MIHAI MĂRGINEANU - "M-am pus pe cântat și bucurat suflete"

Dana Ene
A intrat în spațiul folkului românesc în urmă cu 14 ani, reușind să urce repede treptele afirmării.

Popularitatea i-a crescut și mai mult după ce a fost distribuit în rolul lui Ardiles din serialul de la Pro TV, "Las Fier­binți". Și tot "Las Fierbinți" îl îndeamnă, pro­babil, și către expresii radicale și necenzurate, prilej de indignare, dar și de autenticitate a tex­telor. Melodiile lui Mihai Mărgineanu sunt inspi­rate în special din folclorul urban sau sunt preluări ale unor vechi cântece de pahar.
Mihai Mărgineanu s-a născut la București pe 2 octombire 1969. Și-a început cariera de muzician relativ târziu, la 36 de ani. "Am iubit, învățat, părăsit, am fost părăsit, dezamăgit sau fericit, și încă n-am terminat, dar m-am pus pe cântat și bucurat suflete (inclusiv al meu!). Mă bucur de ce am și-mi doresc tot timpul lucruri noi. Nu urăsc, nu invidiez și evit răutatea pe cât posibil. Vorbesc urât și-mi permit să nu port costum. Citesc mult și merg la teatru, chiar dacă, uneori, cineva din primele rânduri nu-și închide telefonul mobil. Am terminat o facultate economică, m-am apucat de inginerie, care mi s-a părut grea și prea tehnică, dar interesantă. N-am terminat-o, pentru că m-am făcut inginer (liber profesionist) la firma mea, dar am contribuit la ridica­rea unor construcții mari și importante", scrie Mi­hai Mărgineanu în pro­pria-i autobiografie. ?n muzică s-a lansat cam fără voie, îndemnat de prieteni, care l-au împins de la spate să înregis­treze câteva melodii pen­tru petrecerile lor pri­vate. Apoi, aceiași prieteni i-au postat pe internet cântecele, unde au devenit atât de cu­nos­cute, încât peste noapte s-a trezit solicitat să apa­ră la Cronica Cârcota­șilor, o emisiune în vogă la vremea aceea. Așa a devenit brusc fai­mos și tot așa a luat naș­tere primul lui album, "Gore din Chitila", lan­sat în 2005. Discul con­ținea, printre altele, și me­lodia "Mă iubește femei­le", o preluare după un cântec al actorului interbelic Iancu Brezeanu, un personaj spumos al scenei bucureștene, celebru nu numai pentru marile roluri jucate pe scena Tea­tru­lui Național, ci și mulțumită dragostei lui pentru... vin. Mihai a păstrat linia melodică a cântecului, dar a rescris pe ici, pe colo versurile, în stilu-i propriu, și așa a luat naștere cea mai cunoscută și fredonată melodie a lui de până acum. Au urmat mai apoi discurile: "Și îngerii beau vin" (2007), "Pe sub norii de hârtie" (2009), "Za­ritza" (2012) și "Teatrul Minciuna" (2016), toate apre­cia­te de fanii lui.
Celebritatea lui Mihai Mărgineanu a sporit și mai mult du­pă ce a acceptat să compună coloana so­noră și să joace rolul Ardiles, în serialul realizat de Mimi Bră­nescu, "Las Fier­binți". Serialul poate fi apreciat drept "național", având în vedere că luna trecută a atins un record de vizualizare de 3,3 mi­lioane de telespectatori.
Anul acesta, pe 25 fe­brua­rie, fără prea multă zarvă, Mihai Mărgineanu a lansat un nou album la Sala Palatului, intitulat "Fum de tavernă". "Da­că toți oamenii normali la cap (mă rog!) care fac spectacole la Sala Pala­tului pun afise în oraș cu șase luni înainte... ai mei n-au pus niciunul... că cică nu e Eco. Și mai am o lună! Așa că, mă pro­movez singur, cânt la chi­tară, spăl vasele, duc copiii la școală, schimb uleiul la mașină, pilotez avionul către casă, strâng rufele de pe sâr­mă, fac patul și lansez «Fum de tavernă»...", scria el pe pagina de Facebook, ușor îngrijorat că sala va fi goală. Dar nu a fost așa. A descoperit că nu are nevoie de o pro­mo­vare agresivă ca să-și afle ascultă­tori pentru mu­zica sa, și imediat după concert, revenea cu ur­mătoarele rân­duri: "A fost Sala Palatului, cu mu­zici bio și eco, cân­tate de oameni buni. Am primit cele mai frumoase aprecieri din viața mea, de la oameni pe care chiar îi respect tare... Acuma o por­nesc către orașe din țară, prin teatrele patriei... Prima oprire la Tulcea, a doua oprire la Buzău...".
Acum, turneul lui este în plină desfășurare, iar programul de concerte se tot îngroașă. În Bucu­rești îl puteți asculta săptămâna aceasta, pe 14 martie, la Hard Rock Café. Apoi își va continua periplul prin țară. Pe 18 martie, cântă la Centrul Cultural Reduta din Brașov, pe 19 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești, pe 26, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, pe 27 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galați, pe 9 aprilie, la Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova, pe 10 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești, pe 10 mai, la Teatrul de Vară "Radu Beligan" din Bacău, pen­tru ca pe 23 mai să revină din nou pe scena Hard Rock Café din București. Și toate aceste spec­tacole vor avea un numitor comun: "Pentru că nu ne plac con­­servele, vă pregătim o experiență mu­zicală sută la sută live, fără artificii electronice", pro­mite artistul.
(Biletele pentru toate concertele lui se găsesc în rețeaua iabilet.ro. Pentru spectacolul din 14 martie de la București, ele au prețuri cuprinse între 89 de lei VIP, cu loc la masă în fața scenei, și 69 de lei, fără loc.)