Inflamațiile și pericolul lor

Gilda Fildan
- În mod normal, inflamația apare ca o reacție locală a sistemului imunitar în lupta lui împotriva intrușilor. Însă din momentul în care se cronicizează, ea dă naștere unei forțe distrugătoare -

La curățatul legumelor, e suficientă o sin­gură clipă de neatenție. Cuțitul ne cres­tează degetul și, odată cu tăișul, ajung în rană bacterii. În decurs de câteva ore, locul res­pec­tiv se înroșește, se încălzește și se umflă: sistemul imunitar provoacă o inflamare a țesutului, pentru a combate inamicii veniți din exterior. Această lup­tă locală de apărare contra intrușilor, întâlnită și în alte situații - cum ar fi guturaiul, contuziile sau inso­lația - face parte din procesul de vindecare. Altfel stau lucrurile în cazul inflamațiilor cronice de tipul neurodermitei, psoriazisului, astmului, al sclerozei multiple sau al bolii Crohn. Și în cazul acesta, sistemul imun intră în alertă, dar el dezlăn­țuie o forță disproporționată, distrugătoare, atacând pielea, plămânii, intestinul și nervii. În felul acesta, organele, în loc să fie ajutate, sunt atacate, și există riscul unor complicații, atâta timp cât inflamația nu poate fi ținută sub control.
Din păcate, inflamațiile nu se limitează la zona unde se este loca­lizat focarul. În ultima vreme, s-a luat în discuție și posibilitatea ca inflamațiile să joace un anumit rol în depresie. Cercetătorii de la Uni­versitatea Toronto au investigat prin RMN creierele unor bolnavi aflați sub tratament psihiatric și pe cele ale unor persoane sănătoase. Comparând imaginile, ei au con­sta­tat că depresivii prezentau infla­mații la nivelul creierului.

Și cancerul poate fi o consecință a inflamațiilor

Chiar și cancerul poate fi declanșat de "focul continuu" al inflamațiilor existente în organism. Circa 20% dintre tumori au legătură cu inflama­țiile netratate. "Ele constituie un teren favorabil pen­tru boala canceroasă. Și esofagitele, cistitele, infla­mațiile cronice ale membranei vezicii urinare, afec­țiunile inflamatorii ale intestinului sau infecțiile gastrice cu Helicobacter pylori sporesc pericolul ca organul în cauză să sufere o degenerare malignă a celulelor", declară specialiștii. Toate acestea fac din inflamațiile cronice una dintre cele mai mari pro­vo­cări cu care se confruntă medicina secolului XXI.

Sindromul de intestin permeabil

Categoria celor afectați de inflamații s-a extins aproape exploziv în ultimele decenii. Dacă ne ui­tăm doar la numărul pacienților diagnosticați cu boala Crohn, observăm că el a crescut de zece ori între 1950 și 1990. Sute și sute de mii de europeni se chinuie cu această enterită sau cu o altă pato­logie, înrudită îndeaproape cu ea: colita ulcerativă. Principalele simptome sunt: durerile abdominale, diareea recurentă, sângerările intestinale și cram­pe­le. La persoanele cu afecțiuni inflamatorii cro­nice ale intestinului, mucoasa se deteriorează și devine mai permeabilă. Bacteriile care compun flo­ra pătrund în peretele intestinal. În această situație, organismul nu mai are la dispoziție altă opțiune (de apărare) decât întreținerea permanentă a inflama­ției. Mucoasa nu-și mai poate îndeplini corect me­ni­rea de barieră protectoare, așadar ea permite agen­ți­lor patogeni să traverseze peretele intes­tinu­lui, pen­tru a migra spre diferite organe și a se fixa acolo.

Datorită preparatelor farmaceutice moderne, astăzi nu se mai moare din cauza unei inflamații intestinale

Ipoteza barierei intestinale slăbite oferă medi­cilor o abordare cu totul nouă a tratamentului apli­cat afecțiunilor inflamatorii. În prezent, terapia ur­mărește ținerea sub control a focarului inflamator din intestin, articulații sau plămâni și combaterea durerilor. În funcție de localizarea și de gradul infla­mației, se întrebuințează diverse preparate, de la medicația curentă administrată în astfel de situații, ca Diclofenac și Ibuprofen, la cortizon - dezinfla­ma­torul absolut - și imunosupresoare. Aceste sub­stanțe (ex. Methotrexat, Leflunomide, Sulfasala­zine) reduc activitatea celulelor speciale, caracte­ristice inflamației, de pildă în artrita reumatoidă. Atunci când bolnavul nu răspunde satisfăcător la tra­ta­mentul clasic, se utilizează anticorpii tera­peu­tici, care reușesc de multe ori să atenueze infla­ma­ția. Datorită preparatelor farmaceutice moderne, astăzi nu se mai moare din cauza unei inflamații intestinale. Terapiile standard de tipul celor enume­rate pot să ame­lio­reze simptomele, să ajute la evi­tarea complicațiilor și să dăruiască pacienților ani îndelungați de viață liniștită, netulburată de sufe­rințe.

Inflamațiile tăcute

Sunt focare de risc abia perceptibile, ce moc­nesc în organism precum jarul, cumva pe ascuns. Ele pot apărea, de exemplu, atunci când o bronșită, o infecție la o unghie sau o parodontoză nu s-au vin­decat complet. Sau atunci când lipsa cronică de somn, substanțele toxice (provenite, de pildă, din fumul de țigară) sau excedentul de greutate corpo­rală stresează organismul. Semnele care trădează asemenea inflamații tăcute sunt de obicei discrete: o senzație vagă de slăbiciune, episoade frecvente de diaree, frisoane, răceli repetate, transpirații noc­turne. În cazul lor, focarul inflamator va trebui de­pistat și supus unei terapii țintite.

Grăsimea de pe abdomen

Persoanele obeze au un risc crescut de afecțiuni inflamatorii. Primejdioase sunt nu atât depozitele formate pe șolduri, fese și coapse, cât depunerile din jurul ombilicului, așa-numita grăsi­me visce­rală. Prin intermediul unor mediatori chimici, acest țesut adipos influențează puternic metabolismul, ca și me­canismele de autoapărare ale organis­mului. Autorii unui studiu realizat la Universitatea Leipzig au desco­perit în sângele pa­cienților cu surplus de greutate localizat predo­mi­nant în regiunea abdo­mi­nală cantități mari din interleukinele 5 și 13, două substanțe de natură proteică, care joacă un rol important în infla­mațiile alergice contribuind, prin­tre altele, la apariția astmului. Totoda­tă, favorizea­ză diabetul de tip 2, ca și tulburările cardiovascu­lare. Prin urmare, o circumferință mai mare a taliei reprezintă un indiciu care sugerează că, dincolo de ombilic, ticăie o bombă cu ceas. Măsurile maxime admise sunt 94 cm pentru bărbați și 80 cm pentru femei. Cei ce le depășesc ar trebui să înceapă neîn­târ­ziat un program de slăbire. Mai ales că le putem da o veste foarte bună: persoanele care își reduc greu­tatea corporală cu o dietă adecvată și exerciții fizice pierd, în prima etapă, tocmai grăsimea toxică din zona abdominală. Abia apoi, organismul se des­parte și de pernițele inofensive de pe șolduri și fese.

Paza bună trece primejdia rea

* Optați pentru o alimentație sănătoasă
În legume ca broccoli și în fructele-boabe se gă­sesc substanțe vegetale secundare, capabile să inhi­be acțiunea factorilor inflamatori. Curcuminul din pul­­berea de curcuma vă protejează con­tra in­fla­ma­țiilor și are efect anti­oxi­dant. Mai simplu de dozat decât condimentul ca atare (și mai ușor de asimilat în organism) sunt suplimentele nutrițio­nale cu curcu­min, care prezintă și avantajul unui adaos de bio­perină (extrasă din boabele de piper negru) pentru a se obține o biodisponibilitate mai bună.

* Ajutați-vă intestinul
Introduceți în meniul dvs. zilnic chefirul sau iaur­­­­­turile probiotice. Ele acoperă peretele deterio­rat al intestinului cu o peliculă pro­tectoare și im­pulsio­nea­­ză proliferarea micro­organismelor utile din flora intestinală, res­pectiv a lactobacililor și bifi­dobac­te­riilor.

* Faceți mișcare
Un program sportiv cu durata de 20 de mi­nute pe zi, timp în care să faceți gimnas­tică, să înotați ori să faceți plimbări cu bici­cleta va sti­mula formarea de celule imunitare ce com­bat inflamațiile.

* Ocupați-vă cu atenție de îngrijirea personală
Curățați-vă minuțios dantura, preferabil folo­sind ața dentară. Astfel veți preveni problemele gin­gi­va­le. Ele nu sunt deloc lipsite de importanță, de­oa­rece germenii prezenți în această zonă riscă să fie trans­portați oriunde în organism, prin circuitul sang­vin. Pastele de dinți cu fluorură de zinc și cele cu ami­no­fluorură combat inflamațiile.

* Asigurați-vă relaxarea necesară
În situații stresante, organismul produce mai mul­te leucocite și substanțe inflamatorii. Elibera­ți-vă de tensiunea nervoasă cronică, folosind yoga, rela­xarea musculară progresivă, antrenamentul auto­gen sau orice altă tehnică.

* Ieșiți în aer liber
Cine petrece suficient timp sub cerul liber își face provizii de vitamină D. Lipsa ei permite pro­ceselor inflamatorii să se desfășoare nestingherit și să se cronicizeze. În lunile de iarnă, când sinteza vi­ta­minei D în piele sub influența radiațiilor solare nu mai este posibilă, o puteți substitui cu supli­mente.