Medicamentele de sub pământ

Rodica Demian
- Sunt ascunse adânc în pământ și când sunt dezgropate, par mai degrabă zbârcite. Bulbii și rădăcinile plantelor n-ar cuceri, cu siguranță, vreun premiu de frumusețe. La ele este vorba de comorile pe care le ascund înăuntrul lor. Plantele își concentrează toată puterea în aceste "rezervoare" inestimabile. Iar noi, oamenii, profităm din plin de ele -

Usturoiul
Curăță vasele de sânge


Originar din Asia, usturoiul este cunoscut ca una dintre cele mai vechi plante de cultură. A traversat Marea Mediterană și a ajuns și la noi, grație romanilor, care au răspândit-o repede în toată Europa.
Puterea vindecătoare: În cățeii de usturoi există niște substanțe numite sulfide, care îm­pie­dică colesterolul să astupe arterele și să producă arterioscleroze. Sângele rămâne fluid, iar riscul de infarct cardiac și de atac cerebral scade.
Utilizare: 3 căței de usturoi pe zi sunt, deja, un profit pentru sănătatea dvs. Condimentați cât mai des mâncărurile cu usturoi. Și dacă nu vă pla­c nici gustul și nici mirosul, cumpărați de la far­ma­cie capsule cu usturoi. Au aceleași proprietăți po­zi­tive.


Morcovii
Intră sub piele


Hrana preferată a lui Iepurilă vine din Europa de Sud și din Asia. Primele soiuri culti­va­te erau galbene și mov, morcovii portocalii apărând în Europa abia în secolul al XVI-lea.
Puterea vindecătoare: Culoarea porto­ca­lie, proaspătă, se datorează beta-caro­te­nului, pe care organismul îl transformă în vi­tamina A. Este o substanță vitală, de care avem ne­voie, de pildă, pentru acuitatea vizuală și piele.
Utilizare: Pentru că beta-carotenul se nu­mără printre vitaminele solubile în grăsime, sunt suficiente câteva picături de ulei pentru ca or­ganismul să-l asimileze mai bine. O super-porție de betacaroten o furnizează anumite supli­mente ali­mentare (se găsesc la farmacii), care conțin, în plus, vitamina C și vitamina E, pentru protecția pielii.


Rădăcina de trandafir sălbatic (Rhodiola rosea)
Împotriva stresului


Este o tufă robustă, cu frunze cărnoase, care creș­te în zonele munților înalți din Europa, Asia cen­trală și America de Nord, mai ales în cră­păturile din stânci.
Puterea vindecătoare: Rhodiola face parte din familia plantelor adaptogene. Substanțele con­ți­nute în rădăcina ei ajută organismul să se adap­teze la situațiile de stres (emoționale) și să "se descurce" mai bine cu ele. Rhodiola rosea stopează simptomele de stres, precum epuizarea și starea de oboseală, și sporește, în același timp, capacitatea de concentrare și rezistență.
Utilizare: Rădăcina uscată și măcinată se gă­sește în farmacii, sub formă de suplimente ali­men­tare.


Topinamburul
Ajută bolnavii de diabet


Florile de un galben strălucitor confirmă bă­nu­iala că topinamburul este rudă apropiată cu floarea-soarelui. În secolul al XVII-lea, navigatorii au adus planta din America de Nord în Europa.
Puterea vindecătoare: Topinamburul este cu­noscut și drept "cartoful diabeticilor". Din moti­ve întemeiate, spre deosebire de cartofii clasici, rădăcina de topinambur conține, în loc de amidon, inulină (a nu se confunda cu insulina). Această fibră temperează nivelul glicemiei, ceea ce împie­dică apariția atacurilor de foame și prelungește senzația de sațietate.
Utilizare: Rădăcinile (au gust de nucă) pot fi gătite precum cartofii, de exemplu ca supă. Dar sunt foarte gus­toa­se și sub formă de salată (crude și rase). Se găsesc în ultima vreme și la piață și, bineînțeles, la Plafaruri.


Cârmâzul (Phytolacca)
Pentru gât


Este vorba despre o plantă medicinală, ori­gi­nară din America de Nord, care s-a acli­matizat bine în Europa. Înainte vreme, sucul închis la culoare al fructelor era folosit la "colorarea" vinului și a produselor de patiserie.
Puterea vindecătoare: Trebuie știut, înainte de orice, că absolut toate părțile plantei sunt, mai mult sau mai puțin, otrăvitoare! Cu toate acestea, ră­dăcina de cârmâz e folosită în ho­meo­patie. Diluarea uriașă a substanțelor componente alungă pericolul, astfel că planta se recomandă mai ales pentru calmarea durerilor de gât și împotriva faringitei acute.
Utilizare: Se țin sub limbă, de 3 sau 5 ori pe zi, câte 5 globule de cârmâz (Phytolacca D6), până ce se topesc . Când starea se ameliorează, nu se mai iau decât o dată sau de două ori pe zi.


Păpădia
Ajută ficatul


Primăvara, florile galbene acoperă pajiștile în­verzite, iar când se veștejesc, copiii se bucură, su­flându-le puful. Botaniștii presupun că păpădia își are originea în Asia.
Puterea vindecătoare: Ră­dă­­cina de păpădie con­ține o mul­ti­tudine de substanțe ama­re, care, ajunse în organism, sti­mulează me­ta­bolismul fi­ca­tului. În plus, reduc valorile coles­te­rolului, ușurând activitatea ficatului.
Utilizare: Preparați un ceai din ră­dăcină uscată de păpădie: se toarnă 150 ml de apă clocotită peste 2 lin­gu­rițe de ră­dăcină, se lasă să se infuzeze 10 mi­nute și se strecoară. Se reco­man­dă cu­re­le de 4-6 săptămâni, cu o ceașcă de ceai pe zi (proaspăt preparat).


Leușteanul
O binefacere pentru vezica urinară


Plantă aromată, cu miros și gust apreciat de iu­bitorii de ciorbe, leușteanul a venit în Europa din Orientul apropiat.
Puterea vindecătoare: În scopuri medi­ci­na­le, se folosesc nu frunzele, ci rădăcinile, ale căror uleiuri eterice au efect diuretic și "spală" intens căile urinare. Adică, fac exact ceea ce este necesar în cazul cistitelor. Pentru că "vi­no­vate" de pro­du­ce­rea acestei afec­țiuni supă­ră­toa­re, adeseori dure­roa­­se, sunt - de cele mai multe ori - bacteriile. Care trebuie expul­zate rapid din vezică și căile uri­nare.
Utilizare: Opăriți 1 linguriță de rădăcină us­cată de leuștean, cu 150 ml de apă clocotită, lăsați să se infuzeze 10 minute, strecurați și beți 3 cești de ceai pe zi. Atenție: persoanele cu nefrită acută ar trebui să ape­leze la leuștean doar după ce consul­tă un medic, pen­tru a evita posi­bile iritații.


Lemnul-dulce
Calmează stomacul


Lemnul-dulce face par­te din familia legu­mi­noa­selor și este ori­ginar din Asia de vest și din zona Mării Me­di­terane.
Puterea vin­de­cătoare: Gly­­­cyrrhi­zina, substan­ța care-i con­feră plan­tei gustul deosebit, cal­mează crampele sto­ma­cale și protejează mucoasa pituitară.
Utilizare: Turnați 250 ml de apă clocotită peste 1 linguriță cu rădăcină tăiată, lăsați să se in­fuzeze 10 minute, strecurați și beți ceaiul cu înghițituri mici.


Valeriana
Dăruiește odihnă


Această plantă medicinală clasică preferă lizierele pă­­du­rilor și pajiștilor ume­de. Provine din Asia și a cucerit întreg ma­pa­mondul.
Puterea vin­de­că­toa­re: Ex­tractele din rădăcină de vale­ria­nă influențează anu­­mite substanțe trans­mi­ță­toa­re din sis­temul ner­vos central. Urmarea: orga­nis­mul se liniștește, som­nul nu se mai lasă așteptat și este profund și odih­nitor.
Utilizarea: Valeriana poate fi dozată în funcție de necesități. Și-a demonstrat eficiența sub forma unor preparate farmaceutice, mai ales în com­bi­nație cu sunătoarea, care influențează pozitiv dispoziția.


Ghimbirul
Întărește sistemul imunitar


De unde provine planta cu puternicul ei rizom în­gropat în pământ nu se știe exact, dar se pre­supune că ar fi originară din Insulele Pa­cificului.
Puterea vinde­că­toare: Substan­țe­le "iuți" și uleiurile eterice pe care le con­ține ghim­birul stimulează forțele imu­ni­tare ale organismului. În plus, sunt an­ti­sep­tice și le pun "bețe-n roate" viru­surilor gripale.
Utilizare: Se curăță de coajă o bucată de ghimbir de 3 cm, se taie felii, se opăresc cu 250 ml de apă clo­cotită și se lasă să se pătrundă 10 minute, după care lichidul se bea fierbinte.


Curcuma
Stimulează mobilitatea

Fapt de netăgăduit: curcuma este rudă cu ghim­bi­rul și provine din Asia de Sud. Dar rizomul de curcu­ma are un colorit galben-portocaliu mai preg­nant.
Puterea vindecătoare: Curcumina, com­po­nenta de bază a plantei, merită întreaga noastră atenție, pentru că poate, de pildă, să protejeze celulele cartilagiilor și să calmeze durerile pro­vocate de artroză.
Utilizarea: Pulberea de curcuma de pe raf­tu­rile cu condimente ale magazinelor conferă mân­cărurilor acel "ceva" atât de apreciat. Dar pentru a putea asi­mila o cantitate suficientă de curcumină, organismul ne­cesită preparate speciale din farmacii.