Capcanele primăverii

Alina Olteanu
- Primele miresme ale primăverii ne ademenesc deja simțurile, făcându-ne să oftăm nerăbdători după zilelele ei însorite. Dorul ne face să uităm că ea vine mereu încărcată de provocări. Printre problemele asociate anotimpului verde se numără alergiile, anemia, virozele și, desigur, astenia de primăvară. Oare le putem da de cap, pentru a ne bucura, liniștiți, de frumusețea ei? -

Cum să prevenim alergiile

Una dintre cele mai neplăcute probleme cu care ne confruntăm primăvara sunt alergiile. Când ne e lumea mai dragă, începem să strănutăm, să lă­crimăm și să ne suflăm nasul. Cauzele sunt nenu­mă­rate. Persoanele predispuse la alergii pot fi sen­sibile la te miri ce: praf, blana ani­malelor, muce­gaiuri și alimente, dar mai ales, po­lenul copacilor. În al doilea rând, cei mai mulți dintre noi intră în primă­vară după o lungă perioadă în care am stat închiși între patru pereți, fără să mai fa­cem mișcare în aer liber, uneori evitând chiar să aerisim co­res­punzător casele, de frica frigului și a facturilor crescute la gaze. Iar asta reprezintă o rețetă sigură a de­zas­trului, mai ales pen­tru per­soa­nele predis­puse la alergii, cărora me­dicii le reco­mandă cu in­sistență să se asi­gure că au parte din belșug de aer curat. Larg răspândită este și teoria potrivit căreia unii exa­ge­rează cu imunosti­mu­latoarele, care for­țează bietul nostru organism să înceapă să se apere de orice, de unde și alergiile tot mai frecvente din zilele noastre.

Soluții
* Că e ploaie sau vânt, ninsoare ori ger, nu vă lipsiți de oxigenul nostru cel de toate zilele. Aerisiți casa cu sfințenie (mai bine dați banii pe factura de gaze decât pe medicamente) și faceți mișcare în aer liber, măcar câte zece minute pe zi (coborâți din auto­buz un piculeț mai departe de destinație și parcurgeți restul distanței bucurându-vă de o scurtă plimbare).
* Asigurați-vă că mâncați și pe parcursul iernii suficiente fructe și legume cât să vă mențineți în formă.
* Nu abuzați de vitamine și de alte suplimente alimentare imunostimulatoare luate după ureche, fără sfatul medicului.
Dacă alergiile își fac totuși apariția, cel mai bine este să ne adresăm unui medic alergolog. După stabilirea diagnosticului exact, acesta ne va reco­manda fie spray-uri nazale, antihistaminice sub for­mă de comprimate, ori picături pentru elimi­narea disconfortului ocular. Cine dorește să se țină de­parte de medicamente are posibilitatea să ape­leze și la alte metode, precum homeopatia sau imu­no­terapia. Aceasta din urmă presupune injectarea constantă a unei cantități micuțe din alergenul care ne dă de furcă.
(Cei cărora le creează probleme polenul din atmosferă pot urmări pe smartphone perioadele în care acesta înregistrează cote ridicate, evitând în acele zile să facă prea multe drumuri în aer liber. Li se recomandă, de asemenea, să folosească apa­rate de aer condiționat și aspiratoare cu filtre HEPA și să-și schimbe hainele de îndată ce ajung acasă.)

Anemia de primăvară

Deși trăim într-o epocă în care fructele și le­gumele se găsesc la tot pasul, indiferent de ano­timp, iarna ele sunt adeseori scumpe și de proastă calitate. Așa se face că pe parcursul sezonului rece, tindem să ne dedăm excesiv prăjelilor, pro­duselor lactate și carbohidraților, neglijând multe alimente bogate în vitamine, minerale și alte substanțe indispensabile unei stări bune de sănătate. Mai mult - cum iarna nu prea ne expunem razelor soarelui, ne putem trezi în prag de primăvară și cu o carență de vitamina D. Există însă și riscul ca dacă vă simțiți vlăguiți, aveți amețeli, sunteți exagerat de palizi și lipsiți de poftă de mâncare, să suferiți de o anemie mai veche, fapt ce poate fi lesne verificat cu aju­torul unei analize de sânge. Ce este de făcut în ase­menea cazuri? În primul rând, nu vă speriați și pu­neți-vă pe mâncat următoarele alimente:
* ficat, ouă, cereale inte­gra­le, legume cu frunze de culoare verde închis (salată, spanac, bu­suioc, rucola, pătrunjel, urzici, ște­vie), morcovi, ciuperci, sfec­lă, fasole, semințe de dovleac, fistic - pentru un aport natural de fier.
* ardei, conopidă, broccoli, citrice, curmale, alune, nuci și "sfântul pătrunjel", pentru un aport natural de vitamina C, care să vă ajute să asimilați fierul.
Ca să vă reveniți și mai repede în formă, este re­comandabil să evitați, în această perioadă de re­facere, cafeaua și alcoolul. Puțină mișcare în aer li­ber va contribui de asemenea la restabilirea dvs., sti­mulându-vă apetitul și oferindu-vă o stare gene­rală de bine.

Cum scăpăm de viroze

Un alt însoțitor antipatic al pri­mă­verii este viroza. În acest an, în care gripa a făcut ravagii, curmând peste o sută de vieți omenești, parcă ne temem și mai mult de prezența ei. De ce suntem însă predispuși și pri­măvara la viroze? Dincolo de ali­mentația adesea deficitară din se­zo­nul rece, care ne poate reduce sem­nificativ imunitatea până la începutul lui martie, o problemă o constituie și vremea amă­gitoare. De multe ori ne lăsăm păcăliți dimineața de razele strălucitoare ale soarelui, și ne pomenim la prânz că ninge, iar noi avem pe noi doar o jachetă ușoară anti-vânt și niște pantofi sub­țirei. Sau, dimpotrivă, ne înfofolim, topindu-ne de căldură prin vreo stație de autobuz și nerezistând ten­tației să ne descheiem paltonul, deși am trans­pirat și bate vântul. Frigul în sine nu ne îmbol­nă­vește, dar schimbările bruște de temperatură ne pot reduce pe moment imunitatea, lăsându-ne desco­periți în fața virușilor. La fel se întâmplă și cu alți factori specifici primă­ve­rii, precum umezeala crescută.

Soluții
O regulă de aur este igiena. Spă­lați-vă temeinic pe față și pe mâini când ve­niți acasă, descălțați-vă la ușă, schimbați-vă hainele și folosiți batiste de unică folo­sință. De asemenea, evitați pe cât posibil zonele aglomerate și, desigur, nu beți sau mâncați după alții. Faptul că cineva vă e drag ca un frate nu-l scutește de purtarea unor viruși.
Nu recurgeți la antibiotice. Dacă totuși v-ați îmbolnăvit, nu recurgeți la antibiotice, indi­ferent de ce vă spun vecinii și alți cunoscuți. Nu vă vor ajuta, pentru că ele nu acționează împotriva vi­rușilor, ci dimpotrivă, vă vor slăbi și mai tare orga­nismul, lovind năprasnic în ficatul dvs. Mulțu­mi­ți-vă cu clasicele analgezice și antipiretice care să vă ajute să scăpați de febră și durere, mâncați sănă­tos, optând pentru alimente cât mai ușoare și hidra­tați-vă corespunzător. Adevărate minuni pot face, dincolo de o odihnă corespunzătoare, ceaiul din ceapă sau din coji de nucă, care înmoaie tusea, su­pa de linte ori cea de pasăre, care vă redau vigoa­rea, și inhalațiile, care vă eliberează sinusurile.

Ce ne facem cu astenia de primăvară?

Nu, din nefericire nu este un mit. Astenia de primăvară nu numai că există, dar este poate cel mai greu de gestionat, dintre toate problemele aso­ciate acestui anotimp. Și asta, pentru că însăși na­tura ei este cumva... difuză. Te doare capul, te ma­cină o stare de tristețe, n-ai energie...

Soluții
Marele secret ține de menținerea îndârjită a unui regim de viață sănătos:
* Faceți cât mai multă mișcare, de preferință în aer liber, profitând de soare.
* Optați pentru o dietă echilibrată. Excesul de carbohidrați, de pildă, vă poate lăsa cu timpul în pană de energie, făcându-vă să vă simțiți vlăguiți.
* Vitaminizați-vă. Profitați din plin de legu­mele și fructele care se găsesc în această cumpănă dintre anotimpuri - de la andive, morcovi, țelină, mere și dovleci plăcintari, la ceapă verde, urzici, ridichi, lobodă, ștevie). Nu uitați să con­su­mați cu încredere nuci, alune și semințe (crude).
* Ieșiți în lume. Fie că mergeți până la cel mai apropiat cine­ma­tograf, fie că faceți o excursie mai lungă, având drept punct culminant o plimbare tihnită prin pă­dure, important e să mai vedeți și altceva decât pereții casei, să vă "aerisiți" un pic spiritul și să vă amintiți să vă bucurați de viață.