Răspuns pentru I.D. - Sibiu, F.AS nr. 1353 - "Cum pot evita recidiva ocluziei intestinale?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Înțelegem prin ocluzie intestinală condiția pa­to­logică prin care are loc un blocaj complet sau par­țial, fie la nivelul intestinului subțire, fie la nivelul colonului. Acest blocaj împiedică conținutul intes­ti­nal să își urmeze cursul de-a lungul tractului intestinal și se traduce de obicei prin semne și simptome care pornesc de la distensia abdominală cu dureri spasmodice și crampe, până la episoade de vomă și chiar oprirea tranzitului pentru materiile fecale și gazele intestinale.
Mai multe cauze pot fi incrimi­nate pentru instalarea unui ase­menea fenomen obstructiv. Astfel, cea mai frecventă cauză, atunci când vorbim despre intestinul sub­țire, o reprezintă prezența țesutului cicatricial, altfel spus, a unor aderențe consecutive unei operații anterioare. Toto­dată, herniile sau răsucirile intestinelor (volvulus) sunt, de asemenea, cauze frec­vente de obstrucție a intestinului subțire. La nivelul colonului, o cauză frec­­ventă a ocluziei este exis­tența unei mase tumorale, o obs­trucție me­canică ce blo­chează fizic deplasarea conți­nu­tului in­testinal.
Uneori, însă, distensia ab­do­minală și impo­sibilitatea de a avea scaun rezultă nu din blo­cajul fizic, ci din inca­pa­ci­tatea intestinului de a înde­părta ma­teriile fecale. Acest fenomen poartă denumirea de ileus adi­namic (paralitic) și poate apărea după un traumatism abdominal.
Alte cauze posibile în apa­riția ocluziilor in­testinale pot fi pancreatita, peritonita, leziunile vaselor de sânge care irigă intestinele și anomaliile metabolice, cum ar fi nivelul redus de potasiu ori administrarea de narcotice (morfina).
Este important de știut că, precum în cazul dvs., dacă obstrucția blochează aportul de sânge la nivel intestinal, țesutul interesat se poate necroza crescând posibilitatea de cangrenă și perforație intestinală, amândouă fiind considerate drept risc de viață.
* Tratamentul ocluziei intestinale este variabil, deși de obicei se recurge la aspirația nazo-gastrică, prin care este extrasă secreția intestinală și aerul acu­mulat. Această procedură reduce distensia ab­dominală, pierderile lichidiene fiind înlocuite cu perfuzii intravenoase.
Deși se cunosc situații când cauzele ocluziei se re­zolvă spontan, după ce distensia a fost înde­părtată, în cazurile în care obstrucția nu se remite, tratamentul chirurgical devine necesar pentru îndepărtarea obstacolului. În cadrul intervenției chirurgicale este posibilă îndepărtarea țestului cicatricial sau desfacerea nodulului intestinal cu potențial ocluziv.
* Prevenția instalării ocluziei intestinale constă în adoptarea unui regim alimentar bazat în special pe alimente cu conținut adecvat de fibre alimentare (cereale integrale, legume și fructe), un consum adecvat de lichide, evitarea consti­pației, evitarea alimentelor cu conținut mare de grăsimi animale, evitarea dulciurilor rafinate și a zahărului alb, renunțarea la tutun, alcool, băuturi acidulate care produc gaze intestinale în exces, efectuarea de exerciții fizice pentru întărirea planșeului muscular abdominal etc.
* Din punct de vedere al terapiei naturiste, extractul de Orz în forma lichida este un remediu binevenit, atât în profilaxia, cât și în tratamentul curativ al ocluziilor intestinale.
Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Am dureri cauzate de candidoza bucală"
(Răspuns pentru MATILDA H., F. AS nr. 1350)


Răspunzătoare de erupția repetată de afte la nivel bucal, Candida Albicans este o ciupercă de fermentație ce apare în mod normal în intestine și care se hrănește cu carbohidrații din alimente (biscuiți, pâine, paste făinoase, brânză tare de oaie, vacă sau capră, alcool, oțet, zahăr, pră­jituri, alimente fermentate).
Imunitatea ține ciuperca sub control. Când Can­dida crește peste anumite limite, o zonă mare din intestin unde se găsesc enzimele necesare la buna digestie chimică a alimentelor este blocată, astfel se inhibă absorbția vitaminelor și mineralelor, organismul având senzația de epuizare fizică.
Tulburările de echilibru hormonal de la meno­pauză (sau la ciclu - în cazul femeilor tinere), re­du­cerea nivelului de estrogeni, stresul, dieta nesă­nătoasă, folosirea unor antibiotice ce duc la scăderea rezistenței organismului, poluarea - sunt câțiva factori fa­vorabili înmulțirii acestei ciuperci.
Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele cu un sistem imunitar scă­zut, cele care folosesc sau au fo­losit pilule anticoncepționale, cele cu lipsă majoră de acid clor­hidric la nivelul mucoasei gastrice, care consumă alcool, cele cu dezechi­libru hormonal (sarcină, meno­pauză), cele cu afecțiuni en­docrine (diabet), anemie etc.
Proliferarea candidei la nivelul intestinului și alterarea echilibrului acido-bazic apare la femeile tinere din cauza pastilei contraceptive orale ce produce la nivelul va­ginului o creștere cu 50% a glu­co­zei - hrană foarte agrea­tă de can­dida. Persoanele ce suferă de această afecțiune de multă vreme necesită un tratament de 3-6 luni și regim alimentar.
- Atenție! Membrii cuplurilor își pot transmite infecția de la unul la altul, în timpul actului sexual.
Această infecție micotică se extinde foarte re­pede și prin sărut. Totodată poate produce mân­că­rimi și disconfort.
În general, factorul declanșator ce duce la o re­producere masivă a aces­tei infecții este tratamentul cu anti­biotice, care poate omorî populațiile de bacterii benefice, ucigașe ale candidei.
- Atenție! Toate femeile care pre­zin­tă această infecție micotică vor evita contactul sexual până când ciu­perca va fi eradicată. Soțul va efectua ana­lize specifice.
- Simptome: datorită unui sistem imunitar scăzut și a consumului de antibiotice, candida poate atinge zona bucală, sistemul di­gestiv, pielea, siste­mul ner­vos și tractul genito-uri­nar, provocând: de­presie, ba­­lonări, gaze, dia­ree, aler­gii, crampe, du­reri de cap, plăgi albe pe limbă și crăpă­turi, ner­vo­zitate, mâncărimi, infecții urinare, amețeală, in­­som­nie, bubițe, parestezii, glosopiroză, dureri (glo­so­dinie), ustu­rimi, înțe­pă­turi, limbă albă etc.
- Interzis: 6 luni nu con­­su­mați alimente dulci (bomboane, biscuiți de orice fel, prăjituri, cozonac, ciocolată, zahăr, Coca Cola, Pepsi, băuturi din co­merț îndulcite), alcool, vitamina B sau C, sucul de lămâi sau portocale, băuturile răcoritoare cu acid citric (Adria), alimente conservate, fructe deshi­dratate, șuncă, oțet, somon afumat, pește afumat de orice fel, îndulcitori artificiali, antibio­tice, car­bohidrați - cartofi prăjiți, diuretice, corti­costeroizi, betablocante, cafea, cacao, ciuperci pră­jite, cârnați, glucoză, melasă, făină albă, siropuri, sucurile cu pulpă de fructe, fructele la cutie în sirop, drojdia de bere, sifonul, apa minerală, cerealele prelucrate, var­za acră, murături, orez alb, paste făinoase, mie­re, lapte, alune, migdale, brânză topită.
- Nu folosiți: Ranitidină, Cimetidină, laxative, Diazepam (Valium).
- Alimente permise: pâine integrală, mămăligă, carne de curcan, rață, iepure, miel, ied, gâscă, ouă fierte, iaurt dietetic natural, mazăre, fasole cu usturoi, carne fiartă cu usturoi, ulei de măsline, bame, apă plată, brânză dietetică de vacă, roșii, varză albă - salată, ciorbe și supe acrite cu puțin borș sau corcodușe, semințe de floarea-soarelui, fructe proaspete - mere, zmeură, pepene verde, căpșuni fără adaos de zahăr, mâncăruri cu ceapă și usturoi, salată verde, ardei gras, pește proaspăt fiert, semințe de dovleac.
- Tratament alopat: Diflucan (Fluconazol) 50 mg/zi - 2 săptămâni, urmate de o singură doză de 150 mg pe săptămână - 4 săptămâni, Nystatin, Clotrimazol, Miconazol, Dactarin, Lactobacili etc.
- Tratament naturist: Bio Care, Biiolicaps - 120 capsule, Eradicin Forte, Cat's Claw, Golden­seal Root, Carotenoid Complex, Imunity Stem, Jarro Dophilus + Fos/EPS, Colostrum Prime Life, For­mula Candida, Pau D'Arco, Gastritix, Saccharo­myces Boulardii + MOS, Candida CH9, Mercurius Solubilis; Cymbio - comprimate masticabile.
- Ceai anticandidoză: Năpraznic, trifoi-roșu, urzică, coada-șoricelului. Îndulcitori: folosiți Stevia Abarudavania lichidă.
- Tratament de excepție: din 3 în 3 ore aplicați pe limbă cu un bețișor cu vată Pimafucin, soluție 1 ml, astfel: după masa de dimineață (ora 7), 10, 13. La ora 8 luați 1 tabletă Stamicin masticabilă. Ora 13 - masa de prânz. Orele 14, 17, 20 ungeți iar limba cu soluție. La ora 20.30 serviți masa de seară. La ora 14.30 și 21 mai luați câte o tabletă Stamicin. Aten­ție! Între orele 7-13 și 14-20 nu consumați ni­mic! Pe durata tratamentului nu consumați lactate!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Cum pot salva de la amputare un picior diabetic?"
(Răspuns pentru MARIA D., F. AS nr. 1351)


Diabetul zaharat, mai ales cel in­su­lino-de­pendent, face ravagii ireme­dia­bile în întregul orga­nism din cauza folosirii insulinei de sinteză chi­mică. Se știe deja că incidența neuropatiei dia­be­tice și a celorlalte afecțiuni asociate este maximă!
O cură de durată (circa 6 luni) cu ar­gilă ALGO, administrată în doze de șoc (200 g/zi) vă poate salva piciorul de la ampu­tare. Mai mult, sunt șanse ma­xime ca argila să rezolve cauza problemei (neu­ro­patia diabe­ti­că)! Argila îmbu­nătățește uneori spectaculos cir­cu­lația periferică și este posibil ca în timp să scadă ușor chiar și gli­­cemia. Nu vă grăbiți cu ampu­­tarea picio­rului, aveți șan­se mari să îl sal­vați. După 6 luni se pot trage con­cluzii, cu si­gu­ranță starea dvs. ge­ne­rală de sănătate va fi mult mai bună. Pentru detalii vă rog să mă contac­tați la tel. 0788/233.873.
Aveți nevoie de 6 kg de argilă ALGO în fiecare lună (o găsiți în magazinele naturiste sau o puteți co­­manda direct la firma noastră, la tel. 0258.865.677).