Recapitulare de primăvară - Primele verzituri

Iulia Vlad
- În curând, piețele noastre vor fi pline de verzituri. Proaspete, "autentice", culese din pădure sau din grădini, ele sunt primele "medi­camente" din farmacia naturii menite să ne energizeze, după lungile luni ale iernii. Dați iama în ridichi, urzici și leurdă! Porniți chiar dvs. pe urmele lor! Lângă ele, în iarbă, vă așteaptă și primăvara, cu miresmele ei dătătoare de o mie de vieți -

Ridichea de lună

Roșioare, crocante și proaspete, ridichile roșii "de lună" sunt nelipsite din salatele de primăvară, cărora le dau aspect atractiv și gust apetisant. Ele sunt și un medicament natural de excepție.

Un aliat pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare
Unul dintre cele mai importante daruri ale ridi­chilor este calitatea lor de a optimiza func­ționarea ficatului și a vezicii biliare. Sunt binefă­cătoare în cazul insuficienței hepatice, steatozei hepatice, dischineziei biliare. De asemenea, ridi­chile ne ajută să evităm formarea microlitiazei la vezica biliară (dar și la aparatul urinar), să di­zolvăm și să eli­minăm pietrele deja existente.

Rețete:
* Consumați o dată sau de două ori pe zi, îna­inte de mese, câte o porție de salată din ridichi tă­iate mărunt, asezonate cu lămâie și ulei de măsline.
* Beți de două ori pe zi, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de mese, câte 50 de grame suc de ridichi proaspete. Poate fi îmbunătățit la gust prin adăugarea de suc de morcovi.

Remediu pentru boli respiratorii
Datorită proprietăților antiseptice, emoliente, decongestionante și expectorante, ridichile roșii sunt de mare ajutor în bronșită, astm, răceală, rinită, sinuzită.

Rețete:
* Luați de 4 ori pe zi, câte 2 lin­guri cu suc de ridichi, proaspăt stors.
* Consumați de două ori pe zi 2-3 ridichi date pe răzătoare, în amestec cu măr sau morcov ras.
* Peste 100 grame de ridichi tăiate feliuțe, tur­nați un litru de apă fierbinte și lăsați să stea timp de o oră. Beți din lichidul rezultat de mai multe ori pe zi, până când simptomele dispar. Puteți adăuga puțină miere și scorțișoară, pentru a spori efectul și pentru a îmbunătăți aroma.


Leurda

Dacă vă plimbați prin pădure și vă ajunge la nas miros de usturoi, undeva, în apropiere, crește leur­dă. Plantă cu frunze lungi și flori asemănătoare cu ghioceii, imediat ce este mâncată, se transformă în medicament.

Ajutor în boli respiratorii, imunitate crescută și vitalitate
Excelentă pentru întărirea imunității și amelio­rarea infecțiilor respiratorii, ea înlătură totodată oboseala, astenia de primăvară și sporește apetitul. Leurda este un "paznic" de încredere împotriva bolilor, verificat încă din vremuri străvechi. În Roma antică planta a fost folosită pentru a preveni ciuma, holera și alte infecții.

Rețete:
* Consumați de două ori pe zi, înainte de masă, câte o salată preparată dintr-o mână de leur­dă tăiată mărunt, în amestec cu mărar, pătrunjel și câteva foi de salată verde. Se adaugă suc de lămâie sau oțet de mere, sare și puțin ulei de măsline.
* Peste o lingură cu frunze de leurdă mărunțită se toarnă o cană cu apă cloco­tită. Se lasă 20 de minute acoperit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Luați câte o lingură cu sirop de leur­dă, de 4 ori pe zi, sau 30 de picături de tinctură de leurdă de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă. Ambele preparate se găsesc în farmacii.

Protector pentru sistemul cardiovascular
Efectele binefăcătoare ale leurdei se extind și asu­pra aparatului cardiovascular. Ea previne și ame­liorează ateroscleroza coronariană, hiperten­siunea arterială, colesterolul cresc­ut. De asemenea, este bi­nefăcătoare în tulburările siste­mului venos superficial (varice, tromboflebită).

Rețete:
* Consumați salată de leur­dă de două ori pe zi.
* Presărați frunze crude sau uscate de leurdă în tocănițe, ciorbe, supe și alte mâncăruri.
* Luați câte 30 de picături de tinc­tură de leurdă, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pa­har cu apă.
* Beți zilnic câte 3 căni cu infuzie de leurdă: peste o lin­gură cu frunze de leurdă mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă 5 minute acoperit, apoi se strecoară.


Urzica

Iarna nu apucă să-și adune ultimele zăpezi și să plece de unde-a venit, că urzicuța cea pișcăcioasă și verde precum smaraldul cuce­reș­te locurile virane și marginile de păduri. Modestă și mărunțică, este un adevărat explozibil pentru energia de primăvară.

Stimulent digestiv
Urzica face ca pancreasul, vezica biliară și sto­macul să funcționeze corect și să reglementeze în­treg sistemul digestiv. De asemenea, mărește se­crețiile necesare în descompune­rea alimentelor care conțin lipide sau proteine. Urzica funcționează și ca un excelent laxativ, deoarece con­ține mucilagii care favorizea­ză pe­ristaltismul intesti­nal.

Rețete:
* Consumați în fiecare zi o porție de urzici fierte, condimen­tate cu usturoi și piper.
* Infuzie de urzică: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de urzică mă­runțite. Se lasă la infuzat 5 mi­nute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Adăugați urzici tinere în salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu carne, piure, pilaf, chiftele.

Remediu pentru diaree
* Faceți un decoct din 3 linguri cu rădăcină de urzică uscată și mărunțită, care se fierbe timp de zece minute într-un litru de apă. Beți trei-patru căni pe zi, până la stabilizare.

Dușmanul aterosclerozei
Această boală a sistemului circulator este cau­zată de întărirea arterelor în urma depunerii plăcil­or de aterom - grupuri lipidice (colesterol) care aderă la peretele interior. Ca urmare, pot apărea: infarct miocardic, accident vascular cerebral, em­bolie, anevrism etc. Pentru a evita aceste neplăceri, pe lângă o dietă cu consum redus de sare și de gră­simi, este necesar să consumăm urzici. Cantitatea mare de clorofilă pe care o conțin activează cir­culația sângelui și scade nivelul colesterolului.

Rețete:
* Preparați suc din urzici proaspete. Un sfert de pahar cu suc pe zi este doza optimă.
* Adăugați urzici crude (vâr­furi) - la salate și alte mâncăruri.
* Luați pulbere de urzici us­cate, câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă.
* Luați câte 30 de picături de tinctură de ur­zică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.

Împotriva carenței de vitamine și minerale
Când concentrația de fier în sânge scade, apare anemia. Fie­rul poate fi recuperat prin consu­mul frecvent de urzici. Clorofila conținută în a­ceas­tă plantă stimulează formarea de globule roșii. Producția insuficientă de globule roșii este una dintre cauzele apariției anemiei.

Rețetă:
* Pentru a trata sau a reduce anemia, puteți consuma în fiecare zi o porție de urzici fierte, in­clusiv apa în care au fiert. Tratamentul durează între trei și șase săptămâni și este necesar să se țină în paralel și o dietă pentru a depăși anemia.

Oprește sângerările
Urzica este hemostatică. A­ceasta înseamnă că are capaci­ta­tea de a opri sângerarea, acțio­nând ca vasoconstrictor. Este uti­lă în trata­rea hemofiliei, o boală ereditară care se caracteri­zează prin pro­ducerea de hemoragii foarte abun­dente, interne sau externe. Și, de asemenea, este de ajutor în caz de menstrua­ție dureroasă și abun­dentă, hemoptizie (expulzarea de sânge prin căile respi­ratorii, din cauza sângeră­rilor în plămâni) și în cazul sângerărilor în tulburări de menopauză.

Rețete:
* Beți un sfert - o jumătate pahar suc de urzici proaspăt pe zi.
* Luați câte o linguriță cu pulbere de urzici us­cate, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puțină apă. Dacă sângerarea este nazală, se poate folosi o metodă mai simplă: înmuiați un tampon de vată în sucul de urzici și introduceți-l în nas.