, ve­ge­tariană. În boala dvs. se reco­man­­­dă com­prese calde cu oțet îndoit cu apă, apli­ca­te pe pântec, iar pe cale internă - ceai de brânca-ursului.
CLAUDIA - Dolhasca

"Soția mea are carcinom bazocelular"
(Răspuns pentru LIVIU - București, F. AS nr. 1300)


Din descrierea dvs., nu-mi dau seama dacă este un caz similar cu cel tratat în fa­mi­lia mea, dar tratamentul merită încer­cat, deoarece este simplu, ieftin și nu face rău. El constă în un­gerea zonei suspecte cu ulei de ricin, după care se aplică o compresă cu apă călduță (38-40°C), timp de 30 de mi­nute. Este bine să se mențină aceeași tem­peratură pe compresă, pentru a facilita pă­trunderea uleiului în piele și drenarea zo­nei. După cele 30 de minute, locul cu pri­cina se spală ușor de tot, cu apă și săpun, pentru a în­de­părta substanțele toxice ce rezultă în urma drenării zonei. Se revine asupra tratamentului a doua zi. Dacă tratamentul acesta se potrivește și cu cazul fiului dvs., se va observa o ameliorare chiar după a doua ședință. Multă sănătate,
FLORENȚA - Slobozia

"Ajutați-ne cu un tratament pentru rinită cronică"
(Răspuns pentru GEORGETA - F. AS nr. 1305)


Vă propun un tratament care, deși nu pro­duce o vindecare totală, vă va ameliora mult suferința și, oricum, a fost singurul care în cazul meu a dat rezultate. Trata­men­tul presupune mul­tă răbdare și per­se­verență și constă în spălarea zonei, prin inspi­rarea de cea­iuri de mușețel, gălbenele, coa­da-șo­ricelului, alternate cu apă sărată, timp de 3-4 săptămâni. Dacă aveți posibili­tatea să mergeți la Govora sau Herculane și să faceți tratament cu apele minerale din zonă, ar fi foarte bine. Cum se procedează pen­tru instilațiile nazale cu infuzii de plan­te: stând cu capul aplecat într-o parte, se în­cearcă inspirarea ceaiului sau a apei sărate căl­duțe pe o singură nară, pe cealal­tă obturând-o prin presare cu degetul. Li­chidul va ajun­ge în gură, de unde va fi apoi aruncat (scuipat). La început, vi se va părea foarte greu, dar nu trebuie să aban­donați. Veți observa că, pe mă­sură ce con­tinuați tratamen­tul, nările se vor decon­ges­tiona, rezolvând astfel și problema sinuzitei, și vă veți simți un alt om. La o ședință, se folo­sesc aproximativ 200 ml de ceai sau apă sărată căl­duță și se inspiră când pe o nară, când pe cealaltă. Multă sănătate!
DANA - Buhuși

"Fiul meu a fost operat de cancer testicular"
(Răspuns pentru RALUCA G. - F. AS nr. 1324)


Vă sugerez trata­men­tul Ma­­­riei Treben, argumentat cu nu­me­roase vin­de­cări. Apli­cații de comprese cu aburi de coada-calului, care se obțin ast­fel: se pun două mâini de plantă în­tr-o sită, deasupra unei oale cu apă care fierbe în clocot. Când plan­­­ta se în­moaie, se lasă să se răcească ușor (să nu ardă), apoi se pune într-o pânză îm­păturită, pe locul bolnav. Com­pre­sele se pot lăsa două ore (să nu devină prea reci). Proce­deul se repetă dimi­neața și seara (lă­sându-se peste noap­te). Apli­carea vreme de patru ore a unei comprese cu bitter suedez. Un­geți locul mai întâi cu ali­fie de gălbenele sau untură cu­rată de porc, apoi puneți un tifon umezit cu bitter, acoperit cu alt tifon uscat și deasupra cu o bucățică de plastic. Fixați totul cu un leucoplast. Bitterul sue­dez se procură din far­macii sau se prepară aca­să, cu rachiu de fructe. Ierburile suedeze se găsesc la Plafar. Dacă supor­tați, ar fi bine să beți și bitter suedez, astfel: de trei ori pe zi câte o lingură dizol­vată în ceai.
Zilnic, ar trebui să beți ceai din următorul ames­tec: 100 g coada-calului, 100 g coada-șori­ce­lului, 100 g urzici, 300 g găl­benele. Din acest ames­­tec se pune o linguriță cu vârf la un sfert de litru de apă. Cantitatea necesară pentru o zi este de un litru și jumătate, băut cu înghițituri mici, pe tot timpul zilei. Ceaiul se prepară infuzie, adică se fierbe apa, apoi se adaugă plantele și se lasă aco­pe­rit zece mi­nute, după ce s-a dat jos de pe foc.
Tratamentul prescris de medic nu trebuie în­tre­rupt și cred că este de prisos să vă mai spun că tre­buie să evitați să mâncați carne de porc, grăsimi animale, rântașuri. E de preferat un regim ali­men­tar cu multe vitamine, fructe și legume proas­pete, dar fără a vă anemia. Vă do­resc multă sănătate!
SANDA - București