Sănătate cu hrană potrivită și post

Gilda Fildan
Hipertensiunea

Mai puțină sare în bucate
Petrecem prea mult timp stând pe scaun, facem prea puțină mișcare, suntem prea stresați și, în pri­mul rând, înghițim cantități prea mari de mân­care, adesea nesănătoasă. Urmarea: ne crește tensiunea. În principiu, este important ca hipertensivii să-și mă­rească aportul de potasiu din hrană și să-l scadă pe cel de sodiu, respectiv să consume mai puțină sare. Probabil că stră­moșii noștri ingerau de două sau de trei ori mai mult potasiu decât noi astăzi. Vi-l puteți procura din legume frunzoase verzi, cartofi dulci, legu­minoase și nuci. (Convingerea că bana­nele ar fi bogate în potasiu este de fapt un mit. Pen­tru a obține doza zilnică necesară, ar trebui să mân­cați minimum zece banane.)
Oricum, noi suntem campioni în privința con­sumului de sare, care se găsește din belșug în pâine, brânzeturi, mezeluri, cartofi prăjiți, carnea și peștele prelucrate industrial, ca și în felurile de mâncare gata preparate. Din­tre produsele cu un conținut foar­te ridicat de sare putem aminti în primul rând pizza, dar și chipsurile de cartofi și biscuiții crackers. Și încercați să gătiți fără sare, înlocuin­d-o cu condimente. Excesul de sare este un obicei pe care îl puteți abandona. Vă veți da seama că simțul dvs. gustativ era alterat.
* Alimentația vegetariană - preferabil ve­gană - este ideală pentru scăderea tensiunii pe termen lung. Și dieta medite­raneeană vă poate fi de ajutor. Au­torii unui studiu au arătat că trei porții de pâine din făină integrală pe zi au un efect com­parabil cu cel al unui medi­cament hipotensiv de ultimă generație. Renunțați la alcool, căci el va crește valorile tensiu­nii. Cerce­tătorii au identificat, cu prilejul a nume­roase studii, o serie de alimente ce reduc hiperten­­siunea. Printre ele se numără: semințele de in (25-30 grame zilnic) nucile și fisticul fără sare (câte un pumn în fiecare zi), ceaiul verde sau de hibiscus (două-trei căni pe zi), sucul de sfeclă roșie (0,25-0,50 l zilnic), legumele bogate în nitrați, ca spa­nacul, rucola sau mangold (o porție pe zi), uleiul de măsline (zilnic), ciocolata amăruie (10 grame pe zi), afine (chiar și congelate, câte un pumn pe zi) și produsele de soia, de pildă tofu ori lapte de soia (una sau două porții zilnic).
* Ceaiul verde scade nu numai tensiunea, ci și glicemia și nivelul colesterolului. Cerce­tătorii au constatat că unul dintre prin­cipiile sale active prelungește viața musculițelor de oțet. Infuzați-l 10 minute și nu-i adăugați lapte, de­oarece proteina laptelui, cazeina, neutralizează efectele pozitive ale ceaiului.
* Țineți-vă tensiunea sub ob­servație, din momentul când vă schimbați tipul de ali­mentație. Este posibil ca, deja după puțin timp, să fie nece­sară o reducere a dozei de hipotensoare, însă nu pro­cedați la ajustarea tra­tamentului decât cu acor­dul medicului dvs.
* Un post terapeutic de minimum șapte zile (și maximum 14) are, de regulă, un efect puternic de scădere a tensiunii și oferă șansa uriașă de a normaliza tensiunea pe termen lung.


Migrenele

Țineți în șah durerile de cap
Alături de componenta genetică, mi­gre­nele pot fi declanșate de diverși factori ce țin de condițiile de mediu, ca și de stilul dvs. de viață. Aceasta explică și creșterea abruptă a numărului de suferinzi, cu deosebire în ultimele decenii. Printre cauzele afecțiunii se numără insomnia, stresul, modificările intervenite în statusul hormonal, dar și alimentația.
* Țineți un jurnal al durerilor dvs. de cap. Numeroși pacienți cu migrene cunosc acest fapt: când mănâncă un anumit aliment, le apare prompt un atac migrenos. De aceea, încercați să identificați acele alimente care sunt responsabile pen­tru simptomele dvs., evitați-le și optați pentru o alimentație care vă poa­te ajuta să vă alinați sufe­rințele pe termen lung.
* Nu consumați ali­mente care conțin hista­mină, cum sunt brânza, afumăturile, conservele de pește, legu­mi­noasele, ciocolata, cacao și vinul roșu. Ar trebui să renunțați în general la alcool. Cu cât un aliment e mai proaspăt, cu atât cantitatea de histamină prezentă în el este mai redusă.
* Abțineți-vă să consumați alimente în care există tiramină. Ar trebui să ocoliți ur­mătoarele alimente: citricele, bananele, căpșunile, avocado, nucile, drojdia de bere, condimentele de tip Vegeta, sosul de soia. Și cafeaua poate fi un factor declanșator al migrenei.
* Evitați zahărul ca atare, dulciurile în general, dar înainte de toate, făina albă de grâu. Un aport consistent de zahăr, urmat de coborârea bruscă a ni­velului insulinei, poate provoca apariția simp­tomelor de migrenă.
* Ghimbirul amelio­rea­ză grețurile, durerile de cap obișnuite, dar și migre­nele. Cu 250 mg de rizom măcinat obțineți un rezutat identic cu acela al unei doze de 50 mg de triptan - și fără efecte secundare.
* Acizii grași Omega-3 vă protejează contra episoadelor de migrenă. De aceea se recomandă să consumați frecvent ulei de in, de rapiță și de soia, de asemenea și nuci.
* Și magneziul poate acționa profilactic. Acest mineral se întâlnește mai ales în legu­minoase, germeni de cereale, ca și în unele ape minerale.
* Postul terapeutic vă poate fi de foarte mare folos.


Depresia

Alimentele pot îmbunătăți starea de spirit
Numărul pacienților diagnosticați cu depre­sie se află în continuă creștere în toate țările puternic industrializate. Afecțiunea se mani­festă în forme ușoare, medii și grave, acestea din urmă putând împinge bolnavii la sinuci­dere. Cauzele sunt multiple și încă neelu­cidate complet. Tulburările ușoare se pot re­zolva cu remedii și metode naturale, ca ex­tractele de su­nătoare, mișcarea și termoterapia. În rest, me­dicina clasică utilizează ca tratament medica­mente antidepresive și inhibitori. Un efect se­cundar frecvent al antidepresivelor este crește­rea considerabilă a greutății corporale. Tocmai de aceea, e importantă respectarea unei ali­men­tații corecte care, în afară de combaterea sur­plusului de greutate, exercită și o influență pozitivă asupra evoluției bolii.
* Consumul de fructe și legume micșo­rează riscul de depresie. Substanțele care între­țin buna dispoziție se găsesc în fructe (ex. me­re, struguri), legume, în ceaiul verde și în nu­meroase condimente.
* În formele ușoare și medii de depresie, este salutară adoptarea unei ali­men­tații vegeta­riene sau medi­te­raneene, care va susține efi­cient atât tratamentul me­di­ca­men­tos, cât și psiho­terapia. Însă nu reduceți niciodată dozele de me­dicamente fără a cere în prealabil con­sim­țământul me­dicului dvs.
* Consumul regulat de roșii scade la ju­mă­tate riscul de depresie. Spe­cialiștii pre­supun că aceas­ta se datorează licopenului conținut în ele. Iar cantitatea de licopen crește în urma pre­lucrării termice. Așa se explică faptul că supa și sosul de roșii vă ajută mai mult decât salata preparată din aceleași legume, dar în stare crudă.
* Din observațiile făcute până acum re­zultă că extractele de șofran pot bloca anumiți receptori din creier, care sunt responsabili pen­tru declanșarea depresiei.
* Ardeii iuți și ghimbirul stimulează pro­ducția de serotonină și endorfine, substanțe care induc buna dispoziție.
* Asigurați-vă un aport suficient de trip­tofan. Triptofanul preluat din hrană poate ajun­ge direct în creier. Sursele cele mai la înde­mână sunt: nucile, cacao, soia, nucile caju și laptele.
* Postul îmbunătățește, de regulă, starea de spirit.


Supraponderalitatea

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătate
Nenumăratele diete și programe care nu urmă­resc altceva decât reducerea greutății cor­porale în timp record sunt condamnate ire­me­diabil la eșec. Pentru a avea succes, este nevoie de răbdare și de fixarea unor obiective realiste. Ritmul optim de slăbire este de un kilogram sau două pe lună.
Adoptând dieta meditereeană, pură sau com­bi­nată cu elemente preluate din bucătăria asiatică, pierderea kilogramelor în plus se va produce ca "efect colateral", pe o perioadă mai îndelungată. Însă va trebui să renunțați la alcool. Ca și zahărul, el nu vă aduce decât "calorii goale", adică lipsite de valoare nutrițională. Sunt recomandate, de aseme­nea, dieta vegană și cea lacto-vegetariană, cu multe legume și fructe.
* Simpla înlocuire a cărnii de porc cu cea de pasăre nu constituie, din păcate, o strategie de succes. Carnea de pasăre favorizează suprapon­dera­litatea mai mult decât oricare alta, deoarece păsările provenite din crescătoriile mari, de tip industrial, au fost îngrășate forțat și li s-au administrat hormoni.
* Atenție la carbohidrați! Nu toți sunt la fel - de aceea, aveți grijă să mâncați carbohidrați com­plecși, ca aceia din cerealele integrale. Pentru a le împiedica efectul nedorit asupra siluetei dvs., lăsați orezul, cartofii sau pastele să se răcească. Astfel se formează amidonul rezistent, care determină pan­cre­a­sul să elibereze o cantitate mai redusă de insu­lină.
* Proteinele satură pentru mai multă vreme. Sunt de preferat cele de origine vegetală, căci proteinele animale favorizează procesele de inflamare și îmbătrânire a țesuturilor.
* Apelați la oțetul de mere: cercetă­torii au observat că una sau două lin­guri de oțet de mere, luate zilnic, asigură o pierdere în greutate de circa două kilograme în decurs de trei luni. Totuși, dacă doriți cu adevărat să redeveniți supli, n-ar trebui să vă limitați doar la această procedură.
* Principiile amare accelerează arderea grăsi­milor, stimulând producerea de enzime digestive și îmbunătățind calitatea florei intestinale. Surse excelente sunt: andivele, cicoarea roșie, măslinele, varza, precum și unele plante din flora spontană, ca păpădia sau piciorul-caprei.
* Semințele vă ajută să slăbiți, în pofida conți­nutului lor ridicat de grăsimi. Fiind extrem de săți­oase, nu veți mai simți nevoia să mâncați prea mult la mesele principale. Dintre toate, fisticul va susține cel mai eficient eforturile dvs. de a scăpa de sur­plusul de kilograme.
* Beți un pahar sau două cu apă, cu 15-30 de minute înainte de masă. Pe lângă faptul că dilată stomacul, apa are și proprietatea de a vă influența pozitiv metabolismul.
* Activitatea fizică și buna gestionare a stre­su­lui sunt aproape la fel de importante ca alimentația. Doar în momentul când vă veți regăsi echilibrul interior, veți reuși să scăpați de depozitele de gră­sime formate din pricina obiceiului de a da frâu li­ber apetitului, văzând în aceasta o cale de a vă cal­ma nervozitatea.
* Postul după ceas: datele de care dispun până în prezent specialiștii dovedesc că se poate slăbi cu aju­torul postului alternativ, mai ales în formula 16:8. Între prima și ultima masă să fie 8 ore, după care 16 ore (în care intră și somnul de peste noapte) nu se mai mănâncă nimic. Încer­cați să vă compuneți meniul în așa fel, încât majoritatea caloriilor ingerate în ziua respec­tivă să se regăsească la masa de prânz.
* Un post terapeutic ceva mai lung poate fi util, dându-vă impulsul inițial pentru a demara în lupta cu surplusul de kilograme. Esențial este însă ca, după aceea, să vă modificați efectiv alimentația. În completarea postului terapeutic, ar fi indicat să vă programați ulterior câte o zi de hrană frugală pe săp­tămână, în care să vă mulțumiți cu maximum 200 grame de orez și puțin compot neîndulcit.


Artroza

Cum combateți problemele articulare
Principala cauză a artrozei este vârsta. Cu greu vom găsi această afecțiune printre persoanele de 40 de ani, însă la cele de 80, situația se schimbă. Cartilajul articular se subțiază treptat, iar la marginea articulației apar osificări. Însă, pe lângă vârstă, există și alți factori care decid cât timp își vor păstra articulațiile noastre mobilitatea și vor fi scutite de dureri. Aceștia sunt: alimen­tația sănătoasă și practicarea consecventă a postu­lui. Căci simptomele artrozei sunt provocate ade­sea de inflamații. Iar fiecare kilogram ce depă­șeș­te limita normală a greutății corporale elibe­rea­ză în flora intestinală substanțe proinfla­ma­torii, care prejudiciază cartilajul articular.
* Prin renunțarea la carne, me­ze­luri, ouă, pește și lactate, puteți împie­dica formarea de acid arahidonic - un acid gras, pe care organismul îl trans­formă în substanțe ce favorizează infla­ma­țiile. În cantități semnificative, el se întâlnește nu­mai în produsele de origine animală.
* Acizii grași Omega-3 contrabalansează in­flamațiile. Ei sunt prezenți în: semințele de in, uleiul de in sau rapiță, legumele frunzoase verzi, soia, alge și nuci. În schimb, ar trebui să fiți mai reticenți cu consumul de pâine și alte pro­duse din cereale.
* Următoarele alimente ate­nuează simptomele de artroză: uleiul de in, ghim­birul, curcuma, legumele și fruc­tele cu conținut ridicat de vitamină C, rodiile. Mâncați zilnic câte o mână de sâmburi de rodie - vă calmează du­rerile de articulații și totodată scad valorile tensiunii arteriale.


Diabetul de tip 2

Nu este chiar atât de greu să scapi de diabet
Diabetul de tip 2 afectează cam 10% din totalul populației - și din ce în ce mai mulți oameni tineri. Boala are legătură cu suprapon­de­ralita­tea (grăsi­mea viscerală) și cu sedentarismul. Cauza o con­sti­tuie rezistența la insu­lină, apărută ca o consecință a unor ani de alimentație ne­să­nătoasă și excesivă. Există medicamente noi, care scad glicemia, con­trolează simp­to­mele și oferă protecție îm­po­triva eventualelor compli­ca­ții. Singurul lor neajuns este acela că nu pot vindeca dia­betul. Totuși, diabetul de tip 2 poate fi com­bătut prin schim­barea alimen­tației, în special atunci când boala nu are o vechi­me mai mare de șapte până la zece ani. Câteva studii preliminare do­vedesc eficiența dietei vegane. În cazul când nu doriți să eliminați produsele de ori­gine animală, puteți adopta o alimentație medi­te­raneeană lacto-vegetariană, adică o dietă vege­tariană, completată cu mici cantități de brânză și iaurt.
* Dacă sunteți diabetici, ar trebui să renun­țați com­plet la îndulcitori. Ei fac mai dificilă reglarea nivelului glicemiei, agravând practic diabetul. Puteți folosi cel mult îndulcitorul de ște­vie și eritritolul, care nu influențează meta­bolis­mul glucidelor.
* Pacienții cu diabet de tip 2 sunt sfătuiți să consume mult oțet. O serie de studii relevă faptul că oțetul îmbunătățește valorile glicemiei, în in­tervalul de timp de după mese.
* Mâncați fructe. Poate că sfatul vă sur­prinde, fiindcă știți că zahărul, îndulcitorii și fructoza vă sunt contraindicate. Însă consumul de fructe are, în general, un efect pozitiv. Pre­ferați fructele-boabe și merele. La acestea din urmă, cuercitina pre­zentă în coajă are o acțiune benefică.
* Consumul de broccoli poduce un efect si­milar cu al celui mai important medicament anti­diabetic, Metformina. Cercetătorii sudezi au des­coperit că pentru aceasta este responsabil sulfo­rafanul, o substanță uleioasă, care se găsește în leguma respectivă. Puteți preveni declanșarea diabetului, și dacă mâncați zilnic 30 grame de nuci și întrebuințați regulat în bucătăria dvs. ule­iul de măsline. Fisticul și migdalele au de ase­menea o acțiune antidiabetică dovedită. În plus, migdalele reduc și nivelul lipidelor din sânge.
* Ceaiul de ghimbir sau o linguriță cu pul­bere de ghimbir pe zi scad ape­titul și amelio­rează stea­to­za hepatică. Ovăzul (de exemplu, o fiertură de fulgi de ovăz la micul de­jun) com­bate diabetul, grație conți­nu­tului său de beta-glu­can so­lubil, care slăbește re­zistența la insu­lină, norma­lizează glice­mia și ajută la slăbit. Și semințele de in scad gli­cemia și valorile co­leste­ro­lului. De ase­me­nea, reglarea glicemiei poate fi îmbună­tățită prin consumul zilnic de legu­minoase, cum sunt nău­tul, lintea sau fa­solea uscată.
* Mâncați fără grabă. Savurați, în loc să înfulecați. Dacă mestecați bine alimentele, en­zimele din salivă (în primul rând alfa-amilaza) vor pătrunde în amidon și alți carbohidrați, vor des­compune polizaharidele în monozaharide și astfel o parte considerabilă din procesul digestiei (mai exact, 30%) va avea deja loc în cavitatea bucală. Iar când mâncați lent, apare mai curând senzația de sațietate și, în consecință, pancreasul eliberează mai puțină insulină.
* Apelați la postul terapeutic. După maxi­mum două săptămâni, se îmbunătățesc vizibil nivelul glicemiei și rezistența la insulină, iar simp­tomele steatozei hepatice încep să se ame­lioreze. Se recomandă postul numai cu sucuri de legume, întrucât cele de fructe, fiind bogate în fructoză, favorizează steatoza hepatică. (Acest tip de post ar trebui practicat sub control medical. Este important ca, pe durata lui, să se suspende tratamentul cu Metformină.)
* Și postul alternativ este deosebit de util. La fel ca la regimul de slăbit, se recomandă re­nun­țarea la cină, fiindcă la diabetici, aportul de car­bohidrați și energie, seara, provoacă o elibe­rare de insulină mai abundentă decât dimineața. Ideal ar fi să vă limitați la două mese pe zi: un mic dejun consistent, cu fulgi de ovăz, pâine din făină integrală, fructe - și o masă principală (în orice caz înainte de ora 17). Eliminați gustările dintre mese.


Sindromul de colon iritabil

Cum vă liniștiți abdomenul
Sindromul de colon iritabil se întâlnește mai des la femei decât la bărbați. Dintre principalii fac­tori declanșatori trebuie să men­ționăm în pri­mul rând infecțiile in­testinale, fără a uita însă stresul. Combinația dintre pragul scă­zut de per­cep­ție a durerii la nivelul mucoasei intestinale și tul­bu­rările digestive face ca miș­cările peristal­tice normale să provoace sufe­rință. Digestia funcțio­nează defec­tu­os. Pacienții se plâng de diaree, constipație și balonări. În cazul colonului iritabil există o dilemă: unele alimente cu efect pozitiv asupra florei in­tes­tinale pot produce la început o agravare a simp­tomelor. Este vorba, de exemplu, despre rădă­cinoase, leguminoase și pâinea inte­grală. Folo­sul adus de aceste alimente va de­veni evi­dent abia mai târziu. De aceea se reco­mandă ca, într-o primă fază, ele să fie consumate în can­tități mici.
* Acordați atenție calității alimentelor, ca și modului lor de preparare. Mestecați mân­carea lent și cu grijă.
* Feriți-vă de tot ce v-ar putea irita intesti­nul. Renunțați la crudități, va fi mai prudent să optați pen­tru legumele fier­te înăbușit sau la aburi.
* Nu beți în tim­pul mesei și evitați în special băuturile reci. Pe de-o parte, lichidele scad con­centrația enzimelor digestive, iar pe de alta, în­tind și mai mult pereții sto­ma­cului, determinând conținutul acestuia să treacă prea devre­me în intestinul sub­țire, unde va crea probleme. Și evi­tați alcoolul, care irită mu­coasa intestinală.
* Luați zilnic una sau două lingurițe cu curcuma, la care ați adăugat un praf de piper. Vă pot fi de ajutor și semințele de in (combat gas­trita, constipația și reduc colesterolul), pre­cum și ceaiul de fenicul, chimen sau anason.
* Un post terapeutic de șapte până la zece zile va reechilibra flora intestinală.


Cele 15 reguli ale alimentației sănătoase:

* multe legume (verzi) * multe leguminoase * grăsimi folositoare: nuci și uleiuri sănătoase * fructe de bună calitate, preferabil de sezon * mai puțină sare, înlocuită cu mirodenii, ceapă, usturoi, ver­de­țuri * zahărul și dulciurile reduse la minimum * pește puțin sau deloc * mai multe cereale integrale, mai puțină făină albă sau deloc * fără lapte, cantități mici de lactate * carne, mezeluri și ouă cât mai puține sau deloc * fără gustări între mese * puține alimente procesate * mâncați în liniște și mestecați fără să vă grăbiți * ca băuturi: cafea, ceai, apă, iar alcool și sucuri din comerț - cât mai puțin sau deloc.