Dragobete muzical - De dragoste, cu HARA și DAN HELCIUG

Dana Ene
- Chiar dacă primăvara e desenată în zig-zag, cu zile când friguroase, când calde, starea solară a pătruns deja în sufletul nostru și are nevoie de o muzică pe măsură. Primele oferte au și venit -

Hara - Concert de Dragobete

De Dragobete, trupa Hara își invită fanii din Capitală în parcul Herăstrău, pentru o seară de neuitat. Chemările au și început: "Ne vedem fix de Dragobete, duminică, pe 24 februarie, la Berăria H!!!... Ce-o să vă faceeem...", promit clujenii pe pagina oficială de Facebook.
Formația Hara a fost înființată în anul 2000, la Cluj, de Flavius Buzilă, un muzician talentat, care și-a propus să aducă un suflu proaspăt în muzica românească și a reușit. Trupa pe care a înființat-o a fost remarcată imediat, mulțumită creațiilor extrem de inspirate, ce combină cu multă naturalețe elemente de rock alternativ, electro-pop, sonorități celtice și folclor românesc. Într-o piață muzicală dominată de superficialitate și imitații, Hara și-a făcut un adevărat renume din show-urile live, realizate cu dăruire totală. În cei aproape 20 de ani de carieră, clu­jenii au lansat doar cinci albume, însă toate au avut un succes nebun. Ultimul produs al trupei se numește "Interetnik" și a apărut în urmă cu 10 ani. Dar de atunci și până azi - Flavius Buzilă (voce, chitară acustică), Mihai An­drițcu (vioară), Valentin Mușat (chi­tară electrică, acustică), Radu Anghel (bas) și Nunu Racriș (tobe, percuții) nu au stat nicio clipă degeaba, și au cântat prin țară, implicându-se în diverse proiecte.
Liderul trupei, Flavius Buzilă, își amintește cu drag de cel mai recent turneu, - proiectul 100 Pen­tru România - la care a participat. Un eve­niment dedicat Centenarului, în cadrul căruia 100 de artiști, soliști și instrumentiști din patru gene­rații diferite, s-au unit într-o singură trupă, pentru 100 de minute, și au interpretat cele mai îndrăgite piese din istoria muzicii româ­nești, în orașele București, Cluj, Sibiu și Suceava. "Pentru mine, e un vis trăit pe viu... Cea mai fru­moasă expe­riență! Și nu doar mu­zicală! În vremurile astea, în care ura și dezbinarea sunt pretutin­deni, să vezi mii de oameni îm­brățișân­du-se, dan­sând, plân­gând, râ­zând, cântând cu noi vers cu vers..., români și maghiari îm­pre­ună... «progresiști» și «tradițio­na­liști» îm­pre­u­nă..., pentru mine asta a fost Unirea, prieteni!", declara Flavius.
Acum, în pragul primăverii, Hara vrea să-și uneas­că fanii sub semnul dragostei. Și cum me­lodiile lor au mare trecere la public, o mare parte din biletele pentru concertul lor s-au și epuizat. Așa că trebuie să vă grăbiți, dacă vreți să-i as­cultați "pe viu". (Un bilet la concertul lor din Berăria H costă 20 de lei și poate fi achiziționat în rețeaua iabilet.ro.)

"My Queen", cu Dan Helciug

Tot duminică, în clubul "Quantic" din Capitală, puteți trăi o altă surpriză plăcută, ascultându-l pe Dan Helciug cântând nemuritoarele melodii ale trupei Queen.
Actor, muzician, compozitor, textier și prezen­tator TV, Dan Helciug a devenit cunoscut în 1998, când s-a lansat alături de trupa Parlament, pentru ca, doi ani mai târziu, să "rupă" topurile muzicale, în postura de solist al unei alte formații de succes - Spitalul de Urgență, alături de care a lansat 6 discuri și un EP, iar în 2016 și-a în­cer­cat norocul de unul singur, cu un album solo "HeArt". Is­pitit de succes, un an mai târziu, s-a apucat de un nou proiect muzical, de data asta, omagial, dedicat trupei bri­ta­nice Queen - "My Queen Tri­bute". Proiect frumos, dar pretențios, pentru a-l duce la capăt, a avut nevoie de spri­jin, pe care l-a găsit într-o trupă formidabilă de profesioniști, alcătuită din Emil Chican, Lyuben Gordievski , Mihai Man­zar, Andrei Ilie, Marcel Logofătu și Daniel Nicolae. Încă de la lansare succesul a fost prezent, marcând multe manifestări muzicale, precum: Danube Rock Festival, Stonebird Fest, Eurovision etc.
Cu toate că este dedicat până peste cap muzicii, Dan Helciug, absolvent de UNATC, este tentat în continuare și de scena actoricească, ba chiar s-a apucat de scris scenarii: "M-am gândit să îmi scriu singur o piesă de teatru, mono-tragi-comedie. Este aproape gata (lucrez de doi ani la proiect... în stil ardelenesc, pas cu pas). Spec­tacolul o să fie unic din toate punctele de vedere. «Time waits for nobody» («Timpul nu are răb­dare»), vorba lui Freddie Mercury", scria Dan pe pagina lui de so­cia­lizare.
Până la lansarea piesei de teatru, îl puteți vedea pe Dan Helciug în postura de muzician. Concertul "My Queen", de la club "Quantic", promite o ex­periență muzicală de calitate. Biletele se găsesc în rețeaua iabilet.ro și costă 35 de lei, acces general.