Longevitatea, o amenințare

Ion Longin Popescu
Se împlinesc, la 4 martie, trei ani de când sti­ma­bila doamnă Christine Lagarde, șefa Fondului Mo­netar Internațional (FMI), a avertizat că media de viață a lumii se schimbă, că oamenii trăiesc mai mult ca îna­inte, că "faptul este un risc pentru economia globală".

Fenomenul a intrat și în atenția presei. Mulți publiciști străini urmăresc pas cu pas dezbaterile FMI des­pre îm­bă­trânirea popu­lației globului. Cu fie­care oca­zie, eco­nomiștii și finanțiștii din ce­lebrul Fond devin tot mai amenin­țători. Ei avertizează companiile și corporațiile să-și re­ducă mărimea pro­fitului și să intervină pentru pre­lungirea vârstei de pen­sionare. Cauza? "Există riscul ca oamenii să tră­iască mai mult decât era de aș­tep­tat". Economistul spaniol José Vi?als, speriat de mă­rimea populației mondiale, ajunsă la 7,5 miliarde de locuitori, spune pe șleau: "Dacă longevitatea crește cu trei ani peste ceea ce este prevăzut până în 2050, costul îmbă­trânirii - care deja este enorm pentru Guverne, între­prinderi, societăți de asigurări și par­ticulari - va crește cu 50% în economiile avansate și cu 25% în țările aflate în curs de dezvoltare". "A trăi mai mult este bine, dar are un risc financiar sem­nificativ. De aceea, trebuie să ne îngrijorăm acum pen­tru riscurile longevității". Care este, de fapt, rea­litatea? Istoria ne ajută să o înțelegem. În 1750, spe­ranța de viață în țările Europei Occidentale nu ajun­gea la 40 de ani! Din 1900, până în 2010, spe­ranța de viață a crescut la 80 de ani! Pentru anul 2050, spe­ranța de viață, pornind de la vârsta actuală de 60 de ani, va crește cu 26 de ani în economiile avansate și cu 22 de ani în țările în curs de dezvoltare. Christine Lagarde le cere guvernelor să conștientizeze realitatea și să admită că îmbătrânirea le poate crea probleme serioase în viitor. Cum vede finanțista de la Paris re­zol­varea situației? Prin creșterea vârstei de pensionare de la 65, la 70 de ani (ea însăși este o stimabilă doam­nă de aproape 80 de ani). Deja, în 2023, în Australia se va ieși la 67 de ani la pensie.
Unii se bucură, alții nu. După o viață de muncă, era bună și o pensioară mai lungă... Oricum ar fi, fap­tul că senectutea devine o problemă de criză eco­no­mi­că mondială te bagă în sperieți. În loc să te bucuri de viață lun­gă, te gândești cum să trăiești mai puțin. Nu te mai temi că, păcătosul de tine, te ia necuratul, ci că te ia FMI.