Înfometarea terapeutică - POSTUL NEGRU, în viziunea doctorului rus IURI NIKOLAEV

Voicilă Angela
Iuri Nikolaev redescoperă beneficiile terapeutice ale postului

Psihiatrul rus Iuri Nikolaev (1905-1998), doc­tor în științe medicale, este autorul unor lucrări celebre despre înfometarea terapeutică sau postul negru. Studiind diverse cărți despre cultura po­poa­relor antice, a des­co­perit un element comun, ex­trem de interesant pentru omul contempo­ran: egiptenii și grecii își purificau regulat corpul ți­nând post negru un anumit nu­măr de zile. Hero­dot con­semnează obiceiul egiptenilor de a posti trei zile pe lună. Și la greci exista tradiția pos­tului: vestitul Pi­tagora a postit patruzeci de zile. Rus fiind, Nikolaev era familiarizat cu practica pos­tului, așa cum este ea înțeleasă în tradiția orto­­doxă, dar cunoștea și principiile vegetarianis­mului: tatăl său, Serghei Nikolaev, fusese prieten apropiat al contelui Lev Tolstoi, el însuși adept al vege­tarianismului, și împărtășea princi­piile aces­tuia de revenire la o viață simplă. Înde­lun­gata sa experiență i-a dovedit că postul negru determină întregul organism uman să se autore­gleze. Iuri Nikolaev susținea că prin abordarea corectă a postului negru, terapeutic, se pot vin­deca un șir de boli serioase, printre ele aflându-se bolile psihice, problemele tractului digestiv și obezitatea.
În cadrul Insitutului de Cercetări Științifice Medicale din Moscova, Nikolaev a pus în prac­tică abstinența dozată de la mâncare. Clinica sa era vestită pentru vindecările unor grave boli psihice, cum ar fi schizofrenia. A rămas celebru cazul unui pacient schizofrenic și mut, pe care Iuri Nikolaev l-a vindecat printr-un post negru de o lună, spălături intestinale și plimbări în aer liber. În final, tânărul a început să vorbească, starea de sănătate i-a revenit și a fost reintegrat în societate.

Principiul metodei lui Nikolaev

Doctorul Iuri Nikolaev afirma că abstinența de la orice fel de mâncare ajută organismul să eli­mine acumulările de reziduuri și toxine. Pe acest principiu este clădită întreaga metodică a înfo­metării terapeutice. Acumularea de reziduuri este, în primul rând, rezultatul alimentației gre­șite.
Reziduurile se depun în toate ascunzișurile organismului: intestin, țesutul celular subcu­ta­nat, bronhii, sinusuri, sistemul cardio­vas­cular, ficat. De fapt, această listă poate fi con­tinuată destul de mult. Acumularea de rezi­duuri duce la apariția mucozității. Aceasta aco­peră orga­nele și le împiedică să lucreze la capa­citatea lor maximă. Iuri Sergheievici Nikolaev spu­nea: "Atunci când încetăm să primim hrană, permitem corpului nostru să se concentreze pe deplin asupra resurselor interioare. Organis­mul începe să se hrănească cu rezervele inte­rioare de grăsime, proteine și carbohidrați. În acest fel, scade încărcătura de pe toate siste­mele excretoare. Acestea, la rândul lor, pornesc pro­cesele de eliminare a acumulărilor de reziduuri și toxine".
Oamenii de știință din ziua de astăzi afirmă că procesul de abți­nere de la mâncare provoacă proce­sul de autoliză. Organismul se re­face prin descompunerea diferitor neo­plasme, tumori, no­duli, infla­ma­ții.
Perioadele de abstinență ali­men­tară sunt individuale pentru fiecare om în parte. Totuși, în decursul practicii sale, profesorul a eviden­țiat un interval mediu care se po­trivește majorității oa­me­nilor. Pe­rioada tratamentului de bază du­rea­ză 3-4 săptămâni. În acest răstimp, oamenii pierd de regulă 10-16% din greutatea corporală. Acest indice se socotește neprimejdios.

Procesul înfometării terapeutice

Doctorul Nikolaev distingea trei faze ale absti­nenței alimentare:
1. Excitația alimentară.
2. Intensificarea acidozei.
3. Adaptarea.
Prin ce se caracterizează acestea?

Primul stadiu
Durează de la o zi până la trei zile. Organis­mul simte un fel de șoc și se străduiește să se adapteze unei perioade îndelungate fără con­sum de hrană. Acest stres pune în funcțiune anumite părți ale creierului. Omul nu suportă niciun fel de discuții despre mâncare. Toate acestea pro­voa­că o salivație excesivă și zgo­mote specifice în stomac.

Al doilea stadiu
Acesta durează între 2 și 5 zile. În acest timp, corpul începe să consume resursele pro­prii, des­compunând reziduurile și țesuturile îm­bă­trânite. La sfârșitul acestei etape se manifestă bolile cro­nice. Intensitatea manifestării lor vor­bește despre acțiunea binefăcătoare a absti­nenței alimentare asupra stării generale. Dacă boala nu are o ma­nifestare puternică, înseamnă că organis­mul este ocupat cu rezolvarea unor probleme mai impor­tante. Și, dimpotrivă, dacă manifestarea este intensă, cel mai probabil corpul se va izbăvi în totalitate de boală.

Al treilea stadiu
În perioada de adaptare sau compensație, orga­nismul se reorganizează, concentrându-se în totalitate pe propriile rezerve. Dispar toate simp­to­mele și senzațiile neplăcute. Senzația de foame nu mai apare, este caracteristică doar o sete pe­riodică. Se acumulează puterile și energia vitală.
Însă, această stare se încheie aproximativ în ziua 8-12. Apare a doua criză de acidoză. În acest interval se observă o scădere a forțelor, dar după una sau două zile, energia revine la o amploare ma­ximă. Se îmbunătățesc starea generală și dis­poziția.

Reguli de bază pentru fiecare zi de post negru


* Înainte de a începe, Nikolaev recomandă să se facă o clismă. De asemenea, sunt necesare clis­­mele zilnice pe durata întregului proces.
* Consumul a 1,5-2 litri de apă.
* Plimbări în aer liber timp de două ore zil­nic.
* Sunt obligatorii munca intelectuală și fi­zică.
* Masajul și relaxarea totală.
* Băile de soare.

Restabilirea corectă

Ieșirea din postul negru este o întreagă știință și nu trebuie neglijată în niciun caz. Iuri Nikolaev considera că procesul de restabilire trebuie să fie la fel de lung ca perioada de abstinență alimen­tară. Este necesar să se iasă din post treptat, adăugând puțin câte puțin alimente.
* În prima zi trebuie doar să fie eliminat efortul fizic și să se stea numai în pat.
* În a doua zi este permis consumul de sucuri diluate pe jumătate cu apă.
* În a treia sau a patra zi se pot consuma sucuri nediluate.
* În a cincea - a șasea zi se adaugă morcovi și fructe date prin răzătoare.
* În a șaptea sau a opta zi se permite con­sumul de salate, de legume și miere.
* Începând cu ziua a noua - a zecea, se poate introduce mâncarea cu proteine leguminoase și vegetale. Pe măsură ce starea de sănătate se îmbunătățește, pot fi adăugate diferite terciuri, cum ar fi cel de ovăz.
După încheierea terapiei prin post negru, Ni­kolaev recomanda să fie făcută încă o exami­nare medicală.
În pofida faptului că sistemul său este destul de simplu, profesorul avertiza că durata terapiei trebuie să fie stabilită de un specialist, pe baza particularităților individuale. De exemplu, dacă omul are doar 5 kg în plus și probleme mai ușoa­re de sănătate, acesta poate să practice terapia chiar 30-40 de zile. Însă acelora care suferă de obezitate și boli cronice grave nu le este permis să-și încerce organismul mai mult de 2 săptă­mâni. După o perioadă de timp recomandată, ei pot relua postul terapeutic.
Doctorul Nikolaev avertizează, de la bun în­ce­put, că terapia prin post negru este eficace, dar dificilă. Cel mai bine este ca această terapie să se facă, desigur, în condițiile oferite de o institu­ție medicală. Majoritatea oamenilor suportă des­tul de ușor această perioadă de abstinență ali­mentară. Unii oameni se hotărăsc să țină acest post negru la domiciliu, dar nu trebuie să se înceapă cu perioade lungi de înfometare, fiindcă pot apărea probleme.

Recomandări și contraindicații

Postul terapeutic are un șir de restricții și este interzis oamenilor cu următoarele afecțiuni:
* Insuficiența masei corporale
* Tuberculoză activă
* Tulburări ale ritmului cardiac
* Ciroză
Eficacitatea și siguranța înfometării terapeu­tice după metoda lui Nikolaev este confirmată de o mulțime de cercetări științifice și de relatările oamenilor obișnuiți, însă, înainte de a începe postul terapeutic, în orice formă a sa, trebuie con­sultat medicul! O aplicare greșită a vreunei me­tode poate duce la urmări nedorite.