Răspuns pentru ELENA MARIN, F. AS nr. 1332 - "Solicit leacuri naturiste pentru atacuri de panică"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
Atacurile de panică sunt întâlnite destul de des în practica medicală. Cam 5% dintre populația SUA, de pildă, suferă de pe urma lor. Atacurile de panică le afec­tează de 2-3 ori mai mult pe femei decât pe bărbați, mai ales pe cele care nu au fost niciodată însărcinate sau care sunt în perioada postnatală. Prin definiție, un atac de panică este un epi­sod clar de anxietate - teamă in­ten­să, subiectivă, în care sunt prezente cel puțin 4 dintre simptomele caracteristice (listate mai jos), iar episodul își atinge culmea la 10 minute de la debu­tul lui. Majoritatea oamenilor suferă de 1-2 ata­curi de panică în viață, legate de o situație anume.
Simptomele caracteristice ale atacurilor de pa­nică includ: * palpitații sau creș­­terea pulsului * transpirații * tremurături * sen­zație de su­focare sau lipsă de aer * dureri în piept * greață sau tul­burări abdominale * amețeli, lip­să de echilibru sau senzație de le­șin * bufeuri sau frisoane * tea­ma de pierdere a controlului asu­pra ta sau de a înnebuni * du­reri de cap * teamă de moarte * sen­zația de a fi în afara pro­priului corp * amorțeli sau sen­zații de înțepături.
Atacurile de panică pot fi declanșate de accidentări, boli, conflicte cu alte persoane, fo­lo­sirea de canabis, consumul de co­caină, amfetamină, ecsta­sy sau de cafeină. Unele medi­ca­mente folosite pen­tru tratamenul acestei boli pot intensifica, la înce­put, senzația de anxietate. Un tem­perament suscep­tibil la stres sau sentimente ne­gative poate predis­pune la atacuri de panică.
Factorii de risc pentru atacurile de panică includ:
* Antecedente familiale de atacuri de panică.
* Un eveniment major din viață, cum ar fi moar­tea sau boala cuiva apropiat.
* Evenimente traumatice, cum ar fi episoadele de agresiune sexuală/tâlhărie, accidente mai grave.
* Schimbări majore în viață, cum ar fi nașterea unui copil sau un divorț.
* Abuz sexual sau fizic în copilărie.
* Fumatul sau exces de consum de băuturi ca­feinizate.
Însă, atacurile de panică denotă și ceva mai a­dânc, de pildă o slăbire a credinței. Credința, atunci când este suficient de puternică, ne ajută să trecem prin situațiile grele cu calm și încredere, că totul este spre binele nostru, iar situația nu vine decât ca un ajutor, o lămurire și o întărire interioare. Astfel de atitudini înlătură orice teamă.
Din punct de vedere naturist, atacurile de pa­nică pot fi abordate astfel:
* Încetați fumatul. Este un factor de risc, care vă dăunează sănătății în general.
* Opriți alcoolul. Este, de asemenea, un factor de risc, iar consumat în exces, dăunează sănătății mintale.
* Opriți cafeaua, pentru a nu vă stimula siste­mul nervos în exces.
* Nu consumați droguri, ele dăunează sănătății mentale.
* Somnul trebuie să fie regulat și suficient. Lipsa somnului poate predispune la episoade de atac de panică.
* Mișcarea fizică poate reduce senzația de anxietate, mai ales pentru că declanșează eliberarea de endorfine în creier, o substanță naturală, ase­mă­nătoare morfinei, care dă senzația de bine și oprește durerile.
* Exercițiile de relaxare - yoga, meditația, respirația yoga sau gimnastica chinezească ajută să putem face față episoadelor de panică.
* Credința este esențială. Ea ne oferă o ancoră și o sursă nebănuită de putere. Ea singură ne va ocroti permanent de tulburările de panică.
* Grupurile de sprijin sunt esențiale, pentru că oferă suportul altor oameni care suferă de același rău, ceea ce alungă senzația de însingurare și ne­putință care însoțesc această boală.
* Consilierea - permite ca bolnavul să iden­tifice cauzele atacurilor de panică și aflarea de so­luții, prin discuții purtate cu un specialist. Acest lucru îi acordă multă încredere.
* Plante medicinale - Levănțica (Lavandula angustifolia); valeriana (Valeriana officinalis); passiflora (Passiflora spp.); sunătoarea (Hypericum perforatum) sunt utile pentru tratament.
* Acupunctură - ajută foarte mult, căci reglează energiile rinichiului, ale splinei și ale ini­mii, toate fiind importante, din punct de vedere na­turist, în patologia acestei boli.
* Homeopatia este foarte utilă, fiind ea însăși axată pe cauzele profunde ale bolilor. Aconitum, Argentum nitricum, Arsenicum album, Lycopodium clavatum și Platinum metallicum ar putea fi utile în tratament. To­tuși, este important să se caute me­dicamentul individual, consti­tu­țional, cu ajutorul unui specialist.
* Răbdarea este impor­tantă atât pentru cei care suferă (re­zul­tatul unui tratament poate apărea abia după 4-5 luni), cât și pentru aparținători. Cei din urmă nu tre­buie să aibă o atitu­dine de jude­care, de blam sau de nerăbdare, ci mai degrabă de răbdare și calm, ceea ce-i insu­flă încredere celui care suferă.
(Atacurile de panică pot se­măna ca manifestare cu alte boli severe, cum ar fi hiper­ti­roi­dia, hipoglicemia sau anu­mi­te tipuri de cancer. De aceea, este im­por­tant să vă con­sultați medicul.)
Vă urez succes!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Am dureri de picioare, cauzate de gută"
(Răspuns pentru SOLOMON - București, F. AS nr. 1353)


Boala metabolică ce rezultă dintr-un exces de acid uric în organism ca urmare a consumului de ali­mente bogate în purine (carne roșie, viscere - ri­nichi, ficat, fudulii), consumul de bere sau de me­dicamente, guta afectează cu predilecție bărbații cu vârsta peste 30 ani, provocând dureri la baza dege­tului mare de la picior, apoi tulburări la nivelul arti­culațiilor proximale - labele picioarelor, glezne, ge­nunchi, mâini, degete, coate, mai frecvente pe tim­pul nopții.
Dacă valoarea acidului uric depășește 9 mg/dl, solicitați mai multe investigații pentru a afla cau­zele: predispoziție genetică, nefropatie sau boala care perturbă sinteza purinelor - Sindromul Lesch-Nyhan, excreție scăzută datorită unei insuficiențe renale cronice, leucemie, consum de alcool, dro­guri, hipertiroidism, policitemie vera, metabolism de­ficitar, anemie hemolitică sau pernicioasă etc.
Atenție! Instalarea efectivă a gutei se consideră la apogeu când, în lipsa tratamentului, acumulările de acid uric formează sub piele "tofi gutoși". Pentru scăderea nivelului de acid uric, la indicația medi­cului, se pot folosi: Allopurinol, Zyloric, Probe­necid, Indometacin, Benzbromaromă, Colchicină, Febuxostat.
Un medicament relativ nou, aflat acum în teste, Pegloticase, are rolul de a transforma acidul uric într-un compus chimic mai solubil în sânge, astfel încât în câteva ore se revine la nivel normal.
Pentru a evita evoluția spre insuficiență renală, se vor lua următoarele măsuri: nu consumați bău­turi alcoolice, țineți dietă cu aport scăzut de protei­ne animale, corectați greutatea corporală, nu consu­mați grăsimi, alimente bogate în purine (scrumbii, somon, sardine, heringi), carne de rață, gâscă, pâine albă, legume cu frunze verzi, supe de pește sau carne.
În general, tratamentul cu medicamente urico­furice (Allopurinol/Antigutos, Indometacin etc.) este eficace dacă se respectă cu strictețe indicațiile medicale și regimul alimentar prescris.
Tratamentul naturist (foarte succint) cuprinde următoarele:
* Varianta 1: 1 litru apă plată, 1 linguriță porum­bar, 1 linguriță pir (se găsește în viile din zonele submontane), 1 linguriță merișor, 1 linguriță urzică vie, 1 linguriță ienupăr, 2 linguri păpădie frunze și ră­dăcini, 1 lingură frunze mesteacăn. Se fierbe 2 minute.
* Varianta 2: 1 litru apă plată, 1 linguriță brus­ture, 1 linguriță mușețel, 1 linguriță pir (rădăcini), 1 linguriță brândușă de toamnă, 1 linguriță ferigă de pădure (rădăcină), 1 linguriță salvie, 1 linguriță le­vănțică.
Notă: Se beau 3 căni pe zi, o lună Varianta 1, a doua lună Varianta 2, înainte de mese.
Atenție! O infuzie specială care produce o puter­nică diureză, eliminând toxinele din corp, se poate face din frunze de mesteacăn. Peste 1 lingură de frun­ze uscate, mărunțite, turnați 300 ml apă fiartă, lăsați la infuzat 30 minute, strecurați, apoi adăugați un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Amestecați și beți 150 ml înainte de masa de prânz și 150 ml înainte de masa de seară (Varianta 3).
Notă: Evitați să atingeți tegumentele afectate, în plină criză, deoarece riscați să declanșați dureri mai violente.
Pe lângă regimul dietetic hipocaloric, trebuie să beți 2 litri de ceai sau alte lichide zilnic, să faceți șe­dințe de acupunctură, reflexoterapie, tratament balneoclimateric, să puneți pe locurile afectate cataplasme cu argilă, bucăți de praz strivite prin mașina de tocat carne, varză crudă strivită, rădăcină de pătrunjel mărunțită.
Zilnic se vor face exerciții fizice și se va merge pe jos 2-5 km.
Tratamentul naturopat mai cuprinde: Full Mo­tion, Total Cleanse Kidneys, Harpagophytum, Clean Clearance, Gutostop, Orthosifon, Total Cleanse Uric Acid, Bio Seleniu + Zinc, Apa de Vichy sau alcalină, Milk Thistle Phytosome, Total Cleanse Liver.
Pentru indicații mai detaliate vă rog să-mi tri­miteți hemoleucograma completă, ce va cuprinde nivelul acidului uric seric/urinar.
Notă: Colectați întreaga urină emisă în 24 de ore, după ce se evită primul jet, apoi păstrați reci­pientul la rece și mergeți la analize.
Comunicați-mi dacă aveți poliartrită reuma­toi­dă, hipotiroidie, diabet sau insuficiență renală.
Atenție! Înainte de analize: nu fumați, nu beți cafea sau alcool, nu luați aspirină, diuretice, Teo­filină, Manitol, Levodopa, Allopurinol, Fenotiazine (Clorpromazină, Trifluoperazină), glucoză, Azatio­prină, Warfarină, Vitamina C, salicilați (orice pre­parat ce conține aspirină).
Evitați stresul! Bolnavii care au um­flături cau­zate de gută pot pune local cataplasme cu frunze fier­te de praz, 2 ore zilnic, seara, după care se acoperă zona cu un fular de lână.
Frecvent consumați salată de gulie crudă împreună cu frunze și ulei de măs­line. Are efect diuretic deosebit, dizolvant uric puternic.
Cel mai frecvent durerea apare la cartilajele articulațiilor din încheieturi, din cauza acumulării de acizi ai serului uric.
Dietă/recomandări: Consumați zilnic, alterna­tiv: usturoi, țelină, castraveți, ridiche neagră, praz, hrean, cireșe, vișine, pepene, pere, struguri, coacăze roșii, afine, mere, afine, lămâi, agrișe, pătrunjel, sfeclă roșie, napi, căpșuni, coacăze negre, mere coapte, orez, pâine integrală prăjită, chefir, lapte bătut, cafea ganoderma, ceai antigutos etc.
Zilnic consumați 1,5-2 litri de lichide.
Faceți un tabel cu alimentele recomandate pen­tru consum și notați cantitatea de purine conținută. Nu consumați bere sau vin roșu! Se poate consuma 250 ml vin alb/zi.
Atenție! Nu consumați carne de miel. Aceasta conține oxipurine, și în exces poate declanșa atac de gută și afecțiuni gastrointestinale, din cauza faptului că se digeră greu. Multă sănătate!