Partidul horelor

Ion Longin Popescu
Elena P., o cititoare a textului despre hora de altădată, intitulat "Horă în Gorj" (Formula AS nr.1354), ne scrie că își amintește și ea de hora din satul ei, aflat în județul Argeș, rămasă doar în amintirea celor bătrâni.

Ce e de făcut? "Înființați un partid al horei", ne sfă­tuiește glumind cititoarea. Bine ar fi, doar că sin­gur nu pot înființa "partidul" de care vorbește doam­na profesoară; în puterea mea este doar să scriu amintiri. Să rămână pagină tipărită. Bu­nă­oa­ră, despre cum vine primăvara în Gorj. Despre copilăria mea și a sorei mele, Maria, trecută și petrecută între dea­luri, lângă Gilort, aproape de moara Cucoanei Oprișescu, nașa mea de botez, nu departe de livada de meri a bo­ierilor, luată cu forța de gospodăria colectivă și distrusă în câțiva ani. Aș zice că satul era "vinovat" de minunea co­­pilăriei noastre, satul anilor '60-'70, din secolul trecut. Cum apăreau bozoțeii de sfârșit de februarie, cum se umplea ulița de chiote. Florile erau sub zăpadă, pe sub merii, pe sub prunii sau pe sub cireșii din grădină. Le gă­seam sub mărul cel dulce, tufă lângă tufă, îngropate sub stratul de nea. Ieșeau la soare niște flori verzui, mai mari decât ghioceii, cu miros de proaspăt și de curat. Mămica Elena și vecinele noastre, mama Anuța, mama Rița, ma­ma Veta, tanti Mărioara lui Mirciu, tanti Domnica Pocăi­ta, Mama Anica erau cele dintâi "alese", cărora le ofe­ream bozoței de Mărțișor. Apoi, în tot cursul lunii, sco­team caprele la pădure, să mănânce muguri și smocuri de iarbă verde. Mama și bunicul Ilie tăiau via, noi adunam corzile. Țin minte că mama știa să scopească porci, să vin­dece animalele din ogrăzi. O căutau săteni din satele ve­cine, să le salveze vacile și boii care sângerau... La sfâr­­șitul lui martie și începutul lui aprilie, când ne pre­găteam de sărbătoarea Paștilor, fiecare își dorea să îm­brace ceva nou: un surtuc, o cămașă, opinci (rareori niște pantofi), o șapcă ori măcar o curea de pantaloni. În Joia Mare (la noi se numea "Joi Mari"), făceam focul cu boji și aduceam cănuțe cu vin; puneam scaune împrejurul fo­cului, să vină morții să bea și să stea pe scaun... Mama dă­dea pomană, colac și colivă... Ne strângeam în jurul flă­cărilor, întâi în curte, apoi în capul uliței, unde aprin­deam focuri și mai mari, toți copiii din vecini... Cule­geam bojii uscați din timpul săptămânii. Dacă arătura cui­va trecea prin tufele uscate de anul trecut, aveam voie să le adunăm. Mămica făcea gogoși de post și pogăci în­tinse în mâini, mari cât tigaia... Pe ele punea magiun sau dul­ceață de vișine, de zmeură și afine de la munte, de la Tata Ion și Mama Ioana... Cea mai bună era dulceața de prune vi­nete, umplute cu sâmburi de nucă... Ca să stea tari, erau ți­nute un timp în apă de var. Dar despre alduiții mei bu­ni­ci din Baia de Fier, voi vorbi într-o altă amintire. "Par­tidul horelor", sugerat de distinsa cititoare a revistei noas­tre poate fi, până una alta, un partid de povești.