Răspuns pentru N.L. - Iași, F. AS nr. 1356 - "Doresc un sfat pentru neuropatie periferică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Diabetul nu este o condiție obli­gatorie pentru insta­larea neuropatiei periferice, deși boala diabetică re­prezintă una dintre cele mai obiș­nuite cauze ale ei, alături de al­coolism, malnutriție și carență de vita­mine. Leziunile trau­matice, pre­siunile constante asupra unor nervi, bolile auto­imune (lupus, poliartrită reuma­toidă), bo­lile hepatice, renale sau tiroidiene pot constitui tot atâtea cauze determinante pentru dete­riorarea nervilor periferici și, implicit, întreru­perea co­muni­cării nervoase către aria deser­vită de acei nervi, și creier. Mai mult, și unele microorga­nisme pot ataca direct nervii (rezultând o deterio­rare nervoasă peri­fe­rică), la fel de bine cum unele substanțe toxice, metale grele, monoxidul de car­bon, solvenții organici și chiar anumite medi­ca­mente (antineo­pla­zice) pot sta la baza deterio­ră­rii structurilor ner­voa­se perife­rice. Semnele și simp­tomele neu­ropatiei periferice evo­luează, de obicei, pe parcur­sul mai multor luni, dar, în situații speciale, cum ar fi intoxicația cu arsenic, de­butul poate fi brutal. Sigur că, așa cum ați constatat și dvs., tabloul clinic al neuropatiei periferice este complex, mergând de la sen­zații de parestezie (amorțire) la nivelul pi­cioa­relor, tălpilor, mâi­ni­lor, sen­si­bilitate și durere la atingere, până la slăbi­ciune musculară, sen­zații de arsură, paralizie și hi­per­estezie pe fața laterală a coapsei. Cu toate acestea, tre­buie știut că, spre deo­sebire de nervii sistemului ner­vos central, cei ai sistemului nervos pe­ri­feric se pot rege­nera, bineîn­țeles numai în urma unor îngrijiri co­recte. Și când spun îngrijiri co­recte, mă refer la tra­tamentul adecvat al neuropatiei periferice, care trebuie să vize­ze, obligatoriu, controlul mai bun al cauzelor subia­cente (bolile determinante) enumerate anterior. Astfel, de la caz la caz, tratamentul poate include analgezice de tipul paracetamolului (Tylenol, Eferal­gan), aspiri­nei și ibuprofenului (Motrin, Nurofen). Antidepre­sivele triciclice de tipul amitriptilinei, nor­trip­tilinei, desipra­minei și imipraminei pot ameliora durerile ușoare până la moderate, datorită efectului lor asupra proce­selor chimice cerebrale, care vă fac pe dvs. să simțiți durerea. Medicamentele folo­site pentru con­trolul crizelor epileptice (anticon­vulsi­vante), de tipul gaba­pentinului, carbamaze­pinei și fenitoinei, se pot utiliza pentru tratarea du­rerilor acute, arzătoare. Toto­dată, Mexiletina, un medica­ment folosit în tratamentul arit­miilor cardiace, poa­te fi une­ori de folos pentru ate­nua­rea crizelor acute. Din pă­cate, toate aceste medica­mente destinate tra­tamentului neuropatiilor periferice au și efecte se­cundare dintre cele mai neplăcute, care includ du­reri și sângerări gastrice, probleme renale, aste­nie, amețeli, greață, vomă, tremor al membrelor, difi­cultăți de mers etc. De aceea, poate ar fi indicat să încercați și varianta naturistă de tratament, care utilizează urmă­toarele remedii:
Acidul gama-aminobutiric (GABA) - printre numeroasele proprietăți ale acestui neurotrans­mi­țător (ex. anticonvulsivant în epilepsie) se numără și redu­cerea manifestărilor în neuropatia periferică și post­herpetică. Se administrează 1 tabletă pe zi, la masa de prânz.
Omega 3 - stimulează eliberarea neurotrans­miță­torilor (serotonina, dopamina, acetilcolina) implicați în propagarea impulsurilor nervoase și contribuie la re­generarea structurilor nervoase peri­ferice, prin men­ținerea concentrației de fosfolipide în membrana celu­lelor nervoase și a învelișului mie­linic. Se admi­nis­trează 2-3 capsule (1000 mg) pe zi, înainte de mese.
Resveratrolul - are efecte protectoare asupra sistemului nervos central și periferic, reduce tulbu­ră­rile circulatorii periferice, furnicăturile la nivelul mem­brelor inferioare, combate paresteziile și pro­cesele de demielinizare a fibrelor nervoase. Se ad­mi­nistrează 1-2 tablete pe zi, în funcție de severi­tatea manifestărilor.
Lăptișorul de matcă - este, fără îndoială, cel mai important remediu pentru regenerarea siste­mu­lui nervos (central și periferic). Recomand utili­zarea pro­du­sului Fluxxtem (Herba­getica), în care acțiunea lăpti­șorului de matcă este susținută și de alte com­ponente cu proprietăți regenerante (algele AFA și Chlorella).
Se mai pot utiliza și produse precum drojdia de bere (pentru apor­tul semnificativ de vitamine din com­­plexul B), uleiul de lumi­nița-nopții (reduce furni­căturile și senzațiile de amorțeală) și ungu­en­tele care au la bază extractul de ardei iute (cap­sai­­cin) pentru aplicații locale. Să auzim numai de bine!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Sfătuiți-mă ce să fac, sufăr cu prostata"
(Răspuns pentru DUMITRU S. - Drobeta Turnu Severin, F. AS nr. 1356)


Când vorbim despre afec­țiuni ale aparatului ge­ni­tourinar, vorbim mai cu seamă despre infecții uri­nare și, în cele mai multe cazuri, ne adresăm femeilor, acestea fiind mult mai pre­dispuse la acest tip de afec­țiuni. Nu trebuie să negli­jăm însă nici afecțiunile de care suferă bărbații, iar în această sferă ne referim în principal la afecțiunile pros­tatei, întâlnite preponderent după vârsta de 50 de ani, dar nefiind excluse și la băr­bații mai tineri. Sunt câteva simptome ce trebuie să atra­gă atenția unui bărbat și să îl îndrepte către cabinetul medicului specialist uro­log: mersul des la toaletă (urinat) ziua sau noaptea, în condițiile în care nu consumați lichide în canti­ta­te foarte mare; urină în cantitate mică, senzația de golire incompletă, miros neplăcut, prezența sân­ge­lui în urină, senzație de arsură, usturime, incon­ti­nență urinară etc. Toate aceste indicii, alături de analizele specifice, vor permite me­di­cului stabilirea unui diagnostic co­rect și a tratamentului corespun­zător, fie că vorbim de infecții urinare, pros­tatite, HBP etc. Cel mai bun trata­ment îl reprezintă pre­venția prin aport adecvat de lichide, consum de ve­ge­tale, evitarea zaharurilor sau grăsi­mi­lor, igienă și, nu în ultimul rând, respectarea indi­cațiilor medicului specialist, acolo unde este cazul.
În ce mă privește, vă recomand asocierea a două suplimente naturale cu rezultate foarte bune în afec­țiuni ale prostatei, suplimente cu numeroase studii clinice: CalmUrin Forte, o formulă dublu concen­trată atât prin conținutul ridicat în principii active, cât și prin raportul superior de extracție a acestora din fructe de Merișor Canadian, recoltate din zone ecologic pure ale Canadei. Preparatul asigură pro­tecție la nivelul aparatului genitourinar atât în in­fecții urinare, cât și în afecțiuni ale prostatei, nor­ma­lizând volumul acesteia și reducând frecvența între micțiuni atât pe parcursul zilei, cât și al nopții, reducând totodată riscul de recidivă în cazul pre­zenței unei infecții urinare. Inocell este un supli­ment natural cu peste 20 de ani de studii clinice, un foarte bun antioxidant, protector celular, cu rezul­tate foarte bune în afecțiunile prostatei, în litiază (pietre, nisip renal), și în creșterea capacității de apărare a organismului. Administrarea acestor două suplimente are un efect mult mai puternic atunci când sunt luate împreună. În afecțiuni ale prostatei, se recomandă tratament între 3 și 6 luni.
Multă sănătate!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Caut leac pentru hepatită cronică"
(Răspuns pentru ION - Brașov, F. AS nr. 1352)


Argila ALGO poate să vindece chiar și cirozele în fază finală. Avem clienți care au fost externați din clinici universitare cu ambulanța, cu speranță de viață de doar câteva săptămâni, care s-au vin­decat complet în 3-4 luni, folosind "doze de șoc" de 200 g argilă pe zi. (Cazul vindecării miraculoase a lui Mircea Rizo a fost publicat în revista Formula AS.) Hepa­titele cronice se vin­decă mult mai ușor. Vă recomand o cură cu argilă ALGO: 150 g pe zi, timp de 3-4 luni. Vindeca­rea ficatului este gră­bită dacă apelați la o procedură tradițională ro­mâ­­neas­că: tăierea sub limbă. Aceasta permite eli­minarea rapi­dă a toxinelor care sufocă ficatul. Vă recomand să luați legătura cu d-l Cornel Ciobanu - tel. 0722.715.441. Tot mai multe clinici occiden­tale au început să practice această procedură de drenare a venelor care ajung de la ficat până sub limbă. Pen­tru detalii puteți să mă contactați telefonic. Argila ALGO poate fi comandată la tel. 0258.865.677 sau prin e-mail, la office@argila-algo.ro