PLÁCIDO DOMINGO Jr. în premieră la București

Dana Ene
Aprilie spaniol

Este fiul mijlociu al cunoscutului tenor spaniol și nu a moștenit de la tatăl său doar numele, ci și talentul muzical. S-a făcut mai întâi remarcat prin compozițiile sale, care au ajuns să fie interpretate de artiști cunoscuți pre­cum Michael Bolton, Riccardo Cocciante, Va­nessa Williams, Sarah Brightman, Jose Carreras, Lucia­no Pavarotti, Leona Mitchell, Diana Ross, Alejan­dro Fernández, Tony Bennett și, nu în ultimul rând, chiar de celebrul său tată, Plácido Domingo. Ex­trem de flatant pentru noi, românii, este faptul că împreună cu fosta lui soție a compus un musical inspirat din faimosul roman "Dracula", al lui Bram Stoker, pe care l-a intitulat - "Vlad", a cărui pre­mieră a avut loc la finalul anului trecut. Iar de 10 ani, juniorul s-a apucat și de cântat, la îndemnul tatălui său, și își face loc încet, dar sigur, în fruntea elitei interpretative mondiale. În această postură de cântăreț îl puteți vedea în premieră la București, la jumătatea lunii aprilie.

În umbra unui titan

Plácido Francisco Domingo Or­nelas s-a născut pe 21 octombrie 1965, în Mexico City (Mexic), fiind fiul mijlociu al tenorului Plá­cido Domingo și primul copil al acestuia cu soprana mexicană Mar­ta Ornelas. Cum și bunicii din partea tatălui au fost tot cântăreți de operă, tânărul Domingo a cres­cut, practic, înconjurat de muzică. Nu e de mirare că scena l-a atras și pe el, dar mai întâi a ales să studieze com­poziția la conservatorul din Viena. A devenit repede un nume de refe­rință în lumea muzicală în postura de com­po­zitor și producător, colaborând atât cu artiști de operă, cât și cu soliști pop.
În 1999, Plácido Domingo Jr. și soția lui Sa­mantha (compo­zitoare și ea) au decis să pună pe note împreună un musical. Le-a fost greu să se ho­tărască asupra temei, căci doreau un subiect cu­nos­cut publicului din lumea întrea­gă. Într-un târziu au hotărât că cel mai celebru vampir din literatura mondială, adică "Dracula", este subiectul ideal. Dar le-au trebuit mai bine de un an și jumătate și sute de ore petrecute la pian ca să realizeze musicalul "Vlad". Nu a fost un subiect chiar ușor, căci com­pozitorul mexican a dorit ca vampirul... lui, spre deosebire de cel al lui Bram Stoker, să nu fie mon­stru însetat de sânge, ci un erou. Însă bucuria realizării a fost de scurtă durată, căci - după ce au terminat de compus piesa - nu au găsit pe nimeni dispus să o pună în scenă. Abia anul trecut, după mai bine de 18 ani de la crearea piesei, Plácido Jr. și-a văzut, în sfârșit, visul cu ochii, când musicalul "Vlad" a fost pus în scenă la Cádiz, Ávila și Valla­dolid, în Spania.

Încurajare la vârf

Talentul vocal i-a fost descoperit lui Plácido Francisco chiar de tatăl lui, celebrul tenor spaniol, la o vârstă destul de "înaintată", adică doar cu 11 ani în urmă, pe când Plácido Domingo Jr. avea 42 de ani. "(...) Într-o zi, tata, care avea ne­voie să învețe câteva cântece compuse de mine în mod special pentru el, m-a rugat să i le și înregis­trez, ca să-i fie mai ușor să le învețe. L-am ascultat, le-am înregistrat și i le-am trimis. Spre marea mea uimire, m-a sunat imediat după ce le-a ascultat și m-a întrebat de ce nu mă apuc să cânt muzică pop sau contemporană. Res­tul e istorie...", povestea el, modest, într-un in­ter­viu.
A cântat mai întâi un duet cu Plácido Do­min­go, care a fost cuprins pe albumul pe care acesta l-a scos în 2009, "Amore Infinito". Un an mai târ­ziu, în apropierea Crăciu­nului, Plácido Jr. lansa primul său EP, intitulat "Songs for Christmas - Canciones de Navidad".
Așa și-a început cariera muzicală, încurajat de tatăl lui, dar și sub apăsarea unui nume uriaș, cu­nos­cut deja în întreaga lume. A ales să cânte melo­dii ce conțin atât in­fluențe clasice, dar și latino pop, jazz, tango, bolero, cha-cha-cha, bachata sau swing. În 2017 a scos primul său album în limba spaniolă - "Latidos", urmat de versiunea în en­gleză - "Heart­beat". Discul include cântece popu­lare ale anilor '50 și '60, cu aranjamente orchestrale și due­te cu artiști precum José Feliciano, tatăl său, Plá­ci­do Domingo, sau Arturo Sandoval. Opiniile de spe­cialitate au fost împărțite, mai ales că Plácido Do­mingo Jr. i-a "zgândărit" pe membrii Bisericii Scien­tologice, o organizație religios-financiară ex­trem de puternică, cu mulți adepți așezați în funcții înalte, inclusiv în rândul criticilor muzicali. Moti­vul? Însuși Plácido Domingo Jr. fusese mem­bru al acestei organizații timp de 20 de ani, alături de soția și de cele trei fiice ale lor... Primele care au părăsit Biserica Scientologică au fost Samantha și fetele. În 2011, după divorț, Plá­­cido Jr. a fost sfătuit de membrii organizației să-și evite fosta familie, mai ales că Samantha de­venise un critic vehe­ment al Bisericii Scien­tologice. Plácido Jr. a re­fuzat. Imediat, "priete­nii" lui scientologi au în­ceput să-l atace. Nu s-a lăsat însă intimidat și a criticat vehement tac­ticile adoptate de orga­ni­zație. Iar celor care i-au pus sub semnul în­trebă­rii noua direcție în carie­ră, le-a răspuns sim­plu că are mai multă încre­dere în gusturile ta­tălui său decât în ale lor.
Pe 17 aprilie, vă pu­teți convinge singuri da­că Plácido Domingo Jr. a moștenit sau nu măcar o fărâmă din talentul ta­tălui său. El va urca pe scena Sălii Palatului, în­soțit de Orchestra Me­tropolitană București, di­rijată de Daniel Jinga, dar și de so­prana ucrai­neană Irina Polivanova, de muzicialul rus Aydar Gaynullin (un virtuoz al baianului - armonică de mână, cu butoni în loc de clape), de tenorul Alin Stoica, câștigător al prestigiosului pre­miu Luciano Pavarotti, de talentatul muzician de peste Prut Valentin Boghean și, nu în ultimul rând, de Laura Bretan - fiica unor imigranți români în America, câștigătoare a concursului "Românii au talent", în 2016, aflată printre finaliștii de anul acesta ai "Eu­rovision România".
(Biletele se pot achiziționa din rețeaua Eventim, și au prețuri cuprinse între 50 și 250 lei. )