Terapia cu nisip

Angela Voicilă
- Posibilitățile de vindecare cu ajutorul nisipului fierbinte erau cunoscute încă din vremea Egiptului Antic. Treptat, această metodă de tratament numită și psamoterapie a devenit de sine-stătătoare, bucurându-se de recunoaștere și apreciere -

Băi calde cu nisip

Efecte

Nisipul are însușirea de a rămâne cald o bună bucată de vreme. În timpul verii, soarele încălzește în mod natural nisipul de pe malul mării până la 60° C. Dar băile cu nisip pot fi realizate și atunci când acesta este încălzit artificial până la 40-50° C, în saloane medicale. Rezultatele sunt optime. În întreg organismul se activează circulația sangvină, circulația limfei, se intensifică metabolismul, transpirația devine abundentă, crește nivelul de oxigen. Căldura ajută ca mușchii să se relaxeze. În afară de aceasta, tratamentul cu nisip elimină dure­rea provocată de bolile degenerative ale articula­țiilor sau de osteoporoză. În momentul de față tratamentul cu nisip este foarte popular în multe țări ale lumii. Psamoterapia este folosită în spitale de reabilitare fizică, centre ambulatorii de recupe­rare fizică, în clinici de fizioterapie și în alte institu­ții medicale.

Ce boli vindecă

Psamoterapia este indicată în: dureri lombare, reumatism, tulburări degenerative ale articulațiilor și vertebrelor, spondiloartrită anchilozantă, obe­zitate, boli ale aparatului respirator, osteoporoză, nevralgii, nevrite și mielite cronice, inflamații ale aparatului genital feminin, prostatită cronică, boli ale rinichilor și ale căilor urinare, boli inflamatorii cronice ale organelor bazinului, tulburări ale siste­mului nervos, tulburări digestive cronice, în efec­tele poliomielitei și rahitismului.

Ce fel de nisip?

Există diferite tipuri de nisip. În decursul mili­oanelor de ani de eroziune a mineralelor și în con­diții climaterice specifice, a apărut un nisip cu o compoziție minerală diversă. Cel mai des se întâl­nește nisipul cu cuarț. Acesta are o culoare galben-maronie. Dar există și nisipuri colorate. Pe multe plaje din bazinul Caraibelor nisipul este alb și are în compoziție rămășițe de vietăți marine moarte: scoici sau corali. Nisipul negru își datorează cu­loarea lavei negre de pe unele dintre insulele Ca­nare. Cel mai bun este nisipul de pe malul mării, colectat chiar de pe plajă sau de pe fundul mării, la câteva mile de mal. În acest caz, el este supus unei proceduri de uscare înainte de a fi încălzit până la temperatura necesară. În general, se folosește un nisip foarte fierbinte (48-60° C), dar, datorită ca­rac­teristicilor sale, acesta nu arde corpul, fiindcă degajă treptat căldura, permițând porilor organis­mului să o absoarbă.
Durata medie a unei ședințe de terapie cu nisip variază de la 20 până la 40 de minute, în funcție de tipul nisipului folosit.
Psamoterapia este de două feluri: generală - atunci când corpul este acoperit în întregime cu nisip cald, în afară de cap, și locală - când sunt acoperite anumite părți ale corpului: mâinile, pi­cioa­­rele, regiunea lombară.

Metoda psamoterapiei generale

Pentru desfășurarea unei ședințe de psamotera­pie generală sunt umplute căzi speciale cu nisip în­călzit, spălat în prealabil și uscat la 120° C. Pa­cientul se afundă în nisip, lăsându-și la suprafață doar capul. Astfel de proceduri se pot face și pe plaja mării, în a doua jumătate a zilei, când nisipul este încălzit de soare la maximum și nu conține microorganisme dăunătoare.
Această cale terapeutică presupune următorii pași:
1. Se face o groapă în nisip, potrivită para­me­trilor corpului.
2. Se șterge cu grijă pielea.
3. Sub cap se pune un prosop.
4. Pe frunte se așază un șerve­țel ud sau un prosop înmuiat în apă. Trebuie respectată o condiție obligatorie: capul trebuie să se afle într-o zonă de umbră, pentru a se evita insolația.
5. După ce pacientul s-a așe­zat în groapa pregătită, corpul în­cepe să îi fie acoperit cu nisip (mâi­nile și picioarele - cu un strat de 12 cm, alte zone - cu aproxi­mativ 5-6 cm, iar abdomenul - cu un strat nu mai gros de 2 cm), evitând zona inimii.
6. După încheierea procedurii (peste 20-30 mi­nute), nisipul este spălat cu apă curată, iar pacientul se odihnește încă o jumătate de oră, în condiții confortabile. Este interzisă scufundarea imediată în apă rece.

Metoda psamoterapiei locale

Psamoterapia locală presupune aplicarea nisi­pului pe anumite părți ale corpului: picioare, mijloc etc. Ea include următoarele proceduri:
* Mersul pe nisip fierbinte.
* Băi locale de nisip, pentru una sau mai multe părți ale corpului.
* Aplicații cu nisip - sunt așezate săculețe cu nisip fierbinte pe diferite zone ale corpului.

Tratamentul cu nisip, în condiții casnice

Terapia locală cu nisip poate fi urmată în orice anotimp, fără a frecventa stațiunile balneare, plaja sau centrele medicale. Totuși, acest procedeu ne­cesită anumite cunoștințe și efort. În primul rând, nisipul trebuie să fie pregătit corect. Pentru aceasta e nevoie:
1. Să fie adunate câteva kg de nisip (marin, de râu, sau de lac).
2. Să fie cernut, curățindu-l, astfel, de mici pietricele, scoici și nămol.
3. Să fie spălat într-o apă curgătoare, caldă.
4. Să fie încălzit în cuptor timp de 1,5 ore (la o temperatură de 115-120° C), ames­tecând deseori în el.
5. Să fie răcorit și presărat într-un vas potrivit.
Psamoterapia la domiciliu se folosește în următoarele cazuri, exclusiv pentru tra­ta­ment local: pentru a slăbi, contra celulitei, în scopuri cosmetice.
În cazul tratamentului pentru o anumită parte a corpului (de exemplu, o mână sau un picior bol­nav). De obicei, în condiții casnice se folosesc două metode: băile locale și aplicațiile cu nisip.

Băile locale

Procedura lor poate fi îndeplinită astfel:
1. Nisipul pregătit în prealabil se încălzește în cuptor până la o temperatură de 50° C.
2. Se pune nisipul într-o cutie sau lighean adânc.
3. Se cufundă în el partea bolnavă a corpului - de obicei, la o adâncime de 15-20 cm (de exemplu, extremitățile) și se așază deasupra o pătură.
4. După încheierea proce­durii (care durează peste 20-30 minute) nisipul se spală cu apă călduță și pielea se șterge cu un prosop.
Se pot face între 15 și 30 de ședințe. După o zi sau două zile, consecutiv, trebuie să se facă pauză.
Nisipul folosit se spală și se încălzește, din nou, în cuptor până la 120° C, se răcorește și se presară în vas, până la următoarea întrebuințare.

Săculețe cu nisip

Terapia bazată pe aplicarea săculețelor cu nisip constă în următoarele acțiuni:
1. Nisipul pregătit în prealabil se încălzește până la temperatura de 60° C și se toarnă într-un săculeț (din bumbac, piele întoarsă etc).
2. Se strânge bine la gură și se a­plică pe locul bolnav (pe pielea usca­tă).
3. Deasupra se leagă cu un fular de lână.
4. Procedura se încheie după 30-40 min.
Durata tratamentului e de 15-20 de proceduri, recomandabil să fie făcute înainte de somn.
Ședințele se pot face, fără a ne pune în pericol sănătatea, în fiecare zi sau o dată la două zile. A doua variantă este preferabilă, întrucât permite organismului să se odihnească.

Contraindicații

În perioada acutizării unei boli cronice nu se re­comandă folosirea terapiei cu nisip. Psamo­terapia este contraindicată în următoarele cazuri: boli car­dio-vasculare, ateroscleroză, diferite infec­ții, en­do­metrioză și mastopatie, boli oncologice, diferite scurgeri de sânge (inclusiv menstruația), diabet zaharat, hipertonie și hipotonie, boli ul­ceroase ale pielii.
Înainte de a recurge la terapia cu nisip se reco­mandă consultarea unui terapeut. Dacă procedurile sunt realizate sub îndrumarea unui specialist, sau, în cazul tratamentului la domiciliu, cercetăm infor­mațiile cu multă atenție, putem fi siguri că ne vom bucura de o sănătate mai bună.

Angela Voicilă