Vestitorii primăverii

Iulia Vlad
Primele flori ale primăverii și-au făcut deja simțită pre­zența gingașă prin parcuri și la margini de păduri. Acum e timpul să experimentați câteva rețete de frumusețe cu toporași și ghiocei, două flori delicate, care vă vor face să împrumutați din prospețimea lor.

Toporași

Tonic cu toporași
Ingrediente: 50 gra­me flori de to­porași proaspete sau uscate (două linguri), o cană cu apă.
Puneți apa pe foc și când cloco­tește, adăugați toporașii. Tra­geți va­sul deoparte și lăsați infuzia să stea acoperită o oră. Stre­curați și loțio­nați-vă tenul cu ajutorul unui tampon de vată, dimineața și seara. Are efect antibacterian, antiin­flamator, de re­ducere a iritațiilor pie­lii și de îm­prospătare. Se potri­vește oricărui tip de ten. Se păstrează la rece nu mai mult de 3 zile.

Mască pentru catifelarea și frăgezirea feței
Ingrediente: 50 grame flori de toporași, 2 linguri cu miere, câteva picături de ulei de măsline.
Se toacă mărunt florile de topo­rași și se amestecă cu mierea, apoi se adaugă uleiul. Se întinde compoziția pe față, se lasă să acționeze 20 de mi­nute, apoi se clătește cu apă călduță.

Tratament pentru ten sensibil
Ingrediente: jumătate de cană cu infuzie concentrată de flori de topo­rași, 2 lingurițe miere.
Amestecați infuzia de toporași cu mierea, apoi faceți comprese cu ti­fon, pe care le aplicați pe față 15 mi­nute, seara.

Ulei de toporași
Ingrediente: flori de toporași, ulei de migdale, de susan sau de floarea-soarelui.
Mod de preparare: umpleți un recipient din sticlă cu flori de topo­rași mărunțite, turnați apoi uleiul să le acopere. Închideți ermetic și lăsați să stea timp de 8-10 zile la loc lu­minos și cald, agitând în fiecare zi. Filtrați uleiul și depozitați-l la rece și întuneric, în recipient de sticlă. Ule­iul de toporași se aplică în cantitate mică, cu masaj ușor, pe ten și corp. Are efect emolient, calmant, de es­tompare a cicatricelor vechi.


Ghiocei

Loțiuni cu efect de albire și ștergere a petelor de pe piele

1. Ingrediente: 50 grame ghiocei uscați (2 linguri), o cană apă.
Puneți apa pe foc și când cloco­tește, adăugați ghioceii. Trageți vasul deoparte și lăsați-l să stea acoperit cu capac, o oră. Strecurați și loționați-vă tenul cu ajutorul unui tampon de vată, dimineața și seara. Se păstrează la rece nu mai mult de 3 zile.
2. Ingrediente: ghiocei (doar flori) uscați, oțet de mere, apă disti­lată.
Mod de preparare: umpleți un reci­pient din sticlă cu ghiocei mă­runțiți, turnați apoi oțet de mere să îi acopere. Închideți ermetic și lăsați loțiunea să stea la macerat timp de două zile (agitați de mai multe ori pe zi). Se strecoară lichidul și se ames­tecă cu aceeași cantitate de apă dis­tilată. Loționa­ți-vă tenul dimineața și seara, insistând pe zonele cu pete. Se păstrează la rece o săp­tămână.