Eminescu, pe telefonul mobil - Cu prof. dr. RADU BALTASIU, Directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române

Cristian Curte
"Eminescu este un bun prilej de a reinventa apropierea dintre noi"

"În situațiunea politică și în condițiunea civilă ce s-a croit prin noile legi, se sim­te de toți o stare de siluire și o anomalie, în toate raporturile sociale tradiționale, încât am ajuns să nu credem în nimic stabil. Putem zice că nu este un singur om serios între noi, care să nu se întrebe când o să se sfârșească această operă interminabilă de schimbări care divizează din ce în ce mai mult societatea noastră, în tabere ostile".
Cuvintele de mai sus par scrise ieri, dar le-am desprins dintr-un articol al lui Mihai Eminescu (redat în rezumat), publicat în Tim­pul, pe 16 ianuarie 1881. Arti­colul l-am citit pe tele­fonul meu mobil, de pe o aplicație pe care mi-am descăr­cat-o gratuit. Aplicația a fost creată de Academia Română, în colaborare cu Aso­ciația Neamunit. Peste noi plouă cu vești proaste, mai ales din sfera po­litică. Știri care ne sufocă și ne fac, une­ori, să trecem cu vederea veștile bune care vin din sfera iniția­tivelor pri­vate. Una dintre acestea este prezența lui Eminescu pe telefo­nul mobil. Pen­tru prima dată în is­toria noastră, Mihai Eminescu a ajuns "la un click" distanță de noi. Toată opera sa editată de Aca­de­mia Ro­mână este acum disponibilă, printr-o apli­cație pe care oricine și-o poate instala pe telefonul mobil. Nu vă costă niciun ban, doar câteva secunde. În schimb, aveți la dispoziție operele com­plete ale geniului nostru național din scri­sul căruia izvorăște limba ro­mână pe care o vorbim astăzi. Inițiativa i-a apar­ținut domnului prof. dr. Radu Baltasiu, Directorul Centrului Eu­ropean de Studii în Probleme Et­nice al Acade­miei Române, și a fost im­ple­men­­tată de Asociația Neamunit, care a asi­gu­rat infrastructura și fondurile necesare.

"Am văzut analfabetizarea spirituală a studenților și mi-am zis că trebuie să fac ceva"

- Domnule profesor Baltasiu, cum v-a ve­nit ideea asta cu adevărat genială, a trans­punerii operei lui Eminescu pe telefonul mobil?

- Eu iau contact zilnic cu studenții mei și m-am tot întrebat ce pot să fac pentru ei... Le spun la cursuri ce să facă, dar constat că nu aplică ceea ce le spun. Și degeaba îi pic la examene, că nu le pasă, au dreptul la multe restanțe. Am văzut de­șerti­ficarea lor sufletească și avansul, din ce în ce mai rapid, de la an la an, al analfabetizării lor spiri­tuale și mi-am spus că trebuie să fac ceva. Prin anal­­fabetizare spirituală înțeleg pierderea capa­ci­tății oamenilor de a înțelege lumea și, ca o con­secință, incapacitatea de a se înțelege pe ei înșiși. Mai ales tinerii de astăzi, chiar dacă sunt copii buni, își pierd această capacitate de a se înțelege pe ei înșiși. Pro­blematizând astfel, mi-a venit ideea acestui pro­iect - să îi pun în contact pe tinerii României cu "omul deplin al culturii române", cum îl numea Noica pe Mihai Eminescu. Dacă Noica avea dreptate, atunci toate modelele pe care neamul acesta le are se ra­portează, de fapt, la Eminescu. Am vrut ca opera eminesciană să ajungă în primul rând la tineri, în speranța că le va scoate capul din Facebook, pe care eu îl văd ca pe un jug, și îi va pune în legătură cu realitatea lor scufundată. Eu sunt con­vins că Eminescu e în fiecare dintre noi. După ce mi-a venit această idee, am tot vorbit despre ea în stânga și în dreapta, până când l-am întâlnit pe domnul Au­reliu Su­rulescu, de la Asociația Neamunit, care mi-a și pro­pus o cale de a o pune în prac­tică. Domnia sa a fost în­cântat de idee și s-a angajat să o sponsorizeze. A plătit atât salariile programatorilor, cât și taxele cerute de Google și Apple, pentru ca aplicația să poa­tă fi descăr­cată gratuit pe orice telefon. Aceste taxe pen­tru găzduirea în magazinele vir­tuale se achită anual, iar Aso­ciația Neamunit se va ocu­pa și în viitor de plata lor.

- Ce vor găsi în aplicație cei care și-o vor instala?

- Ea conține întreaga operă emi­nes­ciană care a putut fi trans­formată în text virtual. Mai avem, totuși, de lucru, la vo­lu­mele II, III, V și XVI, care vor fi inițial disponibile pe in­ternet în­tr-o variantă scanată, iar apoi, după ce le vom tehno­re­dacta, vor fi disponibile și în aplicație. Deo­cam­dată volumele care sunt doar scanate nu încap în me­moria unui telefon. Fapt foarte im­por­tant, aplicația oferă publicului larg opera emines­ciană în varianta ei edi­tată de Academia Română, iar rigoarea aceasta ști­ințifică ne garantează că îl vom citi pe acel Eminescu pe care l-au descoperit marii critici specializați în opera lui.

"Din distracție în distracție, am pierdut contactul cu marile valori"

- Ce vă așteptați să se întâmple, odată ce ope­ra lui Eminescu e disponibilă tuturor? Ce credeți că ar putea să schimbe în mințile și inimile noastre?

- Mă aștept ca românii să se deștepte. Aș vrea să părăsească nivelul acesta ombilical, al descurcă­relii, al învârtelii, și să descopere adâncimile și frumusețile lumii noastre. Eminescu este uriaș, pentru că a recreat limba română, indicându-ne un fel de a privi realitatea și, mai ales, ceea ce este din­colo de ea. De la ideea de frumos, de bine, de om, de femeie, de bărbat, de țară și până la ideea de economie, Eminescu a fost preocupat și a scris despre tot ce însemna literatură, știință și filosofie în vremea sa. Cititorii operei sale vor vedea că era interesat până și de gramatica sanscrită. Eminescu îți reconfigurează mintea. Eu nu sunt medic, dar aș face o prinsoare că neuronii celor care îl citesc pe Eminescu ajung să comunice cu viteza luminii (să închege astfel lumea). Și mai cred că toată con­testarea reperelor fundamentale de după 1989, căreia i-a căzut pradă și Eminescu, pentru că și el a fost contestat, a făcut parte dintr-un plan de per­vertire a atenției noastre. Se numește manipulare. Ca să cucerești un neam ai nevoie ca el să nu fie atent la ceea ce faci. Și cum îl faci neatent? Îi oferi false repere, diminuându-le pe cele reale. Faci ceea ce fac hoții de buzunare. Dacă vor să îți ia porto­felul din buzunar, îți vor distrage atenția în altă parte. Că noi azi, din distracție în distracție, am pierdut contactul cu marile valori. Eu cred că dacă lumea românească ar fi fost așezată în rosturile ei, capitalismul acesta de pradă al tranziției nu ar mai fi putut să explodeze.

- Ce a însemnat pentru dumneavoastră, per­so­nal, opera lui Mihai Eminescu?

- O întemeiere a mea ca om. M-a ajutat să mă cunosc, să îmi înțeleg meseria, rosturile ei și felul meu de a mă raporta la alții. Am avut șansa de a avea un profesor în facultate care m-a îndrumat către Eminescu, un profesor care a avut mult de suferit de la gatekeeper-ii a ceea ce e voie sau nu în cultura română. Atunci l-am descoperit pe Emi­nescu drept un om universal și m-a impresionat mult publicistul și sociologul. Prin el am descoperit sentimentul de "noi", care este la baza ordinii sociale. Eminescu este un bun prilej de a reinventa apropierea dintre noi și de a fi altfel decât ni se propune să fim astăzi, dezbinați.


AURELIU SURULESCU
președintele Asociației Neamunit


- Prin asociația pe care o conduceți, ați sus­ținut financiar și logistic crearea "aplicației Emi­nescu" pe telefonul mo­bil. De ce v-ați angajat în­tr-un ase­menea efort?

- În urma unor întâlniri cu elevii prin licee și a unor discuții libere cu membrii Asociației Neamunit, tineri și ei, în marea lor majoritate, am realizat că Eminescu, stâlp al identității na­ționale pentru mulți români, este cunoscut foarte puțin sau chiar superficial de către ei. Am înțeles atunci că "Universul Eminescian" trebuie adus între tineri, într-o formă pe care o pot accesa mult mai ușor în epoca aceasta a vitezei și tehnologiei. Rostind aceste gânduri într-o discuție liberă cu domnul profesor Radu Baltasiu, acesta a pus punctul pe "i": "De ce nu facem o aplicație mo­bilă, pentru telefoanele inteligente iOS și an­droid?!" De la cuvânt la faptă a fost doar un pas, pentru că toate eforturile membrilor Asocia­ției Neamunit s-au îndreptat către realizarea acestui gând. Și, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să-i dăm formă.

- Ce v-ați dori de la cei care îl vor citi pe Eminescu prin aplicația creată de dumnea­voas­tră?

- Mi-aș dori să vadă ethosul sufletului ro­mânesc. Eminescu este pentru mine oglindirea a tot ce ne caracterizează ca neam, cu bune și rele. Cred cu tărie că opera lui este moștenirea pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare.