O cauză pierdută

Toma Roman
"Europarlamentarele" programate pe 26 mai a.c. au căpătat, pentru toți analiștii fenomenului politic românesc, o semnificație deosebită.

Ele reprezintă, după doi ani și jumătate de guvernare PSD-ist-ALDE-istă, primul test real asupra impactului electoral al politicii populiste des­fă­șurate de alianța în cauză. Gruparea PSD-ALDE a ajuns la putere în urma lansării unui program de guvernare ex­trem de generos. Niciun alt partid, nicio altă alianță nu a promis românilor atât de multe și pe atât de multe planuri, ca actualii guvernanți. Se știe că, în anul alegerilor, 2016, economia românească își luase avânt, statul părea con­so­lidat (cu o separație clară între puterile lui), iar democrația era, realmente, funcțională. Dar imediat după preluarea ad­ministrației au urmat o avalanșă de schimbări, ce au dez­văluit că alianța PSD-ALDE avea cu totul alte intenții decât punerea în operă a "marilor proiecte" din programul electoral. Nu avem spațiul editorial care să ne îngăduie o inventariere a acțiunilor guvernării instalate la începutul anului 2017. Cert este că, timp de doi ani și jumătate, alianța PSD-ALDE nu a făcut altceva decât să ducă un crân­cen război cu Justiția, care tocmai se emancipase de do­minația politicului. Ca putere reală în stat, Justiția își luase avânt în eradicarea (sau reducerea) unei boli cu ca­racter endemic a societății românești, corupția, în special corupția înaltă (ce confirma proverbul clasic că "peștele de la cap se împute"). Foarte mulți politicieni, demnitari sau parlamentari ai puterii, erau implicați total în afaceri murdare, furnizoare de averi ilicite, intrând astfel în vi­zorul instituțiilor juridice de specialitate. De aceea, ali­anța PSD-ALDE, în frunte cu liderii ei, L. Dragnea și C. Po­pescu-Tăriceanu, suspectați și dovediți ca autori de acte de corupție, s-a organizat în vederea blocării și subor­do­nării Justiției, demonstrând (fără să vrea, desigur) că aces­ta este principalul scop vizat în urma accesului la gu­ver­nare. Marile proiecte de dezvoltare și generoasele promi­siuni de creștere a veniturilor pentru bugetari și pensionari s-au dovedit a fi o minciună menită să le faciliteze prelua­rea integrală, pe față, a tuturor instituțiilor statului. Ulte­rior, cu o medie controlată atent (și coruptă din abundență) se puteau găsi justificări pentru neonorarea promisiunilor electorale avansate.
Deși au parazitat complet puterea administrativă (îm­pănând-o cu fideli, rubedenii și clienți), "planul" con­du­cerii PSD-ALDE de a subordona Justiția dintr-o lovitură nu a reușit. Dragnea și Tăriceanu nu au realizat că destui ro­mâni s-au trezit din "somnul rațiunii", cultivat cu ardoa­re sub regimul comunist anterior și preluat de "moște­ni­torii" politici actuali ai acestuia. Stimulată și de protestele externe sau de criticile venite de la organizațiile inter­na­ționale la care România a aderat, societatea civilă a pro­testat energic, organizând mari demonstrații împotriva în­cer­cărilor constante ale uneltelor puterii de a subordona po­litic Justiția și de a-și "albi" astfel conducătorii. Fără ajutorul opoziției politice (cu destui membri tentați să cadă "la compromis" cu șefii PSD-ALDE), societatea civilă s-a grupat sub sigla #rezist, devenind tot mai precisă în dez­văluirea conspirațiilor antijustiție ale puterii. Cu un guvern alcătuit din "unelte oarbe" (semidocți, mercenari de du­zi­nă, profitori de poziție lăsați să-și satisfacă poftele de înavuțire), conducătorii alianței PSD-ALDE s-au pomenit în fața alternativei: represiunea dură a protestelor publice (cu mobilizarea intensă a artileriei propagandistice) sau mituirea unor pături ale populației sensibile la satisfacerea unor probleme materiale. Dragnea și "strategii" lui au op­tat pentru amândouă căile. În 10 august 2018, au incitat Jan­darmeria să lovească și să gazeze manifestanții și, con­comitent, au făcut eforturi uriașe să colecteze fonduri pen­tru a acorda o parte a măririlor de salarii și pensii pro­mise. Aceste eforturi s-au concretizat în împrumuturi tot mai scumpe de pe piața financiar-bancară (internă și in­ter­națională), în presiuni asupra băncilor și corporațiilor, obli­gate "să cotizeze" mai mult la pușculița guverna­men­tală, în "colectări" tot mai extinse din veniturile domenii­lor energetic, al transporturilor, apărării etc. Mituirea popu­­lației, al cărei consum a crescut pe seama impor­tu­rilor, a sufocat total investițiile, sănătatea, învățământul și, mai ales, transporturile fiind crunt lovite de lipsa ori­cărei posibilități de modernizare.
Așa-zisul "pact social" propus de Dragnea și de slugile lui, concretizat sintetic într-o formulă de tipul "noi vă dăm bani, voi ne lăsați să guvernăm cum vrem, inclusiv în Justiție", a eșuat. Lipsa investițiilor în transporturi, spitale și școli a afectat direct viața a sute de mii de oameni, obli­gându-i să constate că "suplimentările" de salarii și pensii se duc extrem de repede "pe apa sâmbetei", atunci când trebuie să-ți îngrijești sănătatea, atunci când trebuie să-ți formezi urmașii pentru a accede la un nivel de trai ridicat și constant. Politica economică a camarilei lui Dragnea (alcătuită, cum se știe, din semidocți voluntariști, care cred că "ordinele șefului" pot schimba realitățile obiective ale pieței) a reușit să îndepărteze de "interesele" grupării PSD-ALDE o mulțime de potențiali alegători, puțin interesați, până acum, de politică. Așa a apărut și a de­venit comple­mentară organizației #rezist a societății ci­vile, conștient anti-PSD-istă, mișcarea #șîeu, inițiată de un antreprenor din Suceava, Ștefan Mandachi, care a cons­truit din pro­priile-i fonduri un metru de autostradă, ca răspuns la min­ciunile în problemă ale guvernanților. D-lui Mandachi i s-au alăturat, într-o grevă simbolică de 15 mi­nute, o mulți­me de întreprinzători, transportatori și primari afectați de rui­narea (interesată) a ansamblului infrastruc­turii româ­nești.
"Marele lider", "tăticul", beneficiarul direct al subor­donării Justiției, L. Dragnea, a reacționat furios la mani­fes­tația d-lui Mandachi, pe care l-a făcut "șmecher", vân­dut străinilor, manipulator. Dragnea a înțeles că o cuplare a mișcărilor "#rezist" cu "#șîeu" poate provoca o mare pier­dere de voturi pentru PSD la europarlamentarele din 26 mai. O situare a PSD-ului sub un prag de 25% din vo­turile exprimate ar fi mortală pentru poziția lui, pentru că până și slugile cele mai ticăloase vor înțelege că "salvarea lui Dragnea" e o cauză pierdută.