Despre un copil și un câine

Cititor Formula AS
Pe Alma, cățelușa mea, am luat-o de pe stra­dă, pentru că și-a întins botișorul spre mine și pentru că avea o pată mare pe frunte și pe urechea dreaptă, de parcă purta o pălărie.

A fost dragoste la prima vedere. Deși nu mai avu­se­sem niciodată un câine al meu, Alma m-a învățat cum să mă port cu ea, chiar dacă nu avea decât o lună și câteva zile. Mergeam îm­preună în parc, la coa­for, în piață. Când scriam, stătea nemișcată sub birou, când aveam treabă la bucătărie, își târa un covoraș la picioarele mele. Mă aștepta cu răbdare când eram plecată, nici nu se mișca de la locul pe care și-l alese­se pe canapea. Noaptea mă ur­mărea prin ușa deschi­să și mă trezeam cu ea că-mi lingea mâna delicat și apoi pleca pâș-pâș, pâș-pâș, din dor­mi­tor, la locul ei de pe ca­napea. Am luat-o cu mine prin toate hotelu­rile prin care am fost, fiindcă era te­ri­bil de civi­li­zată și se străduia totdeauna să înțe­lea­gă ce vrem de la ea și cum trebuie să se comporte. Avea o inimă mare, îi îndrăgise pe toți cei din familia mea, ne știa după nume, dar eu eram favorita ei, se to­pea de plăcere când o mân­gâiam puțin.
Mergea în vizite și la câteva vecine, care-i păs­­trau un os sau, uneori, o cinsteau cu o sar­ma. Dar un cu­vânt sau o mângâiere reprezenta pentru Alma do­va­da supremă de prietenie.
La un moment dat, în familia noastră a venit băiețelul de câteva zile, adus de la ma­ternitate. Nu ști­am cum va reacționa Alma la întâlnirea cu el. La în­ceput, l-a mirosit puțin și i-a întors spatele, mi­mând că este foarte indi­ferentă. Apoi a început să mear­gă după că­ru­cior, când soțul meu plimba copilul în parc. Mai târziu, înțelegând că Teodor este un mem­bru al familiei, l-a adoptat, păzindu-l și supra­ve­­ghindu-l per­manent. Alerga la câteva zeci de metri de el, fiind­că era foarte zburdalnică, apoi venea în goa­nă, ur­cându-se pe roata căru­cio­rului, să se asi­gure că el este bine. Îi săruta pă­tura și piciorușele și apoi pleca, ia­răși se în­torcea. Știam acum că nu va mai trebui su­pra­­vegheat, pentru că ea era cel mai atent și delicat paznic.
Almei nu-i prea plăceau zgomotele intense. Ve­nea să-l reclame pe soțul meu când dădea te­levizorul prea tare. Așa că, îmi închipui ce spe­riată a fost când l-a auzit pe Teodor plângând.
A stat puțin să se uite la el și imediat a venit, că­rând în gură jucărelele ei, pe care i le arăta una câte una, ca să-l împace. N-am știut nicio­dată cum s-au înțe­les cei doi, copilul și câinele. Aveau un limbaj al lor, priceput doar de ei, dar era o încântare să-i privești.
Când văd orice câine, știu acum că există în lumea ani­malelor o dragoste enormă, dezin­teresată și totală, aproape de neînchipuit în lumea noastră, a oamenilor.
Ceea ce nu știu este numele locului unde se pot duce sufletele acestor ființe care mor de mâna oamenilor. Uneori pedepsite fără logică, al­teori ucise pentru că sunt prea multe, în nu­mele unei idei absurde de dreptate și ordine. Când voi dispărea definitiv, aș vrea să ajung acolo unde ele se odihnesc după scurta lor via­ță, căci nu poate fi decât un tărâm bine­cuvân­tat.

LILIANA Z.