Misterele frumuseții orientale

Gilda Fildan
Dedicație pentru doamne și domnișoare

Tot mai multă lume se interesează astăzi de Ayurveda. Se organizează periodic cursuri, iar pe internet pot fi urmărite tutoriale video, workshop-uri sau bloguri ce-i sunt dedicate. E adevărat că ele se ocupă în primul rând de principiile ayurvedice referitoare la alimentație, însă din ce în ce mai frecvent se întâlnesc și su­biecte legate de frumusețe: strălucirea ochilor, lu­mi­nozitatea pielii, suplețea și luciul părului - cu alte cuvinte, de ceea ce se înțelege în Ayurveda prin seducția feminității.
Unul dintre principiile de bază ale acestei stră­vechi învățături indiene îl constituie cele trei dosha, energiile fundamentale ce se regăsesc în fie­care dintre noi, în proporții variabile, influențân­du-ne, de pildă, statura, părul și pielea, dar și tem­peramentul. Una dintre cele trei dosha ocupă întot­deauna o poziție dominantă, însă ea se combină cu elemente preluate din celelalte două. O stare bună de sănătate nu se poate asigura decât prin evitarea exceselor, respectiv prin menținerea în echilibru a celor trei tipuri de energie. Tehnicile de detoxifiere și îngrijire recomandate mai jos nu riscă să perturbe această balanță, ci au o valabilitate generală, fiind indicate pentru orice dosha.

Cum recunoaștem cele trei dosha

* Vata-dosha (corespunzătoare elementului aer) dirijează energiile aflate în mișcare în corpul nos­tru, de exemplu circulația sângelui, activitatea plă­mânilor și transmiterea influxului nervos. Oa­menii la care predomină acest tip constituțional au silueta înaltă și foarte zveltă, pielea sensibilă și uscată, firul de păr subțire și ondulat.
* Pitta-dosha (elementul foc) are în subor­dine procesele metabolice, digestia, temperatura cor­pu­lui și asimilarea substanțelor nutritive. Aici întâl­nim persoane cu statura robustă, atletică, părul su­plu și mătăsos și o piele sensibilă, care se înro­șește ușor, datorită irigației sangvine intense, și deseori prezintă pistrui.
* Kapha-dosha (elementul pământ) guver­nează tot ce este solid în structura corpului, cum ar fi sche­letul și dinții. Însușirile de bază sunt stabi­litatea și rezistența. Cei ce aparțin acestei categorii sunt oameni cu constituție vânjoasă și o ușoară ten­dință de îngrășare, cu pielea netedă, mai puțin sen­sibilă, cu porii dilatați, părul viguros și strălucitor.

Proceduri de detoxifiere

Curățarea, un element important în Ayurveda, are rolul de a evacua reziduurile toxice rezultate din metabolism fie pe calea intestinului, fie pe cea a pielii, prin transpirație. La curățarea internă se în­trebuințează anumite plante sau uleiuri, iar purifi­ca­rea mentală este susținută cu programe de yoga și meditație.

Pentru frumusețea pielii

* Fața și părul se spală întotdeauna cu apă călduță sau chiar rece, deoarece folosirea apei fier­binți în zona capului irită dosha și, în același timp atacă pielea, eliminând o parte din grăsimile con­ținute în mantaua de protecție a epidermei. Con­se­cințe: uscăciune, iritare, descuamări.
* Când vă spălați fața (cu apă curată), masați blând fruntea, tâmplele, sprâncenele, zona din ju­rul ochilor, de asemenea și ure­chile (pavilionul și conductul au­ditiv, atât cât poate pătrunde de­getul). Peste tot se află puncte re­flexogene.
* Dușurile și băile calde sunt indicate în special persoanelor de tip Vata, cunoscute pentru sensi­bilitatea lor deosebită la frig. Ce­lor din categoria Pitta, dotate în mod natural cu suficientă căldură, ca și celor din grupul Kapha, ca­racterizate printr-un metabo­lism ceva mai lent, le este de folos ca, după spălarea cu apă caldă, să plimbe capul de duș cu apă rece peste față, brațe și picioare. Sti­mu­lul rece determină organismul să acțio­neze în sens contrar, pro­ducând o căldură mode­rată și sănă­toasă, iar pielea bine irigată cu sânge con­feră o înfățișare proas­pătă. La sfârșit, se îndepărtează surplusul de apă cu mâna, după care se freacă tot cor­pul cu prosopul.
* Un ajutor neprețuit pentru ochii obosiți și iri­tați - inclusiv din cauza lentilelor de contact - este o baie de ochi cu apă dis­tilată sau cu o soluție spe­cială ce conține silur și aloe vera. Lichidul se pune într-un păhărel de sticlă de formă ovală, care se ține în dreptul ochiului deschis, apăsând ușor. Se dă capul pe spate, se în­chide și se deschide pleoa­pa de mai multe ori.
* Tehnica "jala neta" de curățare a nasului face parte din procedurile clasice Ayurveda, fiind utilă și pentru prevenirea răcelilor. La­vajul se exe­cută cu un duș nazal (procurat de la farmacie) și apă distilată sau fiartă și apoi răcită. Când ați terminat, înmuiați un beți­șor pentru urechi în puțin ulei de susan și ungeți-vă nă­rile, pentru a împiedica uscarea mu­coasei.
* Procedura de curățare a dan­turii. Veți avea nevoie de ceva timp ca să vă obișnuiți, însă este ideală pentru dinți și gingii, de asemenea împrospătează și respirația. Luați în gură o lingură de ulei de susan și mestecați-o printre dinți minimum trei minute. Moleculele de ulei cap­tează substanțele toxice și atrag bac­teriile care formează placa de pe suprafața din­ților. În final, scuipați uleiul în toaletă și raclați lim­ba, de la rădăcină până la vârf, cu muchia unei lin­gurițe sau cu o spatulă concepută special pentru această manevră. Astfel veți îndepărta bacteriile responsabile pentru miro­sul neplăcut al gurii. Apoi spălați-vă pe dinți ca de obicei.

Tratamente cu ulei

Cei cărora le plac uleiurile au toate motivele să se bucure, deoa­rece ele joacă un rol important în Ayurveda. Dar se utilizează și nu­meroase alte esen­țe de plante, ca neem, ghimbir sau curcuma, pe care industria cosmeticelor le in­troduce în prezent în formula mul­tor produse de îngrijire personală și wellness.
* Tenul uscat (tipic pentru Vata sau Pitta) își recâștigă suple­țea cu ajutorul uleiului de migdale. Destul de fluid, el intră ușor în pie­le. În schimb, pielea Kapha, mai degrabă grasă, se împacă bine cu gelurile și serurile.
* Un masaj zilnic cu ulei de susan catifelează pielea și în același timp temperează ener­giile Vata și Pitta. Iată cum pro­ce­dați. Înainte de duș, întin­deți o linguriță de ulei pe umeri și brațe, cu mișcări lungi, mân­gâ­ie­toare, în­drep­tate de la trunchi către extremități. La nivelul ar­ti­­culațiilor, descrieți rotații în sen­sul acelor de cea­sornic, care au rolul de a influența pozitiv câm­pu­rile energetice aflate în aceste zone. Cu a doua lin­guriță de ulei, masați blând toracele și abdomenul (superior și inferior), frământați mai energic pi­cioa­rele, iar în încheiere, masați-vă labele picioa­relor și mâi­nile. După aceea faceți duș și șterge­ți-vă doar tamponând cu prosopul.
* Ungeri cu ulei. Tratamentul cu ulei acțio­nează deosebit de intens, hrănind și curățind pielea dacă, de două ori pe săptămână, vă ungeți uniform cor­pul (fără să masați) cu una sau două linguri de ulei. Rămâneți astfel timp de câteva minute, după care faceți duș și apoi vă ștergeți prin tamponare cu un prosop.
* Program special de îngrijire a părului: înainte de spălare, masați scalpul și ungeți șuvițele de păr cu ulei de ricin presat la rece - întărește bariera de pro­tecție a pielii și dă luciu podoabei ca­pilare. În cazul când vă doriți un efect mai puternic, înfă­șurați-vă capul într-un prosop și lăsați "împa­che­tarea cu ulei" să acționeze peste noapte.