Casandra și vrabia

Cititor Formula AS
Singura pasăre care a stat mai multă vreme la mine pe pervaz a fost o vrabie care venise să moară.

Era atât de tristă, încât nicio altă pasăre nu s-a mai oprit acolo, fie și pen­tru câteva clipe. Se mai apropia câte un porumbel, o dată a dat târcoale chiar și un pes­căruș, dar toate își schimbau direcția, după ce o vedeau cum stă zgribulită, cu penele în ne­orân­duială, cu gheruțele scâlciate, de parcă ar fi fost din cauciuc. În vremea aia, încercam să mă împrietenesc cu o porumbiță albă, care-mi plăcea mult, pentru că semăna cu un personaj din desenele animate ale copilăriei. Îmi doream să mă lase să o ating, să-mi mănânce din pal­mă, dar era extrem de bănuitoare. Tot ce reuși­sem era să nu mai zboare când deschideam geamul, cu mișcări foarte încete. Se refugia în capul pervazului, unde nu o puteam ajunge, și mă privea, când cu un ochi, când cu celălalt, sco­țând un fel de triluri timide. Îi vor­beam, stăteam minute lungi cu palma întinsă plină de firimituri de pâine, dar nu se apropia niciodată. Îmi in­trase în cap că atingerea pe­nelor ei ar putea fi ceva magic, iar momentul în care ar ceda și ar veni să-și pună libertatea în mâi­nile mele ar aduce cu sine dovada că sunt un om bun, de care ființele lui Dumnezeu nu se tem. Îi dădusem chiar și un nume, îi ziceam Casandra și, uneori, când nu era acolo, des­chideam geamul, o strigam și ea venea. Dar s-o ating tot nu mă lăsa. În cele din urmă, fu­sesem nevoit să renunț. Lăsam firimiturile pe per­vaz și mă retrăgeam, iar Casandra trecea imediat și le ciugulea, pândind fiecare mișcare pe care o făceam în spatele geamului... Vră­biuța cea tristă nu se temea, însă, de prezența mea. Când am deschis prima oară geamul, mi-am dat seama că aș putea s-o ating fără niciun fel de efort, era la nici jumătate de metru dis­tanță. Mă așteptam să zboare, dar n-a făcut-o și atunci am înțeles că e bolnavă rău. Am întins mâna spre ea și aproape că am atins-o, când m-a fulgerat un gând: dacă penele ei îmi vor transmite cine știe ce boală mortală? În fond, ce știam eu despre vrăbii și despre bolile lor? Mi-am retras mâna încetișor, apoi am adus niște firimituri de pâine și le-am pus lângă biata pasăre. Nu le-a bă­­gat în seamă. A doua zi de dimineață, erau tot acolo și se uita la mine cu o privire încă și mai tristă. I-am pus puțină apă într-un capac, dar nu s-a atins de ea. Și așa a fost timp de a­proape trei zile. Mereu mă gândeam: "Poate tot ce tre­buie să fac e să o iau în căușul palmei, poa­te as­ta vrea, simte că asta ar salva-o", dar nu am fă­cut-o. Dacă atingerea penelor ei m-ar fi îm­bolnăvit? Ce știam eu despre vrăbii și despre bo­lile lor? În a treia seară a murit, fără să-și schim­­be poziția. Doar ochii îi avea în­chiși. Am luat-o cu o paletă de lemn adusă din bucă­tă­rie, am pus-o într-o pungă de plastic și m-am dus cu ea în părculețul dintre blocuri, unde am în­gropat-o, așa cum făcusem în co­pi­lărie cu puii pisicii pe care ea refuzase să-i mai alăpteze.
Am aruncat paleta la gunoi, gândindu-mă că nu o s-o mai pot folosi vreodată în bucătărie, apoi m-am întors și am spă­lat bine pervazul cu de­tergent, ca să dispară orice urmă a micii tragedii care se pe­tre­cuse acolo.
Începând cu dimineața următoare, păsările au în­ceput să poposească din nou pe pervazul meu. Doar Casandra, porumbița cea albă, nu a mai venit nicio­dată. Am strigat-o la geam, dar fără niciun folos. În câte o noapte, o visez cum privește, când cu un ochi, când cu celălalt, locul unde a agonizat vrabia cea tristă, ca și cum ar căuta să se convingă că totul a fost real. Mă pedepsește, oare, pentru cruzimea mea? Au păsările putința de a-și ghici suferința? Sau Casandra nu mai vine de frica morții, ale cărei urme au rămas pe pervaz?
Nu credeam că o păsăruică bolnavă poate să aducă atâta tristețe în viața mea. Un simplu gest ar fi transformat totul în bucurie: palma mea făcută căuș, pentru ca vrabia să-și gă­seas­că în ea alinare în fața morții. Poate ar fi rămas și Casandra în viața mea.

RAUL BAZ