Avantajele regimului vegetarian

Gilda Fildan
Observăm mereu faptul că tipurile tra­diționale de alimentație, în primul rând cele asiatice, dar și dieta medi­te­ra­neea­nă, sunt mai prielnice sănătății decât variantele oc­ci­dentale. Motivul: conțin cantități mult mai mici de proteine animale sau renunță la ele cu totul. Por­nind de aici, se ridică firesc o serie de întrebări. De ce mai mâncăm carne, la urma urmei, de vreme ce știm că ea ne omoară? În situația dată, n-ar fi rațional să devenim vegetarieni?

Marele fiasco al proteinelor animale

În discuțiile pe această temă, regimul vegetarian este combătut întotdeauna cu aceleași contraar­gu­men­te: privit din perspectiva evoluției sale, omul e un omnivor, ceea ce face ca ideea unei alimentații pur vegetale să fie absurdă. Da, numai că între timp, modul său de viață s-a schimbat. Noi nu mai par­curgem șaizeci până la optzeci de kilometri pe zi umblând pe jos, ca vânătorii din triburile masai. Parcă nu se prea potrivește să pretindem că ar tre­bui să ne hrănim ca strămoșii noștri din epoca de piatră, în timp ce locuim în apartamente încăl­zite cu agent termic și circulăm cu mașini închiriate.
Michael Greger, un medic american și autor de bestseller-uri, este un susținător activ al ali­men­tației vegetariene. El critică faptul că, vreme de de­cenii, nutriționiștii au prezentat proteinele ani­male drept inofensive, minimalizând calitățile celor de origine vegetală. Remarcând refuzul de a le acor­da șanse egale, Greger îl numește "marele fias­co al prote­inelor animale". Regimul vegetarian a pri­mit eva­luări negative deoarece s-a afirmat că n-ar realiza un aport de proteine suficient. Toto­da­tă, recoman­dările referitoare la consumul de pro­teine au tins spre un nivel din ce în ce mai ridicat, deși n-au existat dovezi științifice în acest sens.
Poate că o privire mai atentă arun­cată asupra compoziția lap­telui de ma­mă ar fi ajutat la lămu­rirea problemei. Este de presupus că evoluția spe­ciei a "con­ceput" laptele de mamă în așa fel încât să ofere copilului cel mai mare bene­ficiu posibil. Și nu are cum să nu ne atragă atenția fap­tul că el are un con­ținut de proteine foarte redus. Aces­ta este unul dintre motivele pentru care poate fi într-adevăr ris­cant să dai bebelușilor lapte de vacă. De ase­menea, re­pre­zintă și un indiciu ce su­gerează că nece­sarul nostru de proteine este con­side­ra­bil mai mic decât s-a cre­zut pâ­nă acum.
La estimările eronate se ada­­u­gă - ca și în cazul gră­similor și al carbohi­dra­ți­lor - lipsa regre­tabilă a di­fe­­ren­țierii. Atitudinea specia­liș­tilor din dome­niu s-a schim­bat abia în urmă cu câțiva ani, după ce din­tr-un număr tot mai mare de studii a reieșit cu cla­ritate că pro­teinele animale sporesc riscul de afec­țiuni cardio­vas­culare, acci­dent vas­cu­lar cere­bral și diabet. Până în prezent, feno­me­nul n-a putut fi elucidat pe deplin, dar se consideră că ar avea de-a face cu ami­noacizii sul­furoși din care se com­pun pro­­teinele. Ei dețin o pon­dere mai mare în prote­i­nele animale decât în cele vegetale.

Mai multe vegetale, mai puține decese

În cadrul unui studiu realizat la Universitatea Harvard, s-au comparat efectele proteinelor ani­ma­le și vegetale asupra a peste 130.000 de parti­ci­panți. Hrana lor a conținut în medie 14% proteine animale și 4% vegetale. Pe măsură ce grupurile au fost divizate treptat, în funcție de consumul pre­pon­derent de proteine animale sau vegetale, au apărut de-a lungul anilor diferențe vi­zibile în starea de sănătate a subiecților. Cerce­tă­torii au descoperit că ingerarea unor cantități mai mari de proteine vegetale coincidea cu o rată semni­fi­cativ mai scă­zută a deceselor provocate de bolile cardio­vas­culare. Ca rezultat final, auto­rii studiului au prezentat următorul calcul: înlo­cuirea a doar 3 din cele 14 procente de proteine ani­male cu unele vegetale reduce vizibil riscul unui deces prematur. Acest efect se manifestă deosebit de pregnant atunci când alimentele vegetale se substituie me­ze­lurilor sau cărnii roșii. Pe locul al doilea se re­găsește beneficiul obținut prin elimi­narea din meniu a ouălor. Renunțarea la carnea roșie nepre­lucrată în favoarea proteinelor vegetale asigură și ea un plus mare de sănătate. Proteinele animale influențează dramatic și riscul de diabet.
Unii dieteticieni fac observația că o alimentație săracă în carne și lactate ar duce la scăderea masei musculare și la osteoporoză. Convingerea lor este însă greșită. Un studiu amplu efectuat în Suedia a demonstrat că, în realitate, pericolul de a dezvolta osteoporoza crește atunci când se beau mai multe pahare de lapte pe zi. Cercetătorii de la Harvard Uni­versity care s-au ocupat și de consumul de lapte la copii și adolescenți nu au constatat efecte pozitive, ci mai degrabă dezavantaje. Faptul că era vorba de un studiu pe termen lung le-a permis să în­registreze, printre altele, câteva decenii mai târ­ziu, o frecvență sporită a fracturilor de col femural. Calciul din lapte n-a avut niciun rol de protecție. Dimpotrivă: la bărbații care beau lapte, rata frac­tu­rilor a fost ceva mai ridicată, comparativ cu me­dia calculată pentru populația masculină. În gene­ral, ei erau și mai înalți (se știe că laptele con­­ține hormoni de creș­tere), iar înălțimea le-a mărit su­plimentar riscul.
Consumul de carne determină și creșterea se­creției de hormoni ai stresului. Pentru aceasta, este de ajuns să mâncăm carne la o singură masă. Dacă persoanele cărora li s-a servit un fel de mân­care cu carne sunt supuse imediat după aceea unui test de anduranță, ele vor re­zis­ta mai puțin la stres decât unele care au ingerat numai alimente vege­tale. Probabil că este și acesta un ele­ment ce contribuie la faptul că pro­teinele animale constituie un factor fa­vo­rizant al bolii maligne.
La ce concluzie vom ajunge, după tre­cerea în revistă a acestor infor­ma­ții? Ar tre­bui să devenim cu toții ve­geta­ri­eni? Dacă luăm în con­siderare aspectele pre­­zen­tate mai sus, ca și pro­­ble­mele etice ge­ne­ra­­te de creșterea indus­trială a animalelor, de po­lua­rea mediului și con­­sumul de ener­gie, răs­pun­sul nu poate fi decât unul singur: DA.

Vegetarieni sau vegani?

Însă multora dintre noi le vine greu să-și ima­gineze că ar putea trăi ca vege­tarieni pentru tot restul vieții. Actualmente, bărbații de pe conti­nentul nostru consumă în medie 1,2 kilograme de carne pe săptămână, iar femeile 600-700 grame. So­cietatea Americană de Nutriție apre­ciază ca utilă can­titatea de 300-600 grame, ceea ce este de neînțeles, deoarece carnea nu are aproape deloc va­loa­re nutritivă, în schimb, aduce cu sine o mul­țime de factori de risc: grăsimi saturate, pro­teine ani­ma­le, urme de antibiotice, hormoni, viruși și substanțe organice cu acțiune toxică persistentă. Pe lângă toate acestea, în carnea friptă la grătar sau prăjită în tigaie, ca și în cea conservată prin afu­mare, se formează hidrocarburi aromatice po­li­ciclice, ex­trem de nesănătoase.
În esență, nu vi se propune altceva decât un schimb: cu cât veți consuma mai puțină carne, cu atât puteți mânca mai mult din altele. Iar dacă alter­nativa include alimente sănătoase, ca legumele, cerealele integrale, leguminoasele și nucile, vă veți reduce enorm riscul de afecțiuni cronice. Vita­mi­nele și substanțele vegetale secundare pe care ele le conțin combat cancerul, arterioscleroza, hiper­ten­siu­nea, bacteriile, virușii, radicalii liberi și infla­mațiile.
Însă medicina complementară se ferește să ins­ti­tuie legi rigide, ea ține seama întotdeauna de to­leranța individuală. Nutriționistul Franz Xaver Mayr a fost cel dintâi care a făcut observația că hra­na vie, oricât de sănătoasă ar fi, nu este tolerată de toată lumea. Alimentele ar trebui fierte înă­bu­șit după metoda asia­tică/ayurvedică, ori con­di­mentate corespunzător (de exemplu: salată de varză, asezo­nată din belșug cu chimen).

O stare de bine superioară

După câteva săptămâni de re­gim vegetarian, veți constata că vi s-a schimbat gustul. Dintr-odată veți descoperi plăcerea pe care v-o dau legumele, legu­mi­noa­sele, fructele, nucile, bogăția lor de aro­me. Destul de repede veți ob­ser­va și o accentuare a stării ge­nerale de bine. Există studii pre­liminare care confirmă faptul că trecerea la o alimentație vege­tariană îmbunătățește starea de spirit. Dispo­ziția mai sumbră a con­sumatorilor de carne s-ar putea explica prin otrăvurile produse de ani­male în condițiile creșterii lor în masă, apoi în timpul transportului și, în final, al sacrificării.
Canalul german de televiziune ZDF a organizat un experiment interesant: unui grup de voluntari i s-a dat șansa de a testa rețete vegane, vreme de mai multe săptămâni. Unui al doilea grup i s-au oferit mâncăruri cu carne. În ambele variante, preparatele au fost de o calitate ireproșabilă, fiind pregătite de bucătari reputați. Medicul care a avut misiunea de a ține sub observație participanții pe toată perioada derulării experimentului a declarat că, în mod evident, cei ce primeau hrană vegană aveau o stare psihică mult mai bună.
Un model de alimentație ideal pentru sănătate este cel lacto-vegetarian, care include cantități re­zo­nabile de lactate, neapărat bio, obținute în gos­podării țărănești. În orice caz, trecerea directă de la alimentația obișnuită la cea vegană reprezintă o provocare. Având în vedere acest lucru, medicii na­tu­ropați le propun de obicei pacienților să încerce mai întâi formula lacto-vegetariană, deoarece brân­za, iaurtul și alte produse lactate extind consi­de­ra­bil gama de nutrienți. Din oferta de lapte și brân­zeturi, alegeți pe cât posibil produse de calita­te, bio, cu cât mai puține grăsimi, iar dacă vreți să faceți economie, economisiți mai bine la cantități.
În cazul când dieta vegană constituie o opțiune valabilă pentru dvs., aveți grijă să vă procurați o di­ver­sitate de legume, semințe și produse din făină in­tegrală și să vă asigurați un aport îndestulător de pro­teine ve­getale. Un conținut ridicat de proteine ve­­getale se găsește în leguminoase (fasole uscată și linte) și în produsele din făină integrală, care ar trebui consumate în cantități suficiente mai ales de per­soanele trecute de 60 de ani, fiindcă la această vârs­tă necesarul de proteine crește. Importantă pen­tru vegani este și administrarea unui supliment de vitamină B12, căci o carență poate provoca afec­­țiuni neurologice sau modificări ale com­po­ziției sân­gelui.