TEO TRANDAFIR - "Ca om de televiziune, faci în fiecare zi o sculptură în gheață"

Ines Hristea
Ceai de tei pe internet

- Au trecut 16 ani de la precedentul nostru interviu. La vremea aceea lucrai în PRO TV, între timp te-ai mutat la KANAL D. Teo "gră­su­ța" are acum siluetă de divă, face emisiuni se­rioa­se și a înființat o re­vistă on-line... Te simți un alt om decât acela care vorbea cu mine în 2002?

- În esență, nu, pentru că lucrurile pe care le realizezi nu te schimbă funda­men­tal. Pe de altă parte, da, s-au întâm­plat multe lucruri în viața mea. Am în­cercat să fac performanță cât m-am pri­ceput, cu privirea în jos, încercând să fiu cât mai puțin arogantă, am rămas un om cumințel, modest, care între timp s-a mai trezit în situații care i-au impus s-o ia din nou de la zero. Uite, și-acum am luat-o de la în­ceput cu Face­book-ul, în urmă cu nici o lună de zile. Am o pa­gină de Facebook care, după două zile, era deja urmărită de 2000 de oameni, ceea ce m-a făcut să mă simt minunat! În a treia zi, am făcut primul live și am avut 30 de privitori. Înainte erau zeci de mii, dar care poate nu-mi spuneau mare lucru, pentru că nu-i cunoșteam. Pe-ăștia 30 însă îi știu, sunt ai mei, mă simt ca-n familie, la în­cepu­tul începu­tului, și este fabu­los! Și mai am un pro­iect nou, on-line, care se numește "TEOria Show" și care e foarte curat, motiv pentru care se va duce pre­cum cuțitul încins în pa­chetul de unt: e vorba de niște pastile audio de 4 mi­nute, în care eu vorbesc liber, despre ce pof­tesc, fără să dau socoteală ni­mă­nui. "TEOria Show" e un soi de ceai de tei, pen­tru că în­cerc să le dau oamenilor un pic de liniște, un spa­țiu în care să nu-i ju­dece nimeni, unde doar să stea o proastă să le vorbească despre câte-n lună și-n stele, cu o voce pe care s-o re­cunoască, aceeași pe care o știu din 1990 încoace.

"Hrănește lupii, și nu se vor mânca între ei"

- Crezi în puterea de comunicare corectă a on-line-ului?

- La mine, proiectele "clasice" și cele din on-line merg în paralel de zbârnie. Până la urmă, con­tează ce spui și cui te adresezi, asta creează selecție. Și-apoi, cred că nimic pe lumea asta nu promovează doar binele și frumosul, în afară de Biblie și de cărțile pentru copii. Cred că există oa­meni de televiziune buni și oameni de tele­viziune proști, răi, rău intenționați, așa cum și în on-line există oameni care își aleg temele cu discer­nământ și merg pe pozitiv, după cum exis­tă și așa-numiții hater-i, niște persoane care se pitesc în spatele unor identități inventate, ca să-și zbiere frustrările, bieții de ei - fie-ne milă! În plus, on-line-ul lansează vedete pe care, în­tr-ade­văr, le validează publicul. Mai mult, on-line-ul se pliază pe programul tău liber: tu cauți în on-line ce vrei, când vrei. Televizorul, din ne­fe­ricire, nu poate să-ți ofere acest con­fort: emi­siu­nile sunt pro­gramate la o anume oră, ești aca­să, bine, nu ești acasă, le-ai pier­dut. Am putea să spu­nem că mediile astea do­uă se află într-o con­curență, dar eu cred că, dacă le dai de mân­care tuturor lu­pi­lor, ei nu se vor mânca între ei.

- Teo, nu pot să amân o întrebare "fun­da­mentală": cum ai reușit să slăbești așa de spec­taculos? Ai o siluetă de invi­diat... A fost greu sau ușor? Lupta cu kilo­gra­mele nu te-a stresat?

- Recunosc că am trecut prin niște momente cumplite! În perioada aceea, eram trimiși de tele­viziune, vara, la mare, să facem niște emisiuni și să câștigăm un ban. Aveam un hotel la dispoziție și niște familii nevoiașe, care nu văzuseră marea niciodată, și eu trebuia să-i servesc pe oa­me­nii ăia, deci trebuia să gătesc, să fac curat, să spăl WC-uri, să schimb cear­șa­furi și, în ge­ne­ral, să-i mulțumesc, fă­ră să mă ating de ni­mic din ceea ce în­sem­na mân­care. Era groaz­nic! Dar în niște ani, fiind totuși deșteaptă (multe atuuri n-am, dar deș­teaptă totuși sunt), mi-am dat seama că ima­ginea mea, de "Teo poftind la bucatele de pe masă", oferă privi­torului o imagine grotescă. Și-atunci mi-am zis: niciodată, în viața asta, eu n-o să mai poftesc la ce mănâncă altul. Așa am rezolvat problema: și pe-a mea, și pe-a celor din jur, care, săracii, ajun­seseră să se ferească să mai mănânce pe lângă mi­ne, ca să nu mă ispitească. Voința are o mare importanță în viață.

"S-a născut o stea!"

- Azi, la KANAL D, te afli la cârma a două emisiuni: "Teo Show", unde o vedem pe Teo cea dintotdeauna, veselă, cuce­ri­toare și inventivă, și "Vrei să fii mi­lionar", unde am descoperit o Teo cu to­tul diferită, serioasă, protocolară, chiar și cu un alt stil vestimentar. Trans­for­marea ți-a fost impusă?

- La "Vrei să fii milionar", am în­cercat să mă adaptez formatului, con­dițiilor, luminilor, pentru că mi-am dat seama că nu poți să joci țonțoroiu' în bi­serică. Sigur, am avut niște emoții foarte mari și încă am scăpări, fiindcă atitudinea mea caldă, empatică, mult mai deschisă decât a confraților care prezintă emisiuni de același gen, nu-mi dau seama cât de bine dă. Dar eu nu pot altfel. Eu mai rece nu pot fi. Ăsta e maximum de ati­tu­dine auto­ritară la care pot ajunge, nepre­făcându-mă. Că, sigur, așa, și eu aș putea să joc rolul vrăjitoarei rele, încălecate pe mătură, dar nu vreau să joc un rol. Și nici nu mi s-a cerut. De altfel, nu mi s-a cerut nimic, ceea ce m-a și ener­vat! (râde) Ie­șeam din emisie și ziceam: "Măi, fraților, cum a fost? Să fie mai așa, mai pe stânga, mai pe dreapta... cum? Că eu merg aici în orb!" Și toată lumea îmi răspundea: "E perfect așa!". Când repre­zen­tan­tul bri­tanic al forma­tu­lui emi­siunii,a venit să vadă ce facem și am dat probele, mi-a zis: "A new star is born!" ("S-a născut o nouă stea!") Cu toții am fost atât de fericiți! Și, ca dovadă că facem treabă bună, omul nici n-a stat cât ar fi trebuit. Ne-a spus: "Eu, mâine, plec. Am în­credere că faceți ce trebuie!". Asta pen­tru că, într-adevăr, suntem o echipă ex­celentă. În altă ordine de idei, emi­siu­nea asta e un loc unde pot să mă desfășor "alt­fel", care-mi oferă alte posibilități decât "Teo Show". "Teo Show" e un format ex­celent, dar ca­re merge pe o altă direcție. Deci "Vrei să fii mi­lionar" a venit și mi-a umplut un gol, a echi­li­brat balanța mea per­sonală, în cadrul profesional. În mine, emisiunile astea două se completează reciproc.

Fluturii trebuie să fie neapărat colorați

- Ești unul dintre cei mai longevivi oameni de televiziune din România, iar succesul tău la public pare inepuizabil. Întrebarea este: pofta ta de televiziune e "la fel de inepuizabilă" sau, după atâția ani, s-a mai fanat?

- Dacă se fanează, mori! Ca om de tele­vi­ziune, tu faci, de fapt, în fiecare zi, o sculptură în gheață. Opera ta este atât de aproape de inexis­tent, încât, dacă nu pui pasiune în ea, nu mai este deloc. Sau, uite, imaginează-ți că rezultatul mun­cii tale e un fluture. Care trăiește o zi. Nu poți să te-apuci să faci fluturi urâți sau mono­cromi, doar pentru că tu nu mai ai chef. Oamenii nu se vor uita la niște fluturi mono­cromi. Tu trebuie să le pui cu­loare, să-i pastelezi în conti­nuare. Sau să te lași cu totul de făcut flu­turi. De emisiunea mea de-acum trei săptă­mâni nu mai știe nimeni. Ce fac azi con­tează. Or, dacă azi eu fac o emi­siune mo­no­cromă, oame­nii vor fi nemul­țumiți. Deci, ori fac o emi­siune colorată, care să placă, ori mă las cu totul de făcut emisiuni. În me­seria asta, dacă pa­siu­nea dispare, lumea nu se mai uită la tine, și ești pier­dut.

- În ultima vreme te-ai apucat și de ținut con­ferințe. Ce te-a mâ­nat către ele?

- Eu nu mă duc la conferințele alea că vreau eu. Mie nici nu-mi place să țin conferințe. Le țin pentru că oamenii vor. Ei mă cheamă să ne în­tâlnim, să vorbim despre diverse probleme. "La Oradea? Facem! La Chișinău? Facem! La cuta­re? Facem!". Uite, într-o duminică, m-au chemat la o conferință restrânsă, organizată într-o ceai­nărie din Pitești. Am stat acolo de la 5 până pe la 8, împreună cu 30 de gagici, bând ceai cu ușile închise și vorbind despre lucruri diverse. Sin­gura mea rugăminte este ca, în clipa în care în­cepe conferința, nimeni să n-o înregis­treze și să vor­bim adevărat despre adevăr. Se ridică o doamnă și întreabă: "M-a lăsat bărbatu' cu ochii-n soare și am un copil. Și tu ai pățit-o. Ce-ai fă­cut?". Alta întreabă: "Aș vrea să renunț la meseria pe care-o am și să mă apuc de altceva. Tu ce-ai face-n locul meu?". Alta: "Trebuie să mă mut de la ai mei și nu cred că mă pot întreține singură. Cum crezi c-ar trebui s-abordez si­tuația?". Deci eu nu mă pot duce la o conferință cu un plan de discuții clar, stabilit dinainte, pen­tru că întotdeauna sunt deraiată de realitatea din fața mea. Așa că mă duc la conferință cum m-aș duce la crâșmă: ce-o fi, o fi. Deschidem meniul, eu venisem să mănânc vițel, da' n-au, așa că iau cala­mari. Da' ăsta e și farmecu' conferințelor ăstora: începi într-un fel, toată lumea, în primele 10 minute, se uită la "doamna Teo", se fac schim­burile de priviri din categoria "Uite-o cât e de slabă! Uite-o ce bine arată!" (slavă Cerului!, n-am fost jignită nicio­dată în legătură cu aspectul fizic, mai ales că aș fi ipocrită să nu recunosc că acum sunt în vârf de formă), apoi oamenii îmi simt căldura și-ncep să rupă bucăți din mine. Lucru care-mi place foarte tare! Scenariul ăsta se petrece peste tot, fie că să­lile sunt mici ori mari, ceea ce mi se pare mi­ra­cu­los. Diferența vine la nivel de dinamică a mea, psihică și fizică, pentru că eu trebuie să stabilesc contactul cu auditoriul. Or, dacă-i o sală de 500 de oameni, cum am pățit, de pildă, la Chișinău, îți în­chipui că tot consumul meu spo­rește expo­nen­țial. Dar merită, fără du­biu!

Numele zborului: Maia

- Teo, dar în viața ta de dincolo de profesie, ce gă­sim? Ce te animă, ce te bucură, ce te în­tristează...?

- Sunt lucruri care uneori mă animă, alteori mă deprimă îngrozitor. De pildă, un idiot. Ade­sea, idioții mă amuză. Dar dacă idiotul mă prinde pe picior greșit, evi­dent că mă scoa­te din sărite sau chiar mă de­pri­mă îngrozitor. Ce mă bucură însă fără oscilații e in­finita inteligență a fetei mele, care se înnoiește con­ti­nuu, prin preo­cu­pările ei. Mă bucu­ră sensi­bilitățile ei, lucrurile pe care le-a preluat de la mine și mi le ser­vește, punân­du-mă în fața unei oglinzi perfecte. Maia e o ființă frumoasă, deș­teaptă, inte­re­san­tă... Știi, în timp, am șlefuit un cuvânt, unul sin­gur, la care se re­zumă mult din viața noastră, iar cu­vântul e rezona­bilitate. Ei, rezona­bili­tatea este cea care, pe noi două, ne mână în exis­tența asta. Hai să fim rezo­nabile, și eu, și tu, în egală măsură. Mai lași, mai dai... Ea nu exa­ge­rea­ză, eu nu o opresc, re­zo­nabili­ta­tea gene­rea­ză com­pli­citate, com­pli­ci­tatea ge­ne­rează pri­etenie, prie­tenia gene­rează o minune de zbor în doi, cu aripile flu­tu­rân­du-ne în același timp. Deci eu și Maia ne aflăm într-un zbor fan­tastic, lansat de când era ea mică, pentru că Maia a fost copilul pe care n-aș fi putut să-l fac, deci e clar că mi-a fost dăruit. Zborul vieții mele.

Haine din raze

- Să coborâm din zbor pe pământ. Cum ți se pare lumea în care trăim? Îți mai păstrezi op­timis­mul în haosul care ne înconjoară?

- Dacă gândim lumea la modul prăpăstios, înseamnă că suntem niște boșorogi. Nu, lumea este exact cea pe care am construit-o noi, cea pe care am generat-o noi, cea pe care o popu­lăm noi și cea la care, dacă nu ne putem adapta, să fim sănătoși! Pe mine nu mă sperie absolut ni­mic. Nu pot să mă plâng de "lumea de azi", fiindcă nu ne-am trezit cu ea, brusc, într-o joi. Ca atare, trebuie să mă adap­tez. Și nici în legătură cu Maia n-am temeri: Maia e un om de fier, ca maică-sa. Și știe că întotdeauna trebuie să se ridice de jos, indiferent din ce mo­tiv a căzut. Sin­gu­ra lamen­tație pe care mi-o permit este că - spre deosebire de res­tul gagicilor cu care vorbesc și care-mi spun că ele s-au năs­cut prea târziu - eu m-am născut prea devreme. Mi-ar fi plă­cut să purtăm hai­ne alcătuite din raze, care să-ți ascundă pu­doarea, dar pe care să le concepi cu o tele­co­man­dă, în culorile de care ai chef, și pe care să nu tre­buiască să le speli ni­ciodată, ele fiind al­cătuite din raze. Asta e lamen­tația mea! Fi­ind­că detest să spăl rufe, să calc și să merg la cumpă­rături de hai­ne!

Foto: KANAL D